Nutrientul minune care îți scade glicemia. Studiu, diabet de tip 2
Cercetătorii au identificat un nou nutrient care poate reduce nivelurile de glucoză din sânge. Studiul realizat la Joslin Diabetes Center, SUA, este important pentru cei cu diabet de tip 2. Interesant e că...
Un aminoacid, mai precis alanina, poate produce o scădere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă, arată un studiu publicat revent în revista Molecular Metabolism.
Diabetul de tip 2 este condus de numeroase căi metabolice, cu unele căi dirijate de aminoacizi, blocurile moleculare pentru proteine. Oamenii de știință de la Joslin Diabetes Center au arătat acum că un aminoacid, numit alanină, poate produce o scadere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă.
„Studiul nostru arată că este posibil să putem folosi nutrienți specifici, în acest caz aminoacizi, pentru a schimba metabolismul într-o celulă, iar aceste schimbări ale metabolismului pot modifica modul în care celulele prelucrează și eliberează glucoză într-un mod benefic", spune dr. Mary-Elizabeth Patti, cercetător la Secțiunea pentru Fiziologia și Metabolismul Integrativ al Clinicii Joslin și autor principal al lucrării recent publicată în Molecular Metabolism.
Cum au ajuns să cerceteze alanina
Efectuată pe celule de la șoareci, cercetarea a început cu o încercare de a vedea ce substanțe nutritive ar putea activa o proteină cheie numită AMP kinaza (AMPK), spune Patti, care este, de asemenea, un profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
„AMPK este o enzimă în celulele din organism care este activată atunci când consumul de nutrienți este scăzut sau ca răspuns la exercițiu", explică ea. „AMPK provoacă apoi o mulțime de schimbări benefice în celulă, transformând genele care contribuie la creșterea producției de energie. AMPK este un lucru bun și poate fi activat și printr-o varietate de tratamente pentru diabetul de tip 2, cum ar fi metformina".
Aceasta a ridicat o întrebare pentru Patti și colegii săi: Poate un aminoacid să se transforme într-o enzimă benefică?
Anchetatorii au început studiul prin testarea multor aminoacizi în celulele ficatului de șoarece (ficatul este un organ crucial în metabolismul glucozei). „Alanina a fost singurul aminoacid care a fost în mod constant capabil să activeze AMPK", spune Patti, într-un material furnizat de Joslin Diabetes Center.
Cercetătorii au confirmat apoi că AMPK produce unele dintre efectele sale metabolice obișnuite după activarea alaninei. În plus, activarea poate fi observată în celulele hepatice umane și de șoarece, și a fost prezentă cu niveluri ridicate sau scăzute de glucoză în celule.
Administrată ora, alanina activează proteina cheie
Apoi, oamenii de știință au administrat oral alanina șoarecilor și au descoperit ca nivelurile de AMPK au crescut la animale. Mai mult, dacă șoarecii au consumat alanină înainte de a primi o doză de glucoză, nivelurile lor de glucoză din sânge au fost semnificativ mai mici. Și în timp ce metabolismul glucozei se comportă adesea destul de diferit la șoarecii slabi, față de cei obezi, acest mecanism a fost văzut în ambele grupuri.
În urma cercetării, echipa Joslin a descoperit că scăderea glucozei nu pare să fie determinată de creșterea secreției de insulină sau de scăderea secreției de glucagon, un hormon care crește glucoza. În schimb, AMPK a stimulat absorbția de glucoză în ficat și scăderea eliberării de glucoză. Experimentele ulterioare din celule au demonstrat că enzima activată modifica ciclul Krebs, o componentă centrală a metabolismului celular.
„Toate aceste date împreună sugerează că anumiți aminoacizi, și în mod special alanina, pot fi un mod potențial unic de a modifica metabolismul glucozei", concluzionează dr. Patti. „Dacă se va dovedi în cele din urmă că puteți face acest lucru prin administrarea unui medicament pe cale orală ca tratament prealabil înainte de masă, acest lucru ar fi de foarte mare interes. Cu toate acestea, aceasta este o cercetare în stadiu incipient și trebuie să testăm conceptul atât la șoareci și în cele din urmă la om ".
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Până atunci, însă, vă spunem că în stare naturală, alanina se găsește în mai multe alimente. Acestea sunt: carne, ouă, lactate, peşte, avocado, alune, nuci, mazăre, fasole, orez brun și cereale integrale.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
