Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Ține de foame și are nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului

Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. În plus, are multe alte beneficii pentru organism.
Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă vă poate oferi și alte beneficii. Consumul unei cești de iaurt vă poate asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu. De asemenea, acesta conține și alți nutrienți vitali.
Iaurtul este foarte hrănitor, iar consumul regulat poate stimula mai multe aspecte ale sănătății dumneavoastră. De exemplu, s-a constatat că iaurtul reduce riscul bolilor de inimă și al osteoporozei, precum și că ajută la controlul greutății.
Iaurtul este un produs lactat popular obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui.
Bacteriile folosite pentru a face iaurt se numesc "culturi de iaurt", care fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care face ca proteinele din lapte să se coaguleze, dând iaurtului aroma și textura sa unică.
Iaurtul poate fi făcut din toate tipurile de lapte. Varietățile fabricate din lapte degresat sunt considerate fără grăsimi, în timp ce opțiunile din lapte integral sunt considerate integrale.
Iaurtul simplu, fără adaos de coloranți, este un lichid alb, gros, cu o aromă distinctă. Cu toate acestea, majoritatea mărcilor comerciale conțin ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul și aromele artificiale.
Iaurtul, bogat în nutrienți importanți
Iaurtul conține o parte din aproape fiecare nutrient de care are nevoie organismul tău. Este cunoscut pentru conținutul ridicat de calciu, un mineral necesar pentru sănătatea dinților și a oaselor. Doar o singură cană asigură 49% din necesarul zilnic de calciu.
Este, de asemenea, bogat în vitamine B, în special în vitamina B12 și riboflavină, ambele putând proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.
O ceașcă asigură, de asemenea, 28% din fosforul zilnic, 10% pentru magneziu și 12% pentru potasiu. Aceste minerale sunt esențiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.
Un nutrient pe care iaurtul nu îl conține în mod natural este vitamina D, dar este în mod obișnuit îmbogățit cu ea. Vitamina D promovează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și depresie, notează Healthline.
Iaurtul, bogat în proteine
Iaurtul oferă o cantitate impresionantă de proteine, cu aproximativ 12 grame la 227 de grame. S-a demonstrat că proteinele susțin metabolismul prin creșterea cheltuielilor energetice, sau a numărului de calorii pe care le ardeți pe parcursul zilei.
Consumul suficient de proteine este, de asemenea, important pentru reglarea apetitului, deoarece crește producția de hormoni care semnalează starea de sațietate. Aceasta poate ajuta la reducerea numărului de calorii pe care le consumați în general, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății.
Iaurtul grecesc poate influența potențial gestionarea apetitului și întârzie senzația de foame mai mult decât alte produse lactate, cum ar fi laptele integral sau degresat.
Iaurtul, benefic pentru digestie
Unele tipuri de iaurt pot fi benefice pentru sănătatea digestivă. Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii, sau probiotice, care fie fac parte din cultura starter, fie au fost adăugate după pasteurizare. Acestea pot fi benefice pentru sănătatea digestivă atunci când sunt consumate.
Multe iaurturi au fost pasteurizate, care este un tratament termic ce ucide bacteriile benefice pe care le conțin. Chiar și unele soiuri de iaurt care sunt etichetate ca conținând "culturi vii și active" au adesea o anumită pierdere de probiotice din cauza temperaturilor diferite de depozitare și a altor factori.
S-a demonstrat că unele tipuri de probiotice care se găsesc în iaurturi, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, diminuează simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil (IBS), o tulburare comună care afectează colonul. În plus, mai multe studii au constatat că probioticele pot proteja împotriva diareei și constipației asociate cu antibioticele.
Vezi și: 6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ
Iaurtul, benefic pentru zilele toride de vară
Ai putea crede că conținutul de apă (peste 80%) este cel care face ca iaurtul să se afle pe o listă de alimente hidratante. Cu siguranță, aceasta este o parte din atracție. Dar potasiul și celelalte minerale electrolitice din acest produs lactat fermentat oferă un impuls sporit de hidratare.
De altfel, DSP Hunedoara, notează că iaurtul se află pe lista alimentelor care pot fi consumate vara.
”Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă”, arată DSP Hunedoara.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.