Dieta vegană, cum îți afectează sănătatea creierului
Reducerea consumului de carne pentru salvarea planetei capătă o tot mai mare amploare. Există însă un efect care este mai puțin luat în calcul, și anume aportul scăzut al unui nutrient împortant...
Decizia de a trece la o dietă vegană pentru salvarea planetei este lăudabilă, însă beneficiile pe care le aduce nu au efect și asupra creierului. Ba, din contră, dacă există un aport scăzut al unui nutrient esențiali implicat în sănătatea creierului, acesta se va amplifica din cauza dietei pe bază de plante, cel puțin asta arată un nutriționist care a publicat un studiu în BMJ Prevention & Health .
Guvernul britanic nu a reușit să recomande sau să monitorizeze nivelurile dietetice ale acestui nutrient - colina - găsit predominant în alimentele de origine animală, spune dr. Emma Derbyshire, de la Nutritional Insight, o consultanță specializată în nutriție și științe biomedicale.
Colina este un nutrient dietetic esențial, dar cantitatea produsă de ficat nu este suficientă pentru a satisface cerințele organismului uman.
Colina este esențială pentru sănătatea creierului, în special în timpul dezvoltării fetale. De asemenea, influențează funcția hepatică, cu neajunsuri legate de neregularitățile în metabolismul grăsimilor din sânge, precum și de excesul de daune ale radicallor libere, scrie Dr. Derbyshire.
Sursele primare de colină dietetică se găsesc în carne de vită, ouă, produse lactate, pește și pui, cu niveluri mult mai mici găsite în nuci, fasole și legume crucifere, cum ar fi broccoli.
Necesarul zilnic de colina, diferit pentu femei și bărbați
În 1998, recunoscând importanța colinei, Institutul de Medicină din SUA a recomandat aporturi zilnice minime. Acestea variază de la 425 mg / zi pentru femei la 550 mg / zi pentru bărbați și 450 mg / zi și 550 mg / zi pentru femeile însărcinate și care alăptează, datorită rolului esențial pe care îl are nutrientul în dezvoltarea fătului.
În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a publicat cerințe zilnice similare. Cu toate acestea, sondajele naționale dietetice în America de Nord, Australia și Europa arată că, în medie, consumul obișnuit de colină este insuficient.
"Acest lucru este ... referitor la faptul că tendințele actuale par a fi spre reducerea cărnii și cu accent pe dietele bazate pe plante", spune dr. Derbyshire.
Ea salută primul raport (EAT-Lancet) pentru elaborarea unui plan alimentar sănătos bazat pe promovarea sustenabilității mediului, dar sugerează că aporturile restricționate de lapte integral, ouă și proteine animale pe care le recomandă ar putea afecta aportul de colină.
Și ea spune că nu înelege de ce colina nu este prezentată în ghidul de orientare dietetică din Marea Britanie sau în datele naționale de monitorizare a populației.
„Având în vedere rolurile fiziologice importante ale colinei și autorizarea anumitor afirmații privind sănătatea, este discutabil de ce colina a fost trecută cu vederea atât de mult timp în Marea Britanie”, scrie ea. "Colina este în prezent exclusă din bazele de date privind compoziția alimentelor din Marea Britanie, din sondajele dietetice majore și din ghidurile alimentare", adaugă ea.
S-ar putea să fie momentul pentru Comitetul consultativ științific independent pentru nutriție al guvernului britanic să schimbe acest lucru, sugerează ea, în special având în vedere dovezile crescânde despre importanța colinei pentru sănătatea umană și o tot mai mare preocupare cu privire la durabilitatea producției alimentare a planetei.
„Trebuie să se facă mai multe pentru educarea profesioniștilor din domeniul sănătății și a consumatorilor despre importanța unei diete bogate în colină și cum se poate realiza acest lucru”, scrie ea.
„Dacă colina nu este consumată la nivelurile necesare din surse dietetice, atunci vor fi necesare strategii de suplimentare, în special în ceea ce privește etapele cheie ale ciclului de viață, cum ar fi sarcina, când aporturile de colină sunt esențiale pentru dezvoltarea sugarului”, concluzionează ea.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
