Dieta vegană, cum îți afectează sănătatea creierului
Reducerea consumului de carne pentru salvarea planetei capătă o tot mai mare amploare. Există însă un efect care este mai puțin luat în calcul, și anume aportul scăzut al unui nutrient împortant...
Decizia de a trece la o dietă vegană pentru salvarea planetei este lăudabilă, însă beneficiile pe care le aduce nu au efect și asupra creierului. Ba, din contră, dacă există un aport scăzut al unui nutrient esențiali implicat în sănătatea creierului, acesta se va amplifica din cauza dietei pe bază de plante, cel puțin asta arată un nutriționist care a publicat un studiu în BMJ Prevention & Health .
Guvernul britanic nu a reușit să recomande sau să monitorizeze nivelurile dietetice ale acestui nutrient - colina - găsit predominant în alimentele de origine animală, spune dr. Emma Derbyshire, de la Nutritional Insight, o consultanță specializată în nutriție și științe biomedicale.
Colina este un nutrient dietetic esențial, dar cantitatea produsă de ficat nu este suficientă pentru a satisface cerințele organismului uman.
Colina este esențială pentru sănătatea creierului, în special în timpul dezvoltării fetale. De asemenea, influențează funcția hepatică, cu neajunsuri legate de neregularitățile în metabolismul grăsimilor din sânge, precum și de excesul de daune ale radicallor libere, scrie Dr. Derbyshire.
Sursele primare de colină dietetică se găsesc în carne de vită, ouă, produse lactate, pește și pui, cu niveluri mult mai mici găsite în nuci, fasole și legume crucifere, cum ar fi broccoli.
Necesarul zilnic de colina, diferit pentu femei și bărbați
În 1998, recunoscând importanța colinei, Institutul de Medicină din SUA a recomandat aporturi zilnice minime. Acestea variază de la 425 mg / zi pentru femei la 550 mg / zi pentru bărbați și 450 mg / zi și 550 mg / zi pentru femeile însărcinate și care alăptează, datorită rolului esențial pe care îl are nutrientul în dezvoltarea fătului.
În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a publicat cerințe zilnice similare. Cu toate acestea, sondajele naționale dietetice în America de Nord, Australia și Europa arată că, în medie, consumul obișnuit de colină este insuficient.
"Acest lucru este ... referitor la faptul că tendințele actuale par a fi spre reducerea cărnii și cu accent pe dietele bazate pe plante", spune dr. Derbyshire.
Ea salută primul raport (EAT-Lancet) pentru elaborarea unui plan alimentar sănătos bazat pe promovarea sustenabilității mediului, dar sugerează că aporturile restricționate de lapte integral, ouă și proteine animale pe care le recomandă ar putea afecta aportul de colină.
Și ea spune că nu înelege de ce colina nu este prezentată în ghidul de orientare dietetică din Marea Britanie sau în datele naționale de monitorizare a populației.
„Având în vedere rolurile fiziologice importante ale colinei și autorizarea anumitor afirmații privind sănătatea, este discutabil de ce colina a fost trecută cu vederea atât de mult timp în Marea Britanie”, scrie ea. "Colina este în prezent exclusă din bazele de date privind compoziția alimentelor din Marea Britanie, din sondajele dietetice majore și din ghidurile alimentare", adaugă ea.
S-ar putea să fie momentul pentru Comitetul consultativ științific independent pentru nutriție al guvernului britanic să schimbe acest lucru, sugerează ea, în special având în vedere dovezile crescânde despre importanța colinei pentru sănătatea umană și o tot mai mare preocupare cu privire la durabilitatea producției alimentare a planetei.
„Trebuie să se facă mai multe pentru educarea profesioniștilor din domeniul sănătății și a consumatorilor despre importanța unei diete bogate în colină și cum se poate realiza acest lucru”, scrie ea.
„Dacă colina nu este consumată la nivelurile necesare din surse dietetice, atunci vor fi necesare strategii de suplimentare, în special în ceea ce privește etapele cheie ale ciclului de viață, cum ar fi sarcina, când aporturile de colină sunt esențiale pentru dezvoltarea sugarului”, concluzionează ea.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum scap de pofta de dulce
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele „interzise” care ar putea proteja creierul: ce arată un studiu pe 25 de ani
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
