6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ

Sonia Baciu |
Data publicării:
6 beneficii ale castravetilor. FOTO: Freepik @Evgeniya Grande
6 beneficii ale castravetilor. FOTO: Freepik @Evgeniya Grande

Castravetele este vegetala care susține hidratarea în zilele toride de vară. Ce alte beneficii puteți obține dacă veți consuma în fiecare zi castraveți.

Castravetele este una dintre vegetatele cele mai potrivite pentru a face față unei zile toride de vară.

Deși este în mod frecvent considerat o legumă, de fapt, acesta este un fruct, membru al failiei Cucurbitaceae.  Tot fruct este și roșia, astfel că atunci când vă faceți o salată de vară, răcoroasă și plină de vitamine, aveți un mix de fructe și legume.

Însă, indiferent de cum vreți să luați în considerare castravetele, important este ca acesta să se găsească în alimentație, mai ales că este un produs vegetal bogat în vitamine, minerale și nutrienți, cu un conținut impresionat de apă, 96%. castravetele nu doar că ajută la hidratare, dar și echilibrează nivelul electrolitic și organism.

Castraveții, valori nutriționale

Săraci în calorii, cu numai 45 de calorii la o porție de 300 de grame de castraveți în coajă, acești au 11 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și tot 2 grame de proteine.

De asemenea, castraveții au vitamine cu acțiune antioxidantă, vitamina C (14% din necesarul zilnic) și vitamina K (62% din necesar), dar și magneziu (10%), potasiu (13%) și mangan (12%).

2. -imagine fara descriere- (top-view-cucumber-sliced-glass-bowl-with-copy-space-black-stone-horizontal_44770900.jpg)

Castraveți. FOTO: 8photo

Pentru a vă putea bucura de toți nutrienții este recomandat să consumați și coaja de castravete, după o spălare bună în prealabil.

Vezi și: Declinul cognitiv și demența, legate de afecțiunile hepatice. Care este factorul-cheie dintre creier și ficat

Castraveții, beneficii pentru sănătate

Cu un asemenea conținut nutrițional, castraveții sunt bogați în antioxidanți. Potrivit SuperFoodly, castraveții în coajă au un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de 232 µmol TE/100g.

Reduc stresul oxidativ

Conform ”teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor”, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Fructele și legumele, inclusiv castraveții, sunt deosebit de bogate în antioxidanți benefici care pot reduce riscul acestor afecțiuni.

Un studiu a măsurat puterea antioxidantă a castravetelui prin suplimentarea a 30 de adulți în vârstă cu pulbere de castravete.

La finalul studiului de 30 de zile, pulberea de castravete a determinat o creștere semnificativă a mai multor markeri ai activității antioxidante și a îmbunătățit statutul antioxidant, arată Healthline.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Promovează hidratarea

Așa cum am menționat anterior, castraveții au un conținut foarte mare de apă, care este importantă în buna funcționare o organismului, cu multiple roluri, între care reglarea temperaturii corporale și transportul substanțelor nutritive.

În fapt, hidratarea corectă poate afecta totul, de la performanța fizică la metabolism.

În timp ce majoritatea nevoilor dvs. de lichide se acoperă prin consumul de apă sau alte lichide, unele persoane pot obține până la 40% din aportul total de apă din alimente.

Fructele și legumele, în special, pot fi o sursă bună de apă în dieta. Mai mult de atât, prin conținutul de potasiu, un element electrolitic, care reduce din daunele pe care le face consumul crescut de sodiu (sare), precum apariția hipertensiunii și a riscului de boli de inimă, castraveții sunt eficienți în stabilirea echilibrului electrolitic din organism.

Ajută la scăderea în greutate

Castraveții ar putea să ajute la scăderea în greutate, în mai multe feluri diferite. În primul rând prin aportul caloric mic, dar și pentru cantitatea de fibre și de apă.

Atât fibrele, cât și apa dau o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De altfel, castraveții pot fi consumați ca atare, în salate diverse sau în smoothie-uri ori sucuri.

Sucul de castravete, în diferite combinații poate fi consumat pentru îmbunătățirea sistemului digestiv.

Vezi și: 8 sucuri bune pentru sănătate. Susțin creierul și inima și sunt benefice împotriva căderii părului

Pot scădea zahărul din sânge

Mai multe studii efectuate pe animale și în eprubete au arătat că castraveții pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea unor complicații ale diabetului.

Un studiu pe animale a examinat efectele diferitelor plante asupra glicemiei. S-a demonstrat că castraveții reduc și controlează eficient nivelul de zahăr din sânge.

Ar putea promova regularitatea scaunului

Consumul de castraveți poate ajuta la susținerea mișcărilor intestinale regulate.

Deshidratarea este un factor de risc major pentru constipație, deoarece poate modifica echilibrul de apă și poate îngreuna trecerea scaunului.

Castraveții au un conținut ridicat de apă și favorizează hidratarea, iar menținerea hidratării poate îmbunătăți consistența scaunelor, poate preveni constipația și poate ajuta la menținerea regularității.

În plus, castraveții conțin fibre, în special pectina, un tip de fibră care poate ajuta la creșterea frecvenței mișcărilor intestinale.

Foarte versatil, ușor de introdus în dietă

Ușor, cu o aromă distinctă, crocantă și răcoritoare, castraveții sunt de obicei savurați proaspeți sau murați în orice, de la salate la sandvișuri.

De asemenea, castraveții sunt adesea consumați cruzi ca o gustare cu puține calorii sau pot fi asociați cu hummus, ulei de măsline, sare sau sos de salată pentru a adăuga un pic mai multă savoare.

Cu doar puțină creativitate, castraveții pot fi savurați în multe feluri, mai mult, pot fi consumați la orice vârstă.

Vezi și: Cancerul de colecist: cauze, factori de risc, simptome și tratament. Eliza Gangone: Riscul de a face cancer este dublu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel