Oboseala cronică: de ce apare și cum o poți combate

DCMedical Team |
Data publicării:
Oboseala cronică
Oboseala cronică

Oboseala cronică ne poate afecta oricând din cauza ritmului vieții și a ritmului cu care se întâmplă totul în jurul nostru. Iată cum putem reduce efectele acestei oboseli cronice. 

Oricine s-a simțit la un moment dat obosit, însă unele persoane ajung la un nivel de oboseală cronică, ce pare că nu dispare după o noapte de somn bun.

Ce este oboseala cronică, de fapt și care sunt simptomele

Când ne simțim obosiți, ne simțim în general, somnoroși. Ochii noștri devin grei, mintea noastră puțin lentă și tulbure, iar concentrarea noastră este o provocare (în funcție de cât de obosiți suntem).

Dar când ești obosit, înseamnă mai mult decât să simți că ai nevoie să-ți recuperezi somnul, de multe ori ai zero motivație și zero energie.

Pe scurt:

Oboseala - este ceva care poate fi ameliorat prin somn și odihnă.

Oboseala cronică - este atunci când oboseala este copleșitoare și nu este ușurată de somn și odihnă

Care sunt simptomele oboselii cronice?

Există câteva simptome povestitoare de oboseală de care trebuie să fii atent. Acestea includ:

Somnolență.

Dureri de cap.

Ameţeală.

Dureri musculare.

Slăbiciune musculară.

Reflexe și răspunsuri încetinite.

Decizie și judecată afectate.

Indispoziție și iritabilitate.

Deficiență de coordonare mână-ochi.

Pierderea apetitului.

Funcția sistemului imunitar redusă.

Vedere neclara.

Probleme de memorie pe termen scurt.

Concentrare slaba.

Halucinații.

Capacitate redusă de a acorda atenție situațiilor actuale.

Slabă motivație.

Ce cauzează oboseala cronică

Diferite lucruri, uneori izolate sau comune, pot provoca oboseală cronică. În general, principalele surse de oboseală cronică pot fi clasificate în trei domenii diferite:

Motive legate de stilul de viață

Starea de sănătate fizică

Probleme legate de sănătatea mintală

În ceea ce privește stilul de viață, este posibil să contribuie:

Efort fizic

Lipsa activității fizice sau a somnului

Supraponderalitatea sau obezitatea

Perioade de stres emoțional

Plictiseală

Doliu

Luarea anumitor medicamente

Consumul a prea multă cofeină

Lipsa unei diete hrănitoare

Posibili factori de sănătate fizică includ:

Anemie

Artrită

Fibromialgie

Sindromul oboselii cronice

Infecții - răceala sau gripa

Boala Addison, o tulburare care poate afecta nivelul hormonilor

Hipotiroidism sau tiroidă subactivă

Hipertiroidism sau tiroidă hiperactivă

Tulburări de somn

Tulburări de alimentație

Tulburări autoimune

Diabet

Boală de rinichi

Boală de ficat

Boli pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Posibili factori de sănătate mintală includ:

Anxietate

Depresie

Tulburare afectivă sezonieră (SAD)

Când ar trebui să fac ceva în legătură cu oboseala

Dacă ați încercat să atenuați factorii de stil de viață care vă pot contribui la oboseală, de exemplu reducerea consumului de cofeină, încercarea de a merge la culcare mai devreme, a face niște exerciții, și totuși vă simțiți obosit în continuare, cel mai bine este să un mergeți la medicul de familie.

Este deosebit de important să vedeți un medic de familie, dacă vă simțiți obosit și nu știți exact ce vă poate cauza starea, aveți temperatură, pierdeți în greutate fără să țineți dietă sau credeți că sunteți în depresie.

Cum puteți ameliora oboseala cronică:

Mâncați frecvent și puțin

Consumul de mese mai mici și gustările sănătoase la fiecare trei până la patru ore vă poate ajuta să vă mențineți nivelul de energie ridicat.

Mănâncă corect

Ceea ce punem în corpul nostru poate avea un impact asupra nivelului nostru de energie, precum și asupra impactului asupra somnului.

Dați jos kilogramele în plus

A fi supraponderal și a purta acea greutate în exces poate fi obositor în sine, plus poate pune mai multă tensiune pe inimă, care poate fi și obositoare. Puteți pierde în greutate făcând exerciții fizice, mâncând o dietă sănătoasă și, în general, fiind mai activ.

Odihniți-vă suficient

Un somn bun, de aproximativ opt ore de somn neîntrerupt, este ideal, dar datorită vieții agitate, nu este întotdeauna posibil să se realizeze. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care nu puteți încerca să faceți acest lucru.

Faceți exerciții fizice

Este cheia pentru a pierde orice greutate suplimentară și pentru a vă face să vă simțiți mai energici (chiar dacă s-ar putea să nu vă simțiți neapărat așa imediat după un antrenament!). În timp, exercițiile fizice vă pot oferi mai multă energie și nici nu trebuie să fie nimic prea important, ar putea fi ceva la fel de simplu ca mersul la o plimbare de 15 minute.

Combateți stresul

Este recunoscut pe scară largă că stresul și tensiunile zilnice ne pot ajunge uneori pe toți. Acest stres ne poate face ne simțim mai. Oricum ar fi, stresul este un factor de oboseală care ne consumă multă energie și are capacitatea de a ne afecta atât mental cât și fizic.

Reduceți cofeina

Potrivit Colegiului Regal de Psihiatri, dacă vă simțiți obosit, atunci ar trebui să încetați să beți cafea sau băuturi cu cofeină (ceai, băuturi energizante și câteva băuturi gazoase). În mod ideal, ar trebui să faceți acest lucru prin reducerea treptată a acestuia pe o perioadă de aproximativ trei săptămâni.

Reduceți și alcoolul

NHS recomandă ca bărbații și femeile să nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână, ceea ce echivalează cu șase pinte de bere sau cu 10 pahare mici de vin.

Beți mai multă apă

Conform îndrumărilor NHS, ar trebui să ne propunem să bem aproximativ 1,2 litri (șase până la opt pahare) de lichide - în mod ideal apă - în fiecare zi pentru a ne împiedica să ne deshidratăm, ceea ce ne poate afecta energia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel