Dieta vegană, cum îți afectează sănătatea creierului

Reducerea consumului de carne pentru salvarea planetei capătă o tot mai mare amploare. Există însă un efect care este mai puțin luat în calcul, și anume aportul scăzut al unui nutrient împortant...
Decizia de a trece la o dietă vegană pentru salvarea planetei este lăudabilă, însă beneficiile pe care le aduce nu au efect și asupra creierului. Ba, din contră, dacă există un aport scăzut al unui nutrient esențiali implicat în sănătatea creierului, acesta se va amplifica din cauza dietei pe bază de plante, cel puțin asta arată un nutriționist care a publicat un studiu în BMJ Prevention & Health .
Guvernul britanic nu a reușit să recomande sau să monitorizeze nivelurile dietetice ale acestui nutrient - colina - găsit predominant în alimentele de origine animală, spune dr. Emma Derbyshire, de la Nutritional Insight, o consultanță specializată în nutriție și științe biomedicale.
Colina este un nutrient dietetic esențial, dar cantitatea produsă de ficat nu este suficientă pentru a satisface cerințele organismului uman.
Colina este esențială pentru sănătatea creierului, în special în timpul dezvoltării fetale. De asemenea, influențează funcția hepatică, cu neajunsuri legate de neregularitățile în metabolismul grăsimilor din sânge, precum și de excesul de daune ale radicallor libere, scrie Dr. Derbyshire.
Sursele primare de colină dietetică se găsesc în carne de vită, ouă, produse lactate, pește și pui, cu niveluri mult mai mici găsite în nuci, fasole și legume crucifere, cum ar fi broccoli.
Necesarul zilnic de colina, diferit pentu femei și bărbați
În 1998, recunoscând importanța colinei, Institutul de Medicină din SUA a recomandat aporturi zilnice minime. Acestea variază de la 425 mg / zi pentru femei la 550 mg / zi pentru bărbați și 450 mg / zi și 550 mg / zi pentru femeile însărcinate și care alăptează, datorită rolului esențial pe care îl are nutrientul în dezvoltarea fătului.
În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a publicat cerințe zilnice similare. Cu toate acestea, sondajele naționale dietetice în America de Nord, Australia și Europa arată că, în medie, consumul obișnuit de colină este insuficient.
"Acest lucru este ... referitor la faptul că tendințele actuale par a fi spre reducerea cărnii și cu accent pe dietele bazate pe plante", spune dr. Derbyshire.
Ea salută primul raport (EAT-Lancet) pentru elaborarea unui plan alimentar sănătos bazat pe promovarea sustenabilității mediului, dar sugerează că aporturile restricționate de lapte integral, ouă și proteine animale pe care le recomandă ar putea afecta aportul de colină.
Și ea spune că nu înelege de ce colina nu este prezentată în ghidul de orientare dietetică din Marea Britanie sau în datele naționale de monitorizare a populației.
„Având în vedere rolurile fiziologice importante ale colinei și autorizarea anumitor afirmații privind sănătatea, este discutabil de ce colina a fost trecută cu vederea atât de mult timp în Marea Britanie”, scrie ea. "Colina este în prezent exclusă din bazele de date privind compoziția alimentelor din Marea Britanie, din sondajele dietetice majore și din ghidurile alimentare", adaugă ea.
S-ar putea să fie momentul pentru Comitetul consultativ științific independent pentru nutriție al guvernului britanic să schimbe acest lucru, sugerează ea, în special având în vedere dovezile crescânde despre importanța colinei pentru sănătatea umană și o tot mai mare preocupare cu privire la durabilitatea producției alimentare a planetei.
„Trebuie să se facă mai multe pentru educarea profesioniștilor din domeniul sănătății și a consumatorilor despre importanța unei diete bogate în colină și cum se poate realiza acest lucru”, scrie ea.
„Dacă colina nu este consumată la nivelurile necesare din surse dietetice, atunci vor fi necesare strategii de suplimentare, în special în ceea ce privește etapele cheie ale ciclului de viață, cum ar fi sarcina, când aporturile de colină sunt esențiale pentru dezvoltarea sugarului”, concluzionează ea.
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?