Motivul pentru care zahărul este un aliment inflamator. Efectele pe termen lung ale zahărului rafinat în alimentație
Află care sunt metodele prin care să scazi inflamația din corp în mod natural și ce alte afecțiuni își găsesc originea în inflamația cronică.
Persoanele care consumă mult zahăr rafinat în dieta lor pot avea un risc mai mare de a dezvolta inflamații cronice. Potrivit cercetărilor, consumul de mai puțin zahăr poate determina scăderea indicatorilor inflamatori din sânge.
O dietă bogată în zahăr poate fi dăunătoare pentru sănătate, crescând riscul de creștere în greutate, leziuni dentare și boli cronice. De asemenea, poate duce la o inflamație pe termen lung, care dăunează celulelor sănătoase prin declanșarea sistemului imunitar al organismului.
Multe boli pot fi atribuite inflamației provocate de factori de stil de viață precum obezitatea, fumatul și sedentarismul. Acestea constau în Alzheimer, diabet, artrită reumatoidă și boli de inimă.
Legătura dintre zahăr și inflamația din organism
Conform cercetărilor, alimentația poate avea o mare influență asupra gradului de inflamare a organismului; unele alimente par să înrăutățească inflamația, în timp ce altele o pot ajuta să scadă. Un element major care poate contribui la inflamația cronică este o dietă bogată în zahăr.
Numeroase cercetări au făcut legătura între consumul de mai mult zahăr alimentar - în special din băuturile zaharoase - și inflamația cronică, potrivit unei analize sistematice din 2018. Persoanele care consumă cantități mai mari de zahăr au, de asemenea, niveluri mai ridicate de indicatori inflamatori în sânge, cum ar fi proteina C reactivă.
Potrivit unui studiu din 2014, cei care au consumat mai puține băuturi îndulcite cu zahăr au avut niveluri sanguine mai scăzute ale indicatorilor legați de inflamație. Aceste rezultate oferă credibilitate ideii că consumul de zahăr poate crește inflamația.
Mecanismul exact prin care zahărul induce inflamația a fost studiat. În ficat, zahărul crește sinteza de acizi grași liberi. Moleculele care sunt produse atunci când organismul descompune acești acizi grași liberi au capacitatea de a declanșa reacții inflamatorii, conform Medical News Today.
Diferite zaharuri pot avea grade diferite de influență asupra inflamației. Potrivit unui anumit studiu, fructoza poate fi mai inflamatorie decât glucoza. Sunt necesare mai multe studii, deoarece o analiză cuprinzătoare nu a găsit o diferență în ceea ce privește inflamația între fructoză și glucoză.
Mai mult, cercetătorii nu au observat nicio variație a markerilor inflamatori între grupurile care au ingerat zaharoză și sirop de porumb bogat în fructoză. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a corobora aceste constatări, deoarece calitatea studiului a fost slabă, iar dimensiunea eșantionului a fost mică.
Oamenii pot dezvolta următoarele semne și simptome comune din cauza inflamației cronice:
- Depresie, anxietate și alte tulburări de dispoziție
- Oboseală constantă și insomnie
- Creștere în greutate
- Infecții frecvente
- Durere corporală
- Constipație, diaree, reflux acid și alte probleme digestive
Diabetul, depresia și demența pot fi mai frecvente la cei cu inflamație cronică. Ar putea exista o legătură între inflamația cronică și un risc crescut de mortalitate la persoanele în vârstă. Cercetătorii încearcă să găsească o modalitate de a diminua inflamația persistentă.

Foto: Freepik @fabrikasimf
Ce alte alimente sunt inflamatorii?
Pe lângă zahăr, și alte alimente pot determina organismul să devină mai inflamator. Dietele bogate în grăsimi trans și saturate pot crește șansele de a dezvolta o inflamație cronică, potrivit cercetărilor. Inflamația cronică este un factor de risc pentru diabet, obezitate, supraponderabilitate și consumul excesiv de grăsimi trans, saturate și zahăr rafinat.
Următoarele alimente, potrivit Fundației pentru Artrită, pot induce inflamații în organism:
- Alimente zaharoase, inclusiv deserturi, produse de patiserie, ciocolată și sucuri.
- Grăsimi saturate, cum ar fi cele din carnea roșie, produsele lactate cu conținut integral de grăsime și multe deserturi bogate
- Grăsimi trans, inclusiv în mâncarea de tip fast-food, alimentele prăjite, biscuiții și gogoșile
- Excesul de acizi grași omega-6 care se găsesc în uleiul de porumb, uleiul de floarea-soarelui și uleiul vegetal
- Carbohidrați rafinați, inclusiv unele pâini, orezul alb și cartofii albi
- Alcool
Alte efecte ale zahărului în corp
Zahărul crește riscul de carii dentare, obezitate, diabet și inflamație cronică, printre alte efecte pe termen lung asupra sănătății.
Carbohidrații, cum ar fi zaharoza și fructoza, pot provoca carii, deteriorarea și acumularea de placă pe dinți. Zahărul este o sursă de hrană pentru bacteriile care cauzează carii. Dietele bogate în zahăr favorizează dezvoltarea bacteriilor orale care descompun smalțul dentar.
Deși consumul de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea crește semnificativ aportul caloric, acestea nu satisfac foamea. Creșterea aportului caloric pe termen scurt poate duce la creșterea în greutate în timp. Caloriile din alimentele solide, pe de altă parte, cresc senzația de sațietate și diminuează supraalimentarea.
Cum să scădem inflamația în mod natural
Oamenii ar trebui să încerce să consume mai puțin zahăr, deoarece studiile au arătat că acest lucru ajută la diminuarea inflamației. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cu tărie să nu se consume mai mult de 10% din totalul caloriilor consumate în fiecare zi.
Potrivit OMS, consumul a doar 5% din caloriile zilnice din zahăr poate avea avantaje suplimentare pentru sănătate. Cantitatea maximă de zahăr din 2.000 de calorii pe zi ar fi între 100 și 200.
Printre metodele pentru a diminua inflamația organismului se numără:
- Odihnește-te suficient. Un somn mai bun și o igienă îmbunătățită a somnului pot reduce șansele de inflamație cronică.
- Renunțarea la fumat. Numeroase tulburări cronice, inclusiv inflamația cronică, sunt făcute mai probabile de fumat.
- Menținerea unei greutăți sănătoase. Un factor de risc suplimentar pentru inflamația persistentă este obezitatea. Factorii care favorizează inflamația pot crește în țesutul adipos în exces. Scăderea în greutate este cel mai eficient mod de a reduce inflamația cronică.
- Consumă diete antiinflamatorii.
Consumul de mult zahăr poate provoca inflamații cronice, potrivit cercetărilor. Consumul excesiv de zahăr crește, de asemenea, riscul de carii dentare, diabet și boli cardiovasculare.
Inflamația poate fi cauzată și de alte surse. Inflamația cronică poate fi mai puțin frecventă la cei care fac exerciții fizice, renunță la fumat și consumă mai puține grăsimi saturate și trans. Medicii îi sfătuiesc pe pacienți să își reducă riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare și inflamație cronică prin modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață.
-
Personalitatea influențează durata vieții și riscul de deces16.12.2025, 15:14
-
Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID16.12.2025, 14:25
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum scap de pofta de dulce
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
