Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi
Ouăle pot să vă îmbolnăvească. Cum poți afla dacă un ou este proaspăt sau vechi.
Ouăle pot transmite mai multe boli, inclusiv la infecția cu Salmonella. CDC arată că mai expuse sunt persoanele care cresc găini. Specialiștii vin cu sfaturi legate de igienă. Ouăle vechi pot transporta salmonella sau alte bacterii care vă pot îmbolnăvi sau pot duce la intoxicații alimentare grave.
Ce trebuie să aveți în vedere când colectați ouăle
- Colectați ouăle des. Ouăle care stau în cuib pot deveni murdare sau se pot sparge
- Aruncați ouăle crăpate. Germenii de pe coajă pot intra mai ușor în ou
- Frecați murdăria pe ouă cu șmirghel fin, o perie sau o cârpă. Nu spălați ouăle
- Puneți la frigider ouăle pentru a le menține proaspete și pentru a încetini creșterea germenilor.
- Gătiţi ouăle până când atât gălbenuşul cât şi albul sunt ferme
Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma
Ouăle - semnale de alarmă
Specialiștii arată că dacă mâncăm ouă infestate riscăm să ne îmbolnăvim. Contactați medicii dacă aveți oricare dintre aceste simptome severe:
- Diaree și febră
- Diaree pentru mai mult de 3 zile, care nu se îmbunătățește
- Diaree sângeroasă
- Greață și vărsături
Semne de deshidratare, cum ar fi:
- Urinare frecventă
- Gură și gât uscate
- Senzație de amețeală
Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav
Ouăle și testul plutitor
Cum se utilizează testul plutitor. EatThis arată cum se utilizează testul plutitor pentru a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau nu.
- Umpleți un castron, oală sau un pahar înalt cu apă. Apa ar trebui să poată acoperi un ou complet, plus câțiva centimetri.
- Scufundați oul în apă. Dacă nu este complet scufundat sau este doar abia acoperit de apă, adăugați mai multă apă.
- Dacă oul se scufundă de tot, înseamnă că este încă bun de sonumat. Dacă oul plutește în partea de sus, înseamnă că este vechi și trebuie aruncat imediat.
Cum arată un gălbenuș vechi
Gălbenușurile de ou mai vechi sunt mai plate decât gălbenușurile de ou proaspete, ceea ce înseamnă că se rup mai ușor. Acest lucru poate provoca probleme digestive.
În cazul în care gălbenușul este plat și albușul apos, oul nu este în stare proaspătă, dar poate fi utilizat în preparate, gătit bine, sub formă de: omletă, musaca, în compoziția unui aluat. Dacă, în schimb, gălbenușul se împrăștie în albuș și este opac, atunci oul nu poate fi folosit.
Termenul de valabilitate al oului
Teoretic, din momentul în care a fost ouat, oul are o durată de valabilitate de 28 de zile. Cu toate acestea, în practică, este mai bine să îl consumi în 15-20 de zile pentru a-și păstra cât mai multe din proprietățile nutritive. În general, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai puțin ar trebui ca un ou să fie folosit crud sau pregătit prin gătire rapidă. E de preferat gătitul oului la cuptor sau prin coacere prelungită într-o tigaie, arată Healthline.
Salmoneloza: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Carnea și ouăle crude, pe lista vinovaților
Infecția cu Salmonella este cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul oamenilor, dar, care poate cauza probleme de sănătate severe.
Salmoneloza este o boală infecțioasă determinată de bacterii din genul Salmonella. Infecția se realizează în urma consumului alimentelor sau apei contaminate, iar cel mai frecvent aceasta este cauzată de produse de origine animală (carne, ouă, produse lactate). Acestea sunt periculoase dacă sunt consumate în stare crudă sau dacă sunt preparate termic insuficient.
Infecția poate fi cauzată și în urma gătirii alimentelor de către persoane cu o igienă precară, care nu se spală pe mâini și contaminează alimentele.
Persoanele cu sistem imunitar scăzut, copii sau pacienții cu boli cronice sunt cei mai predispuși la salmoneloză.
Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp
Diagnostic și tratament
Diagnosticul salmonelozei se pune pe baza testelor de laborator din proba de scaun a persoanei la care se suspicionează boala.
Tratamentul este stabilit întotdeauna de medicul specialist și se referă la administrarea antibioticelor și a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se prescriu substanțe antipiretice pentru reducerea febrei, antidiareice și se poate face și rehidratare cu perfuzii intravenoase.
Când se prescriu antibiotice este nevoie și de administrarea probioticelor pentru menținerea echilibrului florei intestinale.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
