Microplante: beneficii și riscuri. La ce sunt bune și cum le poți crește la tine acasă
Ia-ți doza de aceste verdețuri sănătoase. Ce beneficii au microplantele și cum le poți crește la tine acasă.
Microplantele sunt bogate în nutrienți care pot crește chiar și pe un pervaz cu acces la lumina soarelui. Aceste micro-ierburi sunt adesea considerate super-alimente funcționale de către oamenii de știință din întreaga lume pentru proprietățile lor terapeutice. De asemenea, ele îmbunătățesc culoarea, textura și aroma alimentelor și se spune că sunt mai hrănitoare decât mugurii.
În plus, bogatele lor componente antioxidante, carotenoide și fitochimice ajută la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și diabet, conform stylecraze.com.
Ce sunt microplantele
Microierburile sunt verdețuri tinere comestibile, recoltate imediat după ce cotiledoanele (frunzele de semințe) s-au dezvoltat. Acestea variază de la 1 până la 3 inci (2,5 până la 7,5 cm), inclusiv tulpina și frunzele. Au o aromă aromată, dar gustul lor poate varia – neutru, picant, ușor acru sau chiar amar – în funcție de soi. Mai mult, microverdețurile sunt bogate în nutrienți și sunt disponibile în diferite culori și texturi.
Microierburile sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși vegetali. Un studiu al Universității din Maryland (SUA) a constatat că frunzele microverzi au valori nutriționale mai mari decât frunzele mature. De asemenea, conțin niveluri semnificative atât de microelemente (fier și zinc) cât și de macroelemente (potasiu și calciu).
Potrivit studiilor, cultivarea microierburilor de broccoli necesită de 158-236 de ori mai puțină apă decât ceea ce este nevoie pentru a crește o legumă matură echivalentă din punct de vedere nutrițional. Cantitatea de fitonutrienți a legumelor scade pe măsură ce se maturizează. Prin urmare, oferă mai multe proprietăți de promovare a sănătății în stadiul de răsad (microverzi sau lăstari). În plus, microplantele conțin și polifenoli cu proprietăți antioxidante ridicate.
Beneficiile pentru sănătate ale microplantelor
Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Compușii antioxidanti și carotenoizi din microplante pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu pe animale a constatat că suplimentarea cu microplante de varză roșie a scăzut semnificativ nivelul de colesterol LDL și a redus riscul de BCV. Conținutul bogat de polifenolici din microverzi poate ajuta la scăderea răspunsului inflamator. De asemenea, poate îmbunătăți funcția endotelială și poate preveni aglomerarea trombocitelor, contribuind la reducerea riscului de BCV.
Pot ajuta la combaterea cancerului
O recenzie publicată în revista Antioxidants sugerează că patru microplante (broccoli, kale, muștar și ridiche) au un efect antiproliferativ. Prin urmare, consumul lor zilnic poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon. Extractele apoase microverde de mazăre verde, soia, ridiche, ridiche roșie Rambo și microplante de rucola s-au dovedit a avea efecte de protecție împotriva cancerului.
Pot avea proprietăți anti-diabetice
Studiile au descoperit că compușii bioactivi din microplantele de broccoli pot ajuta la reducerea riscului mai multor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2. Un alt studiu al Universității de Științe a Mediului și a Vieții din Wrocław (Polonia) a constatat că microplantele au un conținut ridicat de carotenoide și clorofilă și prezintă o activitate antidiabetică mai mare decât lăstarii.
Pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer
Microplantele sunt bogate în polifenoli din plante care ajută la acțiunea împotriva tulburărilor neurodegenerative precum boala Alzheimer. Aportul lor alimentar poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate întârzia sau preveni apariția bolii. În plus, microplantele au potențialul de a bloca activitatea colinesterazei (enzimele prezente în sistemul nervos central), care ajută la tratamentul bolii Alzheimer.
Pot reduce riscul de boli de rinichi
Consumul de alimente bogate în potasiu poate provoca boli de rinichi. Cu toate acestea, un studiu al Universității din Bari Aldo Moro (Italia) a constatat că microverzile pot fi produse cu un conținut scăzut de potasiu folosind sistemul hidroponic (crescut fără sol). Aceste microplante hidroponice pot fi o opțiune alimentară ideală pentru persoanele cu funcție renală afectată.
Riscuri asociate cu consumul de microplante
Consumul de microplante este în general considerat sigur. Cu toate acestea, ele prezintă un risc de contaminare care poate provoca intoxicații alimentare. Un studiu efectuat de Serviciul de Cercetare Agricolă USDA a observat creșterea de E. coli în microplantele produse din semințe de ridiche. Prin urmare, cumpărați semințe de la un producător reputat pentru a evita contaminarea dacă doriți să creșteți microplante acasă. Dezinfectanții precum apa clorurată pot fi utilizați pentru a preveni contaminarea microbiană.
Cum să includeți microierburile în dietă
Adăugați microierburi după ce scoateți pizza din cuptor pentru a le menține crocante. De asemenea, le puteți lăsa să se gătească și să se ofilească puțin. Includeți microierburi de floarea soarelui în prepararea sosului Pesto. Încorporează în salata ta de primăvară. Adaugă la sushiul tău preferat. Adaugă la o tartă cu ciocolată cu căpșuni. Utilizați pentru a face o omletă sau frittata pentru a adăuga aromă și culoare. Adăugați la un sandviș cu brânză la grătar. Faceți smoothie-uri sau sucuri cu microierburi precum iarba de grâu. Adaugă la burgerul tău.
Cum să crești microplante acasă
Umpleți o tavă/un recipient cu pământ până la 3 până la 4 cm înălțime.
Presărați semințele. Distanța dintre semințe nu trebuie să fie uniformă.
Acoperiți semințele cu un strat foarte subțire de pământ și bateți ușor suprafața pentru ca semințele să se aseze bine în recipient. Pulverizați suficientă apă pentru a face suprafața complet umedă.
Recipientul poate fi păstrat la temperatura camerei timp de aproximativ două zile până când apare germinarea.
Așezați recipientul într-un loc însorit timp de cel puțin 3 până la 4 ore pe zi.
Presărați puțină apă peste verdețurile în creștere o dată pe zi. Veți vedea frunze mici crescând peste sol în 3 până la 4 zile. Recoltați când cresc cu 4 - 5 cm (după 7 până la 10 zile).
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
