Merișoarele (afinele roșii), 4 motive sănătoase ca să mănânci mai multe

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Merișoarele (afinele roșii) au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay
Merișoarele (afinele roșii) au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay

Merișoarele (afinele roșii) au un statut de superaliment, depășind chiar și afinele (cele negre), rudele lor foarte apropiate, datorită beneficiilor lor impresionante pentru sănătate.

Iată lista cu cele 4 motive sănătoase pentru a mânca mai multe merișoare (afine roșii) – ar fi bine să le faci parte din dieta ta pe tot parcursul anului.

Merișoare, beneficii

Au un conținut scăzut de zahăr (așa cum știe oricine cine este mușcat într-un merișor proaspăt), astfel că au o încărcătură glicemică scăzută. Încărcarea glicemică a unui aliment indică impactul acestuia asupra nivelului de zahăr din sânge. Merișoarele au o încărcătură glicemică de 2 (pe o scară de la 0 la 100), deci este un fruct minunat de adăugat în dieta ta.

Merișoarele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitaminele A, C și proantocianidine pe bază de plante. Antioxidanții pe care-i conțin luptă împotriva radicalilor liberi, acei compuși care sunt generați din alimente prăjite, alcool, fum de tutun, pesticide, stres și alte elemente negative la care ne expunem din mediul nostru.

Prea mulți radicali liberi pot provoca inflamații și leziuni celulare, ceea ce poate duce la boli precum cancerul, boala Parkinson și îmbătrânirea rapidă. 

Ele ajută la creșterea funcției imune, în special împotriva răcelilor. Substanțele din merișoare au proprietăți antiseptice, permițându-le să distrugă microorganismele și bacteriile.

Merișoarele și sucul de afine roșii au beneficii cardiovasculare - Studiile au arătat polifenolii fructelor, precum și antocianinele lor - acei compuși care conferă merișorului culoarea roșie vibrantă - sunt responsabili pentru descompunerea depozitelor de placă de pe pereții arterelor. Un studiu din 2013 (link direct studiu) a constatat că 2 pahare de suc de merișoare reduce zilnic numărul de celule care cauzează întărirea arterelor. 

Fapte nutriționale

O porție de o cană de merișoare oferă următorul procent din valoarea zilnică de:

24% Vitamina C,

18% fibre dietetice,

20% mangan,

8% din vitamina E,

7% cupru,

6% din vitamina K,

6% acid pantotenic,

La doar 46 de calorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel