Mihaela Bilic, despre impactul fumatului asupra glicemiei: Crește cu 45% riscul de diabet
Mihaela Bilic a explicat legătura dintre fumat și diabet, evidențiind motivul principal pentru care trebuie să renuntați la acest obicei.
Este cunoscut faptul că fumatul este unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor, a bolilor cardiovasculare sau a bolilor metabolice, precum diabetul. Într-o postare făcută pe contul său de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la legătura dintre fumat și diabet, dar și de ce este important să renunțați la acest obicei nesănătos.
”Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.
Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sânge și regenerarea celulelor.
Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fumatul și diabetul
Potrivit medicului, ”fumatul favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sânge, induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol), afectează vascularizația și funcționarea organelor, duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut.
La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului”, a mai scris medicul, subliniind motivul esențial pentru care trebuie să renunțați la fumat, și anume, evitarea complicațiilor date de diabet.
”În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare.
Avem și vești bune! Dacă opriți fumatul beneficiile apar imediat:
-după 24 ore riscul de infarct începe să scadă și după 48 ore nicotina nu mai este prezentă în sânge
-după 3-9 luni respirația se ameliorează și după 1 an riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate.
Este nevoie de 5-10 ani de abstinență pentru ca riscul de diabet de tip 2, infarct sau accident vascular să fie la fel de mic ca la nefumători”, a continuat medicul, adăugând că ”merită să renunțați la fumat, chiar și de frica diabetului”.
Diabetul, tulburare metabolică
Diabetul este unul dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.
Mai mult decât atât, diabetul este o consecință directă a stilului de viață modern, determinat de alimentația tip fast-food, mâncatul haotic, sedentarism, obezitate.
Vezi și: TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Bolile metabolice, combătute prin terapia nutrițională. Simona Carniciu: Stilul de viață modern afectează microbiomul
Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic. Aceste afecţiuni sunt în mare parte moştenite, au determinism genetic, dar pot apărea în decursul vieţii și ca urmare a unor alte boli ce produc afectare hepatică sau pancreatică secundară.
Ce sunt bolile metabolice
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre bolile metabolice, dar și despre nutriție.
”Dacă vorbim de diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima vreme le denumim generic boli de nutriție. Diabetul este o boală de nutriție. În general, avem această patologie cardiometabolică, pentru că afectarea metabolică nu mai este doar simplă și doar axată pe metabolism.
Mai nou, implică și sistemul cardiovascular. Afectarea metabolică semnifică o afectare care duce în timp, la boli de origine cardiovasculară, la boli de nutriție precum diabetul zaharat, obezitatea și le-am putea separa foarte ușor, deși seamănă foarte mult cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este un sindrom premergător diabetului zaharat care cuprinde o hiperglicemie, dar nu suficient de mare încât să fie diabet zaharat. Citește mai departe AICI.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
