Merișoarele (afinele roșii), 4 motive sănătoase ca să mănânci mai multe

Merișoarele (afinele roșii) au un statut de superaliment, depășind chiar și afinele (cele negre), rudele lor foarte apropiate, datorită beneficiilor lor impresionante pentru...
Iată lista cu cele 4 motive sănătoase pentru a mânca mai multe merișoare (afine roșii) – ar fi bine să le faci parte din dieta ta pe tot parcursul anului.
Merișoare, beneficii
Au un conținut scăzut de zahăr (așa cum știe oricine cine este mușcat într-un merișor proaspăt), astfel că au o încărcătură glicemică scăzută. Încărcarea glicemică a unui aliment indică impactul acestuia asupra nivelului de zahăr din sânge. Merișoarele au o încărcătură glicemică de 2 (pe o scară de la 0 la 100), deci este un fruct minunat de adăugat în dieta ta.
Merișoarele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitaminele A, C și proantocianidine pe bază de plante. Antioxidanții pe care-i conțin luptă împotriva radicalilor liberi, acei compuși care sunt generați din alimente prăjite, alcool, fum de tutun, pesticide, stres și alte elemente negative la care ne expunem din mediul nostru.
Prea mulți radicali liberi pot provoca inflamații și leziuni celulare, ceea ce poate duce la boli precum cancerul, boala Parkinson și îmbătrânirea rapidă.
Ele ajută la creșterea funcției imune, în special împotriva răcelilor. Substanțele din merișoare au proprietăți antiseptice, permițându-le să distrugă microorganismele și bacteriile.
Merișoarele și sucul de afine roșii au beneficii cardiovasculare - Studiile au arătat polifenolii fructelor, precum și antocianinele lor - acei compuși care conferă merișorului culoarea roșie vibrantă - sunt responsabili pentru descompunerea depozitelor de placă de pe pereții arterelor. Un studiu din 2013 (link direct studiu) a constatat că 2 pahare de suc de merișoare reduce zilnic numărul de celule care cauzează întărirea arterelor.
Fapte nutriționale
O porție de o cană de merișoare oferă următorul procent din valoarea zilnică de:
24% Vitamina C,
18% fibre dietetice,
20% mangan,
8% din vitamina E,
7% cupru,
6% din vitamina K,
6% acid pantotenic,
La doar 46 de calorii.
-
-
-
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.