Nutrientul minune care îți scade glicemia. Studiu, diabet de tip 2

Cercetătorii au identificat un nou nutrient care poate reduce nivelurile de glucoză din sânge. Studiul realizat la Joslin Diabetes Center, SUA, este important pentru cei cu diabet de tip 2. Interesant e că...
Un aminoacid, mai precis alanina, poate produce o scădere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă, arată un studiu publicat revent în revista Molecular Metabolism.
Diabetul de tip 2 este condus de numeroase căi metabolice, cu unele căi dirijate de aminoacizi, blocurile moleculare pentru proteine. Oamenii de știință de la Joslin Diabetes Center au arătat acum că un aminoacid, numit alanină, poate produce o scadere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă.
„Studiul nostru arată că este posibil să putem folosi nutrienți specifici, în acest caz aminoacizi, pentru a schimba metabolismul într-o celulă, iar aceste schimbări ale metabolismului pot modifica modul în care celulele prelucrează și eliberează glucoză într-un mod benefic", spune dr. Mary-Elizabeth Patti, cercetător la Secțiunea pentru Fiziologia și Metabolismul Integrativ al Clinicii Joslin și autor principal al lucrării recent publicată în Molecular Metabolism.
Cum au ajuns să cerceteze alanina
Efectuată pe celule de la șoareci, cercetarea a început cu o încercare de a vedea ce substanțe nutritive ar putea activa o proteină cheie numită AMP kinaza (AMPK), spune Patti, care este, de asemenea, un profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
„AMPK este o enzimă în celulele din organism care este activată atunci când consumul de nutrienți este scăzut sau ca răspuns la exercițiu", explică ea. „AMPK provoacă apoi o mulțime de schimbări benefice în celulă, transformând genele care contribuie la creșterea producției de energie. AMPK este un lucru bun și poate fi activat și printr-o varietate de tratamente pentru diabetul de tip 2, cum ar fi metformina".
Aceasta a ridicat o întrebare pentru Patti și colegii săi: Poate un aminoacid să se transforme într-o enzimă benefică?
Anchetatorii au început studiul prin testarea multor aminoacizi în celulele ficatului de șoarece (ficatul este un organ crucial în metabolismul glucozei). „Alanina a fost singurul aminoacid care a fost în mod constant capabil să activeze AMPK", spune Patti, într-un material furnizat de Joslin Diabetes Center.
Cercetătorii au confirmat apoi că AMPK produce unele dintre efectele sale metabolice obișnuite după activarea alaninei. În plus, activarea poate fi observată în celulele hepatice umane și de șoarece, și a fost prezentă cu niveluri ridicate sau scăzute de glucoză în celule.
Administrată ora, alanina activează proteina cheie
Apoi, oamenii de știință au administrat oral alanina șoarecilor și au descoperit ca nivelurile de AMPK au crescut la animale. Mai mult, dacă șoarecii au consumat alanină înainte de a primi o doză de glucoză, nivelurile lor de glucoză din sânge au fost semnificativ mai mici. Și în timp ce metabolismul glucozei se comportă adesea destul de diferit la șoarecii slabi, față de cei obezi, acest mecanism a fost văzut în ambele grupuri.
În urma cercetării, echipa Joslin a descoperit că scăderea glucozei nu pare să fie determinată de creșterea secreției de insulină sau de scăderea secreției de glucagon, un hormon care crește glucoza. În schimb, AMPK a stimulat absorbția de glucoză în ficat și scăderea eliberării de glucoză. Experimentele ulterioare din celule au demonstrat că enzima activată modifica ciclul Krebs, o componentă centrală a metabolismului celular.
„Toate aceste date împreună sugerează că anumiți aminoacizi, și în mod special alanina, pot fi un mod potențial unic de a modifica metabolismul glucozei", concluzionează dr. Patti. „Dacă se va dovedi în cele din urmă că puteți face acest lucru prin administrarea unui medicament pe cale orală ca tratament prealabil înainte de masă, acest lucru ar fi de foarte mare interes. Cu toate acestea, aceasta este o cercetare în stadiu incipient și trebuie să testăm conceptul atât la șoareci și în cele din urmă la om ".
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Până atunci, însă, vă spunem că în stare naturală, alanina se găsește în mai multe alimente. Acestea sunt: carne, ouă, lactate, peşte, avocado, alune, nuci, mazăre, fasole, orez brun și cereale integrale.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.