OMS: Peste 1,4 miliarde de adulți sedentari au risc crescut de boală

Dana Lascu |
Data publicării:
Dislexia e o tulburare de învățare caracterizată prin dificultăți de citire
Dislexia e o tulburare de învățare caracterizată prin dificultăți de citire

Vă place să zaceți pe canapea? Luați aminte! Viața sedentară expune mai mult de un sfert din adulții din lume la risc pentru boli grave, precum cele de inimă, diabet și cancer, arată un studiu al specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vorbim de peste 1,4 miliarde de adulți sedentari în întreaga lume.

Peste 1,4 miliarde de adulți se confruntă cu un risc crescut pentru boli de inimă, diabet zaharat, demență și anumite tipuri de cancer, deoarece sunt sedentari, adică fac prea puțină activitate fizică, au arătat cercetătorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O treime dintre femei și un sfert dintre bărbați, afectați

Ei au analizat rezultatele de la sute de sondaje care au inclus 1,9 milioane de adulți, cu vârsta de peste 18 ani, din 168 de țări.

În 2016, aproape o treime dintre femei și un sfert dintre bărbații din întreaga lume nu au făcut nivelurile recomandate de activitate fizică pentru a rămâne sănătoși, au aflat cercetătorii. Asta înseamnă că, săptămânal, ei trebuiau să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică cu intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă.

Studiul a fost publicat pe 4 septembrie în The Lancet Global Health.

Spre deosebire de alte riscuri majore de sănătate la nivel mondial, nivelurile de activitate fizică insuficientă nu sunt în scadere, dat fiind faptul că peste un sfert din toți adulții nu ajung la nivelurile recomandate de activitate fizică pentru a avea o bună sănătate”, a explicat autorul principal Regina Guthold, într-un comunicat de presă.

În țările bogate e cel mai rău

Femeile erau mai puțin active decât bărbații, în toate regiunile lumii, cu excepția celor din Asia de Est și de Sud-Est.

Nivelul de activitatea fizică insuficientă a crescut cu 5% în țările cu venituri ridicate și a crescut doar cu 0,2% în țările cu venituri mici.

Tranziția spre un stil de muncă mai sedentar și dezvoltarea transportului motorizat în țările bogate ar putea contribui la explicarea nivelurilor ridicate de inactivitate, au spus cercetătorii.

Este important ca guvernele acestor țări să furnizeze o infrastructură care să promoveze mai mult mersul pe jos și mersul pe bicicletă spre locul de muncă, dar și activitățile sportive și de recreere, au remarcat aceștia.

În unele țări, femeile n-au voie să facă sport

Eliminarea inegalităților în nivelurile de activitate fizică dintre bărbați și femei este critică pentru realizarea obiectivelor globale de activitate", a declarat co-autorul studiului, Fiona Bull. Și acest lucru va necesita eforturi „de a promova și de a îmbunătăți accesul femeilor la oportunități care sunt sigure, accesibile și acceptabile din punct de vedere cultural", a menționat ea.

Melody Ding, cercetător la Universitatea din Sydney, Australia, care a realizat editorial ce acompaniază raportul, a notat că în anumite părți ale lumii femeile au mai multe bariere sociale, culturale și de mediu, care le împiedică să participe la activități fizice, notează medicinenet.com.

În Arabia Saudită și în Irak, spre exemplu, mai mult de jumătate din totalul adulților au fost insuficient activi, a arătat studiul. Asta, comparativ cu aproximativ 40% dintre adulții din SUA și 36% dintre adulții britanici.

Cu toate acestea, deși țările bogate au o prevalență mai mare a de adulți cu activități fizice insuficiente, este important de observat că țările cu venituri mici și mijlocii suportă în continuare cea mai mare parte a sarcinii globale a bolilor date de inactivitate fizică", a scris Ding.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel