Otitele, cauze, simptome și tratament. Medic: Durerea, greu de suportat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
otitele cauze simptome. FOTO Pexels @ Kindel Media
otitele cauze simptome. FOTO Pexels @ Kindel Media

Otitele îi afectează cel mai mult pe copii, dar pot apărea și la vârste adulte. Care este principala cauză de apariție a otitelor.

Otitele, infecțiile urechii, pot fi mai frecvente la copii decât la adulți, dar pot apărea și la vârste mature, uneori chiar din cauza modului greșit de curățare a urechii, prin intermediul bețișoarelor de urechi.

Spre deosebire de infecțiile din perioada copilărie, care sunt adesea minore și trec rapid, cele care au loc la vârste adulte pot semnala probleme de sănătate mai grave, unele putând duce chiar și la pierderea auzului.

Otita poate fi cauzată de bacterii, viruși și se manifestă preponderent prin durere, fiind localizată pe unul dntre cele trei părți ale urechii: internă, medie și externă.

Care sunt cauzele otitelor

În cazul otitelor externe, principala cauză este înotul sau chiar dușul, în special în apa cu un nivel ridicat de bacterii. Apa lăsată în interiorul canalului urechii poate deveni un teren propice de reproducere pentru bacterii. De asemenea, o altă cauză este curățarea prea frecventă a urechilor, dar și utilizarea pe o perioadă îndelungată a căștilor.

Otita medie se manifestă, în special la copii, pe fondul unei infecții anterioare a tractului respirator care se răspândește la urechi. Astfel, când trompa lui Eustachio (tubul care conectează urechea medie de faringe) este blocată, lichidul se colectează în spatele timpanului, apar bacteriile provocând durere și infecție.

Cauzele de apariție a otitei interne nu sunt pe deplin cunoscute, aceasta fiind legată, în trecut, de infecțiile virale.

Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ pe care trebuie să o ai pentru a nu te îmbolnăvi

Simptomele de otită

Simptomele otitei externe includ:

- roșeață;

- umflături;

- febră;

- durere sau disconfort în ureche;

- puroi;

- mâncărime;

- drenaj excesiv de lichide;

- auzul înfundat sau redus. 

Simptomele asociate cu infecții ale urechii externe

- dureri de urechi;

- iritabilitate;

- dificultatea de a dormi;

- febra;

- puroi în ureche;

- sângerare din urechi;

- pierderea echilibrului;

- probleme cu auzul;

- greață și vărsături;

- diaree;

- scăderea poftei de mâncare;

- congestie. 

Unele complicații asociate cu infecțiile urechii medii

- infecție care se răspândește la oasele urechii;

- infecție care se răspândește în lichidul din jurul creierului și măduvei spinării;

- pierderea permanentă a auzului;

- timpane sparte. 

Simptomele otitei interne includ:

- amețeală;

- greață;

- vărsături.

Complicatii ale otitei

Îngustarea canalului urechii. Infecțiile pe termen lung ale urechii externe pot provoca îngustarea canalului urechii, iar în cazuri extreme, poate provoca pierderea auzului.

Timpan spart. Apare pe fondul unei complicații a infecțiilor urechii externe cauzate de obiecte introduse în ureche. Simptomele includ pierderea temporara a auzului, zgomote în urechi și sângerări.

Otita externă necrotizantă se manifestă în cazuri rare și este o complicație extrem de gravă în care infecția se răspândește la cartilajul și osul care înconjoară canalul urechii. 

Tratamentul pentru otita 

Tratamentele pentru orice infecție a urechii încep prin monitorizarea stadiul infecției pentru a vedea dacă se va îmbunătăți de la sine. Cea mai mare parte a infecțiilor trec de la sine, fără a necesita un tratament medical. 

Dr. Ana Maria Apostu, medic primar ORL, a afirmat, la Pro TV, că durerea resimțită în cazul otitei externe este una greu de suportat, iar tratamentul se aplică local.

”Bacteriile se tratează cu antibiotic, dar ciupercile se tratează cu antimicotice/antifungice. În primul rând, când apare această otită externă apare durerea și senzația de ureche înfundată”, mai spune medicul, precizând care sunt greșelile frecvente pe care le fac oamenii în încercarea de a se trata fără să mai ajungă la ORL-ist.

”Omul are tendința să pună picături în ureche ca să salveze situația, însă nu o salvează deloc. Nu știe de care otită este și dacă este externă de care este. Căci dacă este o infecție fungică și punem antibiotic local acolo, totul se va agrava. Trebuie ajuns la medicul specialist ORL și trebuie văzute clar secrețiile pentru a determina cauza. Trebuie aspirate secrețiile din interior”, a mai explicat medicul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Cum pot fi prevenite otitele

Pentru prevenirea infecțiilor la nivelul urechii trebuie urmate câteva sfaturi simple.

Păstrați-vă urechile uscate. După sesiunile de înot sau după baie, stați cu capul înclinat în dreapta și stânga pentru a ajuta scurgerea apei din canalul urechii.

Protejați-vă urechile în timp ce înotați. Purtați dopuri de urechi sau de înot în timp ce înotați pentru a vă menține urechile uscate.

Protejați-vă urechile de iritanți. Puneți bile de bumbac în urechi în timpul aplicării de produse, cum ar fi spray-uri de păr și vopsele de păr.

Evitați să introduceți obiecte străine în ureche. Nu încercați niciodată să zgâriați sau să scoateți ceara de urechi cu elemente precum un tampon de bumbac, o agrafă de hârtie, un ac de păr sau așa numitele bețișoare de urechi.

Tratați la timp obstrucțiile nazale și rinofaringiene.

Asigurați o alimentație echilibrată pentru menținerea sănătății organismului, potrivit Healtline.

Vezi și: De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel