Urmărește dezbaterea live

Nucile, risc mai mic de boli cardiovasculare. Cât de multe este bine să mănânci

Angela Sabău |
Data publicării:
Nucile scad colesterolul
Nucile scad colesterolul

Nucile au fost asociate cu o scădere a riscului de boli cardiovasculare. Consumul regulat de nuci a dus la scăderea cu 17% a acestui risc.

Consumul de nuci cel puțin de două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic cu 17% de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Asta a fot concluzia unui studiu prezentat la Congresul ESC 2019 și Congresul Mondial de Cardiologie.

„Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate și conțin puține grăsimi saturate”, a declarat autorul studiului, Dr. Noushin Mohammadifard, de la Isfahan Cardiovascular Research Institute, Iran. „De asemenea, au proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli și polifenoli care sunt benefici pentru sănătatea inimii. Studiile europene și americane au asociat nucile cu protecția cardiovasculară, dar dovezile sunt limitate".

Risc de boli cardiovasculare cu 17% mai mic

Acest studiu a examinat asocierea dintre consumul de nuci și riscul bolilor cardiovasculare și moartea la populația iraniană. Un număr de 5.432 de adulți cu vârste de peste 35 de ani, fără istoric de boli cardiovasculare, au fost aleși la întâmplare din zonele urbane și rurale ale județelor Isfahan, Arak și Najafabad. Aportul de nuci, inclusiv migdale, fistic, alune și semințe a fost evaluat în 2001 cu un chestionar validat de frecvență alimentară.

Participanții sau membrii familiei au fost intervievați la fiecare doi ani, până în 2013, legat de apariția unor evenimente cardiovasculare și deces. Rezultatele specifice investigate au fost bolile coronariene, accident vascular cerebral, boala cardiovasculară totală, moartea din orice cauză și moartea din cauza bolilor cardiovasculare.

În timpul unei urmăriri medii de 12 ani, au existat 751 de evenimente cardiovasculare (594 boli coronariene și 157 accident vascular cerebral), 179 decese cardiovasculare și 458 decese cauzale.

Consumul de nuci de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de mortalitate cardiovasculară, comparativ cu consumul de nuci o dată la două săptămâni. Conexiunea a fost puternică chiar și după ajustarea factorilor care ar putea influența asocierea, cum ar fi vârsta, sexul, educația, fumatul și activitatea fizică. Aportul de nuci a fost asociat invers cu celelalte rezultate, dar a pierdut importanța după ajustare.

30 de grame de nuci pe zi, recomandate

Liniile directoare ale ESC listează 30 de grame de nuci nesărate pe zi ca fiind una dintre caracteristicile unei diete sănătoase, menționând în același timp că densitatea energetică a nucilor este mare.

„Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase”, a adăugat dr. Mohammadifard. „Nucile ar trebui să fie proaspete, deoarece grăsimile nesaturate pot deveni oxidate în nuci invechite, ceea ce le face dăunătoare. Puteți constata dacă nucile sunt vechi prin mirosul lor asemănător cu vopseaua și gustul amar sau acru".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel