Păianjenii, protectori ai sănătății. De ce să nu îi omori dacă îi vezi în casă. Ce înseamnă când își țes pânze

Monika Baciu |
Data publicării:
paianjenii - FOTO: Freepik
paianjenii - FOTO: Freepik

Păianjenii v-ar putea ajuta să rămâneți sănătoși. Iată de ce nu trebuie să îi omorâți dacă îi vedeți în casă.

Păianjenii sunt o parte importantă a naturii și a ecosistemului nostru de interior - și sunt, de asemenea, organisme asemănătoare în sine.

Oamenilor le place să se gândească la locuințele lor ca fiind izolate în siguranță de lumea exterioară, dar multe tipuri de păianjeni pot fi găsite în interior. Unii sunt prinși accidental, în timp ce alții sunt vizitatori pe termen scurt.

Unele specii chiar se bucură de marele interior, unde își duc cu plăcere viața și creează alți păianjeni. Aceste arahnide sunt de obicei secretoase și aproape toate pe care le întâlniți nu sunt nici agresive, nici periculoase. Și este posibil ca ei să presteze servicii, cum ar fi să mănânce dăunători - unii chiar mănâncă alți păianjeni.

Vezi și: Arnold Schwarzenegger, mărturisiri despre lupta cu dislexia: Un dezastru. Eram lovit. Cum se manifestă boala

Care sunt cei mai întâlniți păianjeni care trăiesc în casele noastre

Cercetătorii au efectuat un studiu vizual în 50 de case din Carolina de Nord pentru a inventaria artropodele care trăiesc sub acoperișurile acestora. În fiecare casă pe care aceștia au vizitat-o se aflau păianjeni. Cele mai frecvente specii pe care le-au întâlnit au fost păianjenii pânză de păianjen și păianjenii de pivniță.

Ambii construiesc pânze în care stau la pândă pentru a prinde prada. Păianjenii de pivniță își părăsesc uneori pânzele pentru a vâna alți păianjeni pe teritoriul lor, imitând prada pentru a-și prinde verișorii pentru cină, potrivit The Conversation.

Vezi și: Aspirina, asociată cu hemoragia cerebrală. Sângerarea în creier, ca o bombă

Păianjenii capturează dăunătorii

Deși sunt prădători generaliști, predispuși să mănânce tot ceea ce prind, păianjenii capturează în mod regulat dăunători deranjanți și chiar insecte purtătoare de boli - de exemplu, țânțari. Există chiar și o specie de păianjen săritor care preferă să mănânce țânțarii plini de sânge din casele africane. Așadar, uciderea unui păianjen nu doar că îl costă viața arahnidei, ci poate elimina un prădător important din casa dumneavoastră.

Păianjenii nu vor să vă prindă și, de fapt, preferă să evite oamenii; noi suntem mult mai periculoși pentru ei decât invers. Mușcăturile de păianjen sunt extrem de rare. Deși există câteva specii importante din punct de vedere medical, cum ar fi păianjenii văduvă și reclus, chiar și mușcăturile acestora sunt rare și rareori cauzează probleme grave.

Dacă chiar nu suportați acel păianjen din casă, apartament, garaj sau de oriunde, în loc să îl striviți, încercați să îl capturați și să îl eliberați afară. Va găsi un alt loc unde să se ducă, iar ambele părți vor fi mai mulțumite de rezultat.

Vezi și: De ce să nu mănânci castravete amar. Ce este cucurbitacina și cum te poate îmbolnăvi

Păianjenii îți scapă casa de dăunători

Deoarece păianjenii sunt prădători în mod natural, aceștia captează dăunătorii din casa dumneavoastră. O concepție greșită frecventă despre păianjeni este că aceștia mănâncă doar muște. De fapt, păianjenii se hrănesc chiar și cu insecte purtătoare de boli. Ei se duc după acei dăunători urât mirositori din interior, cum ar fi gândacii, țânțarii, bețișoarele de urechi și chiar moliile de îmbrăcăminte.

Speciile tipice de păianjeni de uz casnic vor include păianjeni de pivniță (pholcidae, cunoscuți și sub numele de ”tătici cu picioare lungi”), păianjeni de pânză de păianjen (parasteatoda tepidariorioum) și relicve brune (loxosceles reclusa). Acești păianjeni vor crea pânze în locul de unde provine sursa lor de hrană.

Așadar, dacă vedeți un păianjen pe pânza sa, este și mai mult o înclinație de a lăsa acel păianjen în pace. Aceștia își stabilesc tabăra în funcție de locul unde se află insectele, așa că vor scăpa de acele insecte pentru tine, notează Family Handyman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel