Nucșoara, proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. 3 motive să o folosești în dieta ta

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nucșoară  FOTO: pixabay
Nucșoară FOTO: pixabay

Nucșoara, condiment folosit și în turta dulce, provine dintr-un copac din Indonezia.

Nu multă lume știe că nucșoara se culege dintr-un copac care crește în partea cealaltă a globului. 

”#Știați că

Nucșoara se culege dintr-un arbore?Arborele de nucșoară este originar din Indonezia, atinge o înălțime de 20 metri și are o producție anuală cuprinsă între 1.500 -2.000 de fructe. Fructele sunt formate dintr-un înveliș roșu-portocaliu care acoperă nucșoara propriu-zisă”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Acest condiment are multiple beneficii. Iată trei dintre acestea:

* are antioxidanți puternici - semințele din care este derivată nucșoară sunt bogate în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți în corpul tău. Antioxidanții sunt compuși care vă protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi - când nivelurile de radicali liberi devin prea mari în corpul tău, apare stresul oxidativ. Este asociat cu debutul și progresia multor afecțiuni cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer și boli de inimă și neurodegenerative. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară și ținând sub control nivelurile de radicali liberi. Un studiu pe animale a arătat că consumul de extract de nucșoară a prevenit deteriorarea celulară la șobolanii tratați cu un medicament cunoscut pentru a induce stres oxidativ sever. Șobolanii care nu au primit extract de nucșoară au suferit leziuni tisulare semnificative și moarte celulară ca urmare a tratamentului. În schimb, șobolanii care au primit extract de nucșoară nu au experimentat aceste efecte. Studiile pe eprubetă au arătat, de asemenea, că extractul de nucșoară prezintă efecte antioxidante puternice împotriva radicalilor liberi.

* proprietăți antiinflamatorii - inflamația cronică este legată de multe afecțiuni adverse de sănătate, inclusiv bolile de inimă, diabetul și artrita. Nucșoara este bogată în compuși antiinflamatori numiți monoterpene, inclusiv sabinen, terpineol și pinen. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației din corpul dumneavoastră și pot aduce beneficii celor cu afecțiuni inflamatorii. În plus, gama largă de antioxidanți găsiți în condimente, cum ar fi cianidinele și compușii fenolici, au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice. Un studiu a injectat șobolani cu o soluție care produce inflamație și apoi a dat unora dintre ei ulei de nucșoară. Șobolanii care au consumat uleiul au experimentat reduceri semnificative ale inflamației, durerii legate de inflamație și umflarea articulațiilor. Se crede că nucșoara reduce inflamația prin inhibarea enzimelor care o promovează. 

* antibacterian - s-a demonstrat că nucșoara are efecte antibacteriene împotriva tulpinilor de bacterii potențial dăunătoare. Bacteriile precum Streptococcus mutans și Aggregatibacter actinomicetemcomitans pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor. Un studiu pe eprubetă a constatat că extractul de nucșoară a demonstrat efecte antibacteriene puternice împotriva acestor și altor bacterii, inclusiv Porphyromonas gingivalis. Se știe că aceste bacterii provoacă carii și inflamarea gingiilor. Deși este clar că nucșoara are proprietăți antibacteriene, sunt necesare mai multe studii umane pentru a determina dacă poate trata infecțiile bacteriene sau poate preveni problemele de sănătate orală legate de bacterii la oameni, arată healthline.com.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel