Medicina nucleară. Dr Raluca Mititelu: substanțele din izotopi nu afectează echilibrul organismului

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medic
Medic

Dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, spune, la Interviurile DC News și DC Medical, cum funcționează substanțele folosite în medicina nucleară.

Substanțele din izotopii folosiți în medicina nucleară nu afectează echilibrul organismului deoarece sunt în cantități infime, afirmă dr Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, medic primar Medicină Nucleară de la Spitalul Militar Central și de la Centrul Oncologic Sanador, ambele din București.

Sanador

”Dozele sunt mici  sunt controlabile și nu afectează sub nicio formă echilibrul organismului. Aceste investigații cu glucoză nu modifică în niciun fel glicemia. O poți face foarte bine și la un diabetic. Sigur, interferează și cu insulina - nu mai vezi ce trebuie să vezi dacă e glicemia prea mare, dar nu ca modificare de ceva. Ele n-au cum să modifice pentru că este o cantitate atât de mică încât nu interferează în nicio formă cu echilibrul organismului.

Acești izotopi sunt niște substanțe instabile și în momente în care vor ajunge pe o stare mai stabilă - ei pot face acest lucru cu emiterea unei cuante de radiație. Această radiație o poți detecta cu ajutorul unor echipamente; sunt niște detectori de radiație gamma; iar în funcție de izotopul folosit se folosește un anume aparat”, explică dr Raluca Mititelu.

Potrivit specialistei, tipul de aparat se alege în funcție de ceea ce se investighează, iar substanțele folosite în medicina nucleară și utilizarea lor sunt foarte bine reglementate. ”Nu poți să combine orice substanțe cu orice izotop”, adaugă dr Raluca Mititelu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel