Melanonichia, liniile de pe unghii, semn al anumitor boli. Ce înseamnă când apar dungi pe suprafața unghiilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
melanonichia - FOTO: Freepik
melanonichia - FOTO: Freepik

Melanonichia este o afecțiune a unghiilor. Liniile sunt maro sau negre și pot apărea și pe unghiile de la picioare. Ce boli poți avea când apar aceste linii. 

Melanonichia poate apărea la o singură unghie sau la mai multe. Aceste linii pot fi o apariție naturală dacă aveți un ten închis la culoare. De obicei, arată ca o dungă care începe în partea de jos a patului unghiei și continuă spre partea de sus.

Indiferent de cauză, ar trebui să cereți întotdeauna unui medic să vă verifice melanonichia, deoarece poate fi uneori un semn al altor probleme de sănătate.

Melanonichia, mai multe tipuri

Există două tipuri mari de melanonichie:

Activarea melanocitară. Aceasta reprezintă o creștere a producției și a depozitelor de melanină în unghii, dar nu o creștere a celulelor pigmentare. Poate fi declanșată de traume, deficiențe nutriționale, medicamente și alte cauze.

Hiperplazia melanocitară. Aceasta este o creștere a numărului de celule pigmentare din patul unghiei. Această creștere poate fi benignă sau malignă, potrivit Healthline.

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Ține de foame și are nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului

Melanonochia, simptome

Melanonichia poate apărea pe unghiile de la mâini sau de la picioare. De asemenea, poate apărea pe mai multe unghii în același timp.

Poate arăta ca:

- o dungă verticală neagră sau maro pe lungimea unghiei

- o dungă decolorată neagră sau maro care se întinde pe unghie

- deformare a unghiei

Melanonichia, cauze

Unghiile de la degetele de la picioare sau de la mâini sunt, de obicei, translucide și nu sunt pigmentate. Melanonichia este cauzată atunci când celulele pigmentare, numite melanocite, depun melanină - pigment de culoare maro - în unghie. Aceste depozite sunt de obicei grupate. Pe măsură ce unghia crește, aceasta determină apariția pe unghie a dungii de culoare maro sau neagră.

Depunerile de melanină sunt cauzate de două procese primare, care au cauze diferite.

Activarea melanocitară poate fi cauzată de:

- sarcină

- variațiile rasiale

- traumatisme

- sindromul de tunel carpian

- mușcătura unghiilor

- deformare a piciorului care cauzează fricțiune cu pantofii dvs.

- infecția unghiilor

- lichen planus

- psoriazis

- amiloidoză

- veruci virale

- cancer de piele

- boala Addison

- sindromul Cushing

- hipertiroidism

- disfuncție a hormonului de creștere

- fotosensibilitate

- prea mult fier

- lupus

- HIV

- fototerapie

- expunerea la raze X

- medicamente antimalarie

- medicamente de chimioterapie

Vezi și: Sindromul Lynch, cauza care duce la cancer: Poate afecta pe oricine, apare din întâmplare. Spitalul Militar Central, primul spital de diagnostic și tratament al acestei boli

Hiperplazia melanocitară poate fi cauzată de:

- leziuni (de obicei benigne)

- alunițe sau semne din naștere (de obicei benigne)

- cancer al unghiei

Alte cauze ale melanonichiei pot include:

- unele bacterii

- tutun

- vopsea de păr

- nitrat de argint

- henna

Melanonichia, diagnostic

La un diagnostic de melanonichie se ajunge după o serie de examene. Medicul dumneavoastră va începe cu un examen fizic al tuturor unghiilor de la mâini și de la picioare. Acesta include examinarea dacă unghia este deformată, câte unghii au melanonichie, precum și culoarea, forma și dimensiunea melanonichiei.

De asemenea, medicul se va uita la istoricul medical pentru a vedea dacă aveți vreo afecțiune care ar putea cauza melanonichia.

Următorul pas în diagnosticare este o examinare dermatoscopică folosind un tip specific de microscop pentru a vedea îndeaproape zonele decolorate. Medicul dumneavoastră va căuta în primul rând semne că melanonichia dumneavoastră ar putea fi malignă.

Vezi și: Povestea medicului diagnosticat cu Parkinson: Mi-a fost rușine să am o slăbiciune. Treptat mi-am revenit și am acceptat că nu există timp care să schimbe asta

Semnele unui posibil melanom al unghiilor includ:

- decolorarea care are o lățime mai mare de 3 milimetri sau a crescut în dimensiune

- pigmentare maro neregulată

- culoare neagră sau gri alături de cea maro

- pigmentare cu aspect granular

- deformarea unghiei

Pe lângă faptul că va căuta semnele unui posibil melanom, medicul va combina constatările obținute atât la dermoscopie, cât și la examenul fizic pentru a determina tipul și cauza melanonichiei dumneavoastră.

După acești doi pași, medicul poate efectua și o biopsie a unghiei. O biopsie îndepărtează o mică porțiune din unghie și din țesutul unghiei pentru examinare. Acest pas va fi făcut în majoritatea cazurilor de melanonichie, cu excepția cazului în care nu există semne posibile de cancer.

O biopsie este un pas important în diagnosticarea melanonichiei, deoarece îi va spune medicului dumneavoastră cu certitudine dacă este malignă sau nu.

Vezi și: 6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ

Melanonichia, tratament

Tratamentul pentru melanonichie variază în funcție de cauză. Dacă melanonichia dvs. are o cauză benignă și nu este canceroasă, adesea nu este nevoie de niciun tratament.

Dacă melanonichia este cauzată de medicamente, medicul vă poate schimba medicamentele sau vă poate cere să nu le mai luați pentru o perioadă de timp, dacă este posibil. Pentru medicamentele pe care nu puteți înceta să le luați, melanonichia poate fi doar un efect secundar cu care vă veți obișnui.

Alte opțiuni de tratament depind de cauză și pot include:

- administrarea de medicamente antibiotice sau antifungice, dacă infecția este cauza

- tratarea bolii de bază sau a afecțiunii medicale care cauzează melanonichia

- dacă melanonichia este malignă sau canceroasă, tumora sau zona canceroasă trebuie să fie îndepărtată complet. Acest lucru poate însemna că veți pierde toată sau o parte din unghie. În unele cazuri, este posibil ca degetul de la mână sau de la picior care are tumora să trebuiască să fie amputat.

Vezi și: Cancerul de colecist: cauze, factori de risc, simptome și tratament. Eliza Gangone: Riscul de a face cancer este dublu

Melanonichia, complicații

Complicațiile posibile ale melanonichiei includ cancerul unghiilor, sângerarea sub unghie, despicarea unghiei și deformarea unghiei. Biopsia unghiei poate provoca, de asemenea, deformarea unghiei, deoarece îndepărtează o porțiune din unghie.

Perspectivele pentru melanonichia malignă nu sunt la fel de bune. Această afecțiune necesită îndepărtarea tumorii, care poate include și amputarea degetului de la mână sau de la picior.

Cancerul de unghie este dificil de depistat în stadii incipiente din cauza asemănărilor cu cauzele benigne ale melanonichiei. Cercetările au constatat că efectuarea unei biopsii la majoritatea melanonichiei este cea mai bună modalitate de a obține un diagnostic mai devreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel