Mihaela Bilic, despre impactul fumatului asupra glicemiei: Crește cu 45% riscul de diabet

Mihaela Bilic a explicat legătura dintre fumat și diabet, evidențiind motivul principal pentru care trebuie să renuntați la acest obicei.
Este cunoscut faptul că fumatul este unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor, a bolilor cardiovasculare sau a bolilor metabolice, precum diabetul. Într-o postare făcută pe contul său de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la legătura dintre fumat și diabet, dar și de ce este important să renunțați la acest obicei nesănătos.
”Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.
Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sânge și regenerarea celulelor.
Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fumatul și diabetul
Potrivit medicului, ”fumatul favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sânge, induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol), afectează vascularizația și funcționarea organelor, duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut.
La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului”, a mai scris medicul, subliniind motivul esențial pentru care trebuie să renunțați la fumat, și anume, evitarea complicațiilor date de diabet.
”În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare.
Avem și vești bune! Dacă opriți fumatul beneficiile apar imediat:
-după 24 ore riscul de infarct începe să scadă și după 48 ore nicotina nu mai este prezentă în sânge
-după 3-9 luni respirația se ameliorează și după 1 an riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate.
Este nevoie de 5-10 ani de abstinență pentru ca riscul de diabet de tip 2, infarct sau accident vascular să fie la fel de mic ca la nefumători”, a continuat medicul, adăugând că ”merită să renunțați la fumat, chiar și de frica diabetului”.
Diabetul, tulburare metabolică
Diabetul este unul dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.
Mai mult decât atât, diabetul este o consecință directă a stilului de viață modern, determinat de alimentația tip fast-food, mâncatul haotic, sedentarism, obezitate.
Vezi și: TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Bolile metabolice, combătute prin terapia nutrițională. Simona Carniciu: Stilul de viață modern afectează microbiomul
Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic. Aceste afecţiuni sunt în mare parte moştenite, au determinism genetic, dar pot apărea în decursul vieţii și ca urmare a unor alte boli ce produc afectare hepatică sau pancreatică secundară.
Ce sunt bolile metabolice
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre bolile metabolice, dar și despre nutriție.
”Dacă vorbim de diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima vreme le denumim generic boli de nutriție. Diabetul este o boală de nutriție. În general, avem această patologie cardiometabolică, pentru că afectarea metabolică nu mai este doar simplă și doar axată pe metabolism.
Mai nou, implică și sistemul cardiovascular. Afectarea metabolică semnifică o afectare care duce în timp, la boli de origine cardiovasculară, la boli de nutriție precum diabetul zaharat, obezitatea și le-am putea separa foarte ușor, deși seamănă foarte mult cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este un sindrom premergător diabetului zaharat care cuprinde o hiperglicemie, dar nu suficient de mare încât să fie diabet zaharat. Citește mai departe AICI.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.