MERSUL pe jos și beneficiile sale. Cum a fost dărâmat MITUL celor 10.000 de pași

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
MERSUL pe jos și beneficiile sale. Cum a fost dărâmat MITUL celor 10.000 de pași, FOTO Pexels @ Pille Kirsi.jpeg
MERSUL pe jos și beneficiile sale. Cum a fost dărâmat MITUL celor 10.000 de pași, FOTO Pexels @ Pille Kirsi.jpeg

Mersul pe jos, într-un ritm mai alert, aduce beneficii mai mari. Este de ajuns și numai o jumătate de oră pe zi.

 

Mersul pe jos este una dintre cele activitățile fizice ce poate fi introdusă în rutina cotidiană, poate fi făcută în orice moment al zile, dar mai ales, fiecare în parte își poate stabili ritmul. Iar ceea ce contează cel mai mult este faptul că nu necesită un echipament deosebit, ci doar o pereche de încălțăminte adecvată pentru bucuria fiecărui pas.

Beneficiile mersului pe jos

Mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea noastră. Astfel, mersul pe jos ajută arderea caloriilor și ajutorul în vederea slăbirii sau a menținerii unei greutăți sănătoase; crește condiția fizică a inimii și plămânilor; reduce riscul de apariție sau controlează diverse afecțiuni, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2; îmbunatățește nivelul de colesterol ”bun” - HDL- colesterol; scade riscul apariției unor cancere (ca de exemplu, cancerul de colon), îmbunătățește funcția sistemului imunitar; întărește oasele și tonifică musculatura; îmbunătățește echilibrul și coordonarea; îmbunătățește calitatea somnului și  energizează; reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine; stimulează creativitatea.

Cu cât mersul este într-un ritm mai alert și mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari.

Cum ne alegem traseu

Traseul pe care vrem să îl urmăm nu trebuie să ne scoată foarte mult din rutina de zi cu zi, poate fi de exemplu mersul până la serviciu, prin coborârea cu câteva stații înainte de destinație, sau la întoarcerea acasă. De altfel traseul poate să fie și unul aflat aproape de locuință, astfel încât această activitate să fie la îndemână, iar atunci când timpul permite se poate alege și un traseu mai îndepărtat, cum ar fi un parc, o pădure sau chiar pe o plajă.  Un lucru de care trebuie ținut cont este cel legat de echipament, care deși poate să nu fie sofisticat, important este ca încălțămintea să fie adecvată pentru a ne bucura de fiecare pas.

Mitul celor 10.000 de pași

Cei 10.000 de pași de fapt sunt marketing! Cei 10.000 de pași pe zi, de care se tot vorbește, nu reprezintă o recomandare stabilită științific, ci a apărut ca parte a unei campanii de marketing vechi de zeci de ani pentru un pedometru japonez, spune Amanda Paluch, profesor asistent de kinesiologie la Școala de Sănătate Publică și Științe ale Sănătății.

Întrebarea la care Paluch și colegii săi au vrut să răspundă în acest studiu este: Câți pași avem nevoie să facem zilnic pentru beneficii pentru sănătate? ”Ar fi minunat să știm pentru un mesaj corect de sănătate publică sau pentru comunicarea clinician-pacient”, a arătat ea.

Cercetătorii au extras date din Studiul de dezvoltare a riscului arterial coronarian la adulți tineri (CARDIA), care a început în 1985 și este încă în desfășurare. Aproximativ 2.100 de participanți între 38 și 50 de ani au purtat un accelerometru în 2005 sau 2006. Au fost urmăriți timp de aproape 11 ani după aceea, iar datele rezultate au fost analizate în 2020 și 2021.

Participanții au fost separați în trei grupuri de comparație: cu volum scăzut (sub 7.000 de pași pe zi), moderat (între 7.000-9.999 de pași pe zi) și mare (mai mult de 10.000 de pași pe zi).

”Obțineți această reducere treptată a riscului mortalității pe măsură ce faceți mai mulți pași”, spune Paluch. ”Au existat beneficii substanțiale pentru sănătate între 7.000 și 10.000 de pași, dar nu am văzut un beneficiu suplimentar dacă trecem dincolo de 10.000 de pași”, a arătat cercetătoarea. (Citește mai departe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel