Microbiomul intestinal, cum poate îmbunătăți performanța sportivilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal

Microbiomul intestinal ar puta fi în măsură să îmbunătățească performața sportivilor, arată ultimele cercetări în domeniu.

Unele bacterii din microbiomul intestinal au înflorit în stomacul unor alergători după un maraton și au sporit timpul în care șoarecii de laborator au alergat pe o banda de alergare, relatează cercetătorii în Nature Medicine. Acești microbi particulari par să consume lactat, care este pompat de mușchi în timpul exercițiului fizic și îl transformă într-un compus care poate ajuta la rezistență.

„Studiul adaugă înțelegerii noastre despre cum bacteriile din intestinul nostru pot influența tot felul de fațete diferite ale sănătății și bolilor”, spune Kim Barrett, fiziolog gastrointestinal la Universitatea din California, San Diego, care nu a fost implicată în studiu. În timp ce majoritatea studiilor asupra microbiomului - mediul microorganismelor care trăiesc în și pe corp - se bazează pe corelație, această lucrare arată că bacteriile specifice, precum și produsele pe care le fac, pot îmbunătăți performanța atletică la șoareci, spune ea.

Studii pe alergători de elită 

În cadrul studiului, cercetătorii au colectat probe de scaun de la 15 alergători de elită timp de cinci zile înainte și după ce au alergat la Maratonul din Boston din 2015 și au comparat structura microbiană a eșantioanelor cu cea colectată din scaunul de la 10 persoane care nu sunt sportivi și n uau alergat. Probele alergătorilor au arătat o mare abundență de bacterii din genul Veillonella după cursă. Echipa a înregistrat, de asemenea, o creștere a Veillonella într-un grup de 87 de sporrtivi de performanță după un antrenament, notează Sciencenews.

Această constatare a ridicat întrebarea dacă acești microbi au ajutat, de fapt, gazdele. Așadar, cercetătorii au cultivat o tulpină, Veillonella atypica, de la un alergător și au administrat-o la șoareci. Nu toți cei 32 de șoareci au răspuns la tratament, dar, în medie, șoarecii care au primit microbii au alergat cu 13% mai mult în experimente decât șoarecii dintr-un grup de control.

Lucrarea arată că „un singur exercițiu poate avea efecte asupra microbiomului tău”, spune Jeffrey Woods, fiziolog de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign. Dar este sceptic dacă îmbunătățirea rezistenței la șoareci este importantă, menționând că șoarecii au fost testați într-o serie de scurte alergări care „nu seamănă cu alergarea maratonului”. Cercetătorii ar fi putut găsi alți microbi, dacă ar fi luat mai multe probe de scaun, afirmă el. 

Autorii spun însă că microbii ar putea stimula performanța atletică. „Într-o cursă, uneori oamenii se îngrijorează de o fracțiune de secundă… acest lucru ar putea fi mult mai mult decât atât”, spune biotehnologul George Church de la Universitatea Harvard.

Bacteria din spatele îmbunătățirii performanței

Veillonella se hrănește exclusiv cu lactat pentru a obține carbonul de care au nevoie pentru a crește și, în proces, produce propionat, un compus pentru a crește frecvența cardiacă și consumul de oxigen la șoareci. Propionatul poate stimula, de asemenea, metabolismul oamenilor. Pentru a testa dacă molecula poate fi în spatele îmbunătățirii performanței, Church și colegii săi au făcut unora dintre șoareci o clismă cu propionat. Acei șoareci și-au mărit timpul de rulare în mod similar cu șoarecii hrăniți cu Veillonella.

Oamenii de știință, de asemenea, au injectat șoareci lactat și l-au urmărit pe peretele intestinului. „Lactatul pare să ajute acești microbi să crească”, spune Laura McCabe, fiziolog la Universitatea de Stat Michigan din East Lansing, care nu a fost implicată în lucrare. „Este oarecum mișto, pentru că nu este dieta de vină. În mod normal, toată lumea crede că ceea ce mănâncă modifică compoziția microbiotei." 

Nu este clar dacă acești microbi înfloresc după exerciții fizice în marea majoritate a persoanelor care nu sunt sportivi de elită. „Poate fi ceva nu expermentează marea majoritate a oamenilor”, spune Church. Dar probioticele - pastile sau suplimente alimentare care se presupune că ar conține bacterii utile - pot fi în măsură să aducă acești microbi în masă.

Mai mulți dintre autorii studiului fac parte din compania care explorează suplimente probiotice și au depus o cerere de brevet pentru cele care ar putea include Veillonella și alți microbi care pot îmbunătăți exercițiile fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel