OMS, raport despre accesul deținuților din Europa la îngrijiri medicale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Salon de spital    FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Accesul la îngrijiri medicale în închisorile din Europa este dificil și duce la starea de sănătate proastă a deținuților, arată OMS în primul raport de acest fel.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a realizat primul raport despre starea de sănătate a deținuților din Europa și despre acesul la îngrijiri medicale ale deținuților din închisori. Concluzia OMS este că accesul la îngrijiri medicale în închisorile din Europa rămâne dificil, ceea ce contribuie la starea proastă de sănătate a deţinuţilor şi se dovedeşte mai costisitor pe termen lung.

"Pentru că deţinuţii continuă să sufere disproporţionat de boli nediagnosticate şi netratate, acesta lucru se va adăuga la povara organismelor de sănătate publică după eliberarea lor", atrage atenţia OMS.

După ce a analizat populaţia carcerală în 39 din cele 53 de ţări din zonă, Biroul OMS pentru Europa le recomandă statelor membre să facă o evaluare a stării de sănătate a deţinuţilor - prin intermediul testelor de depistare a tuberculozei, a sănătăţii mintale şi a dependenţelor -, precum şi, pe bază de voluntariat, a bolilor cu transmisie sexuală şi a hepatitelor, citează agerpres.ro.

Raportul evidenţiază o lipsă flagrantă de personal pentru acest tip de îngrijiri medicale în unele ţări.

Franţa numără 49,9 îngrijitori, dintre care 3,4 medici, la 1.000 de deţinuţi. Este mai bine decât media din regiune în privinţa îngrijitorilor (31,7 la 1.000 de deţinuţi), dar mult sub medie în privinţa medicilor (10,3 la 1.000 de deţinuţi).

În Rusia există 32,1 îngrijitori, dintre care 11,5 medici, la 1.000 de deţinuţi. Portugalia numără 8,6 îngrijitori, între care un medic, la 1.000 de deţinuţi.

Sănătatea mintală a deţinuţilor este crucială, 14% dintre decesele care au loc în închisori sunt legate de suicid.

De asemenea, "rata mortalităţii în rândul persoanelor care ies din închisoare este mai mare decât cea a restului populaţiei, în principal în lunile de după punerea lor în libertate", majoritatea deceselor având cauze previzibile ca suicidul sau supradoza, precizează raportul.

În unele ţări din Europa de Est, această rată a mortalităţii este de două ori mai mare decât cea din Europa de Vest, ajungând până la 500 de morţi la 100.000 de foşti deţinuţi. Conform OMS, media mondială este de 10,5 la 100.000 de locuitori.

Suprapopularea din închisoare este de asemenea un vector al stării proaste de sănătate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel