Metformina, efectul NEȘTIUT și INCREDIBIL la cei cu diabet de tip 2

Dana Lascu |
Data publicării:
Pastile
Pastile

Un studiu care a durat șase ani realizat cu pacienți cu diabet de tip 2 din Australia, a arătat că metformina, un medicament des folosit în tratamentul acestora, are un efect neștiut și incredibil de benefic. 

Metformina este tratament de primă linie pentru majoritatea cazurilor de diabet de tip 2 și unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente din întreaga lume, milioane de persoane folosindu-l pentru a-și optimiza nivelul glicemiei.

Un nou studiu analitic, efectuat timp de șase ani pe baza datelor de la 1.037 australieni (cu vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani la momentul inițial) incluși în Studiul de memorie și îmbătrânire din Sydney, a dezvăluit un efect suplimentar benefic al metforminei: persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au în tratament acest medicament au un declin cognitiv mai lent și rate mai mici de demență decât pacienții care nu au acest medicament inclus în tratament.

Constatările cercetătorilor australieni oferă o nouă speranță pentru un mijloc de reducere a riscului de demență la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și, potențial, la cei fără diabet, al căror număr se ridică, la nivel mondial, la aproape 47 de milioane de oameni.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Institutul de cercetare medicală Garvan și Centrul pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului (CHeBA), UNSW, Sydney, și a fost publicat în Journal Diabetes Care (link direct studiu).

Metformina oprește declinul cognitiv și scade riscul de demență

„Am dezvăluit noul potențial promițător al unui medicament sigur și utilizat deja pe scară largă, care ar putea schimba viața pacienților cu risc de demență, dar și pe cea a familiilor lor. Pentru cei cu diabet zaharat de tip 2, metformina ar putea adăuga ceva suplimentar la scăderea standard a glucozei în îngrijirea diabetului: un beneficiu pentru sănătatea cognitivă”, a arătat autorul principal, profesorul Katherine Samaras, lider de cercetare privind îmbătrânirea sănătoasă la Institutul Garvan și endocrinolog la St Vincent's Hospital din Sydney.

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu mai poate produce suficientă insulină pentru a-și satisface nevoile, lăsând persoanele afectate în imposibilitatea de a menține nivelul glicemiei într-un interval normal. Acest lucru poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, inclusiv la declin cognitiv și demență.

„Pe măsură ce îmbătrânesc, persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc uimitor de 60% de a dezvolta demență, o afecțiune devastatoare care afectează gândirea, comportamentul, capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi și capacitatea de a menține independența. Asta are un uriaș impac personal, familial, economic și socieal”, spune profesorul Samaras.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au luat metformină au avut un declin cognitiv semnificativ mai lent și un risc mai mic de demență comparativ cu cei care nu au luat medicamentul. În mod remarcabil, la cei cu diabet de tip 2 care au luat metformină, nu a existat nicio diferență în rata de scădere a funcției cognitive pe parcursul a 6 ani comparativ cu cei fără diabet!

Metformina este utilizată pentru tratarea diabetului de tip 2 de 60 de ani. Funcționează prin reducerea cantității de glucoză eliberată din ficat în fluxul sanguin și permite celulelor corpului să răspundă mai bine la nivelul glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel