Obezitate, legătura cu plasticitatea redusă a creierului. Cum afectează memoria

Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Obezitatea nu este o problemă doar pentru sănătatea fizică. A fi supraponderal poate avea un impact semnificativ și asupra sănătății neurologice.

 Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au identificat o legătură între obezitate și plasticitatea redusă a creierului. Insuficiența plasticității creierului ar putea duce la deficite cognitive și de învățare la cei care suferă de obezitate.

 

Un studiu la nivel mondial a constatat că persoanele supraponderale sunt mai puțin susceptibile să își re-conecteze creierul și să găsească noi căi neuronale. Această descoperire ar putea avea implicații semnificative pentru persoanele care se recuperează după un accident vascular cerebral sau după un traumatism cerebral.

Într-o nouă lucrare publicată în Brain Sciences, cercetătorii de la UniSA și Universitatea Deakin arată că plasticitatea creierului este afectată la persoanele obeze, ceea ce face mai puțin probabil ca aceștia să învețe sarcini noi sau să-și amintească lucruri.

Legătura dintre obezitate și plasticitatea redusă a creierului


Folosind o serie de experimente care implică stimulare magnetică transcraniană, cercetătorii au testat 15 persoane obeze cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, comparându-le cu 15 persoane dintr-un grup de control cu o greutate sănătoasă.


Au fost aplicate pulsuri repetate de stimulare electrică a creierului pentru a vedea cât de bine răspund. Grupul de control cu  greutate sănătoasă a răspuns cu o activitate neuronală semnificativă, sugerând un răspuns normal la plasticitatea creierului. În schimb, răspunsul  grupului  obez a fost minim, sugerând că  a fost afectată capacitatea sa de schimbare. 

Cercetătorul UniSA, dr. Brenton Hordacre, spune că descoperirile oferă primele dovezi fiziologice ale unei legături între obezitate și plasticitatea redusă a creierului.

 

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel