Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Ține de foame și are nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentul care hidrateaza - FOTO: Freepik@drobotdean
alimentul care hidrateaza - FOTO: Freepik@drobotdean

Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. În plus, are multe alte beneficii pentru organism.

Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă vă poate oferi și alte beneficii. Consumul unei cești de iaurt vă poate asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu. De asemenea, acesta conține și alți nutrienți vitali.

Iaurtul este foarte hrănitor, iar consumul regulat poate stimula mai multe aspecte ale sănătății dumneavoastră. De exemplu, s-a constatat că iaurtul reduce riscul bolilor de inimă și al osteoporozei, precum și că ajută la controlul greutății.

Iaurtul este un produs lactat popular obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui.

Bacteriile folosite pentru a face iaurt se numesc "culturi de iaurt", care fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care face ca proteinele din lapte să se coaguleze, dând iaurtului aroma și textura sa unică.

Iaurtul poate fi făcut din toate tipurile de lapte. Varietățile fabricate din lapte degresat sunt considerate fără grăsimi, în timp ce opțiunile din lapte integral sunt considerate integrale.

Iaurtul simplu, fără adaos de coloranți, este un lichid alb, gros, cu o aromă distinctă. Cu toate acestea, majoritatea mărcilor comerciale conțin ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul și aromele artificiale.

Vezi și: Sindromul Lynch, cauza care duce la cancer: Poate afecta pe oricine, apare din întâmplare. Spitalul Militar Central, primul spital de diagnostic și tratament al acestei boli

Iaurtul, bogat în nutrienți importanți

Iaurtul conține o parte din aproape fiecare nutrient de care are nevoie organismul tău. Este cunoscut pentru conținutul ridicat de calciu, un mineral necesar pentru sănătatea dinților și a oaselor. Doar o singură cană asigură 49% din necesarul zilnic de calciu.

Este, de asemenea, bogat în vitamine B, în special în vitamina B12 și riboflavină, ambele putând proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.

O ceașcă asigură, de asemenea, 28% din fosforul zilnic, 10% pentru magneziu și 12% pentru potasiu. Aceste minerale sunt esențiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.

Un nutrient pe care iaurtul nu îl conține în mod natural este vitamina D, dar este în mod obișnuit îmbogățit cu ea. Vitamina D promovează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și depresie, notează Healthline.

Iaurtul, bogat în proteine

Iaurtul oferă o cantitate impresionantă de proteine, cu aproximativ 12 grame la 227 de grame. S-a demonstrat că proteinele susțin metabolismul prin creșterea cheltuielilor energetice, sau a numărului de calorii pe care le ardeți pe parcursul zilei.

Consumul suficient de proteine este, de asemenea, important pentru reglarea apetitului, deoarece crește producția de hormoni care semnalează starea de sațietate. Aceasta poate ajuta la reducerea numărului de calorii pe care le consumați în general, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății.

Iaurtul grecesc poate influența potențial gestionarea apetitului și întârzie senzația de foame mai mult decât alte produse lactate, cum ar fi laptele integral sau degresat.

Vezi și: Povestea medicului diagnosticat cu Parkinson: Mi-a fost rușine să am o slăbiciune. Treptat mi-am revenit și am acceptat că nu există timp care să schimbe asta

Iaurtul, benefic pentru digestie

Unele tipuri de iaurt pot fi benefice pentru sănătatea digestivă. Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii, sau probiotice, care fie fac parte din cultura starter, fie au fost adăugate după pasteurizare. Acestea pot fi benefice pentru sănătatea digestivă atunci când sunt consumate.

Multe iaurturi au fost pasteurizate, care este un tratament termic ce ucide bacteriile benefice pe care le conțin. Chiar și unele soiuri de iaurt care sunt etichetate ca conținând "culturi vii și active" au adesea o anumită pierdere de probiotice din cauza temperaturilor diferite de depozitare și a altor factori.

S-a demonstrat că unele tipuri de probiotice care se găsesc în iaurturi, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, diminuează simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil (IBS), o tulburare comună care afectează colonul. În plus, mai multe studii au constatat că probioticele pot proteja împotriva diareei și constipației asociate cu antibioticele.

Vezi și: 6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ

Iaurtul, benefic pentru zilele toride de vară

Ai putea crede că conținutul de apă (peste 80%) este cel care face ca iaurtul să se afle pe o listă de alimente hidratante. Cu siguranță, aceasta este o parte din atracție. Dar potasiul și celelalte minerale electrolitice din acest produs lactat fermentat oferă un impuls sporit de hidratare.

De altfel, DSP Hunedoara, notează că iaurtul se află pe lista alimentelor care pot fi consumate vara.

”Este  bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă”, arată DSP Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel