Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi

Ouăle pot să vă îmbolnăvească. Cum poți afla dacă un ou este proaspăt sau vechi.
Ouăle pot transmite mai multe boli, inclusiv la infecția cu Salmonella. CDC arată că mai expuse sunt persoanele care cresc găini. Specialiștii vin cu sfaturi legate de igienă. Ouăle vechi pot transporta salmonella sau alte bacterii care vă pot îmbolnăvi sau pot duce la intoxicații alimentare grave.
Ce trebuie să aveți în vedere când colectați ouăle
- Colectați ouăle des. Ouăle care stau în cuib pot deveni murdare sau se pot sparge
- Aruncați ouăle crăpate. Germenii de pe coajă pot intra mai ușor în ou
- Frecați murdăria pe ouă cu șmirghel fin, o perie sau o cârpă. Nu spălați ouăle
- Puneți la frigider ouăle pentru a le menține proaspete și pentru a încetini creșterea germenilor.
- Gătiţi ouăle până când atât gălbenuşul cât şi albul sunt ferme
Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma
Ouăle - semnale de alarmă
Specialiștii arată că dacă mâncăm ouă infestate riscăm să ne îmbolnăvim. Contactați medicii dacă aveți oricare dintre aceste simptome severe:
- Diaree și febră
- Diaree pentru mai mult de 3 zile, care nu se îmbunătățește
- Diaree sângeroasă
- Greață și vărsături
Semne de deshidratare, cum ar fi:
- Urinare frecventă
- Gură și gât uscate
- Senzație de amețeală
Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav
Ouăle și testul plutitor
Cum se utilizează testul plutitor. EatThis arată cum se utilizează testul plutitor pentru a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau nu.
- Umpleți un castron, oală sau un pahar înalt cu apă. Apa ar trebui să poată acoperi un ou complet, plus câțiva centimetri.
- Scufundați oul în apă. Dacă nu este complet scufundat sau este doar abia acoperit de apă, adăugați mai multă apă.
- Dacă oul se scufundă de tot, înseamnă că este încă bun de sonumat. Dacă oul plutește în partea de sus, înseamnă că este vechi și trebuie aruncat imediat.
Cum arată un gălbenuș vechi
Gălbenușurile de ou mai vechi sunt mai plate decât gălbenușurile de ou proaspete, ceea ce înseamnă că se rup mai ușor. Acest lucru poate provoca probleme digestive.
În cazul în care gălbenușul este plat și albușul apos, oul nu este în stare proaspătă, dar poate fi utilizat în preparate, gătit bine, sub formă de: omletă, musaca, în compoziția unui aluat. Dacă, în schimb, gălbenușul se împrăștie în albuș și este opac, atunci oul nu poate fi folosit.
Termenul de valabilitate al oului
Teoretic, din momentul în care a fost ouat, oul are o durată de valabilitate de 28 de zile. Cu toate acestea, în practică, este mai bine să îl consumi în 15-20 de zile pentru a-și păstra cât mai multe din proprietățile nutritive. În general, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai puțin ar trebui ca un ou să fie folosit crud sau pregătit prin gătire rapidă. E de preferat gătitul oului la cuptor sau prin coacere prelungită într-o tigaie, arată Healthline.
Salmoneloza: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Carnea și ouăle crude, pe lista vinovaților
Infecția cu Salmonella este cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul oamenilor, dar, care poate cauza probleme de sănătate severe.
Salmoneloza este o boală infecțioasă determinată de bacterii din genul Salmonella. Infecția se realizează în urma consumului alimentelor sau apei contaminate, iar cel mai frecvent aceasta este cauzată de produse de origine animală (carne, ouă, produse lactate). Acestea sunt periculoase dacă sunt consumate în stare crudă sau dacă sunt preparate termic insuficient.
Infecția poate fi cauzată și în urma gătirii alimentelor de către persoane cu o igienă precară, care nu se spală pe mâini și contaminează alimentele.
Persoanele cu sistem imunitar scăzut, copii sau pacienții cu boli cronice sunt cei mai predispuși la salmoneloză.
Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp
Diagnostic și tratament
Diagnosticul salmonelozei se pune pe baza testelor de laborator din proba de scaun a persoanei la care se suspicionează boala.
Tratamentul este stabilit întotdeauna de medicul specialist și se referă la administrarea antibioticelor și a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se prescriu substanțe antipiretice pentru reducerea febrei, antidiareice și se poate face și rehidratare cu perfuzii intravenoase.
Când se prescriu antibiotice este nevoie și de administrarea probioticelor pentru menținerea echilibrului florei intestinale.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.