Parazitoza și chistul hidatic, bolile pe care le poți lua de la câinele tău. Romanescu: Se formează în FICAT

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
parazitoza si chistul hidatic - Foto: Freepick @fxquadro
parazitoza si chistul hidatic - Foto: Freepick @fxquadro

Care sunt bolile pe care le poți face de la animalele de companie și în special de la câini.

În România mai sunt încă pacienți care ajung la spital cu parazitoze. Dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, ne-a vorbit despre bolile pe care le poți face de la câinele tău.

"Chistul hidatic. Încă sunt pacienți care se prezintă pentru chist hidatic.

În general, sunt pacienți care au animale de companie, de la câini de exemplu. Este o prazitoză, o infecție cu Echinococcus granulosus, care formează cel mai frecvent, în ficat, aceste pseudotumori chistice, dar nu mai există chist hidatic pulmonar sau chist hidatic răspândit în întreaga cavitate abdominală.

Atunci când ne referim la un chist hidatic hepatic, abordul poate să fie fie laparoscopic dacă e situat destul de facil sau prin chirurgie clasică, deschisă.

Există și complicații ale acestor chisturi și aici vorbim de fistule biliare sau fistulele biliobronșice în chistul hidatic concomitent cu chist pulmonar", a declarat medicul Dragoș Romanescu, pentru DC Medical și DC News.

Colecistul, care e cauza și când se scoate. "Pietrele mici pe colecist, mai periculoase decât pietroaiele"

Cum se descoperă parazitoza

 

"De cele mai multe ori, tumorile sunt depistate la o ecografie simplă. De aceea spun că, până la urmă, medicii de familie sau imagiștii sunt primiic are iau contact cu boala și atunci ei trebuie să știe foarte bine unde să-i îndrume pe acești pacienți", a mai spus medicul chirurg.

Întrebat dacă ar putea apărea erori medicale, medicul a spus că "nu, dar dacă pacientul nu este îndrumat, s-ar pute să aibă un traseu între mai multe spitale și să ajungă cu complicații sau, în cazul cancerului, să ajungă în stadii avansate, unde nu se mai poate face o chirurgie curativă, ci doar una paliativă.

În cazul chistului hidatic, tratamentul chirurgical este dublat întotdeauna de cel medicamentos pe care-l dă infecționistul. Pacientul este trimis, imediat ce a fost diagnosticat, la un infecționist, care stabilește tratamentul medicamentos".

Transplant hepatic, când se face, ce presupune și cât trăiește pacientul. Romanescu: În 3 - 6 luni ficatul se regenerează complet. Donatorul și primitorul vor fi ca noi

Semnele chistului hidatic

 

"În funcție de localizare, există:

- dureri în hipocondrul drept

- febră, atunci când există un chist complicat

- icter, atunci când există aceste fistule biliare și materialul hidatic migrează în calea biliară și se poate comporta la fel ca și calculii biliari. Ajung pe calea biliară principală și pot  să dea stenoze și icter sau pancreatite", a mai spus medicul.

Ficatul gras, boala "la modă" din cauza DIETEI. Dragoș Romanescu, despre tratament: Un ficat gras, cirotic, se regenerează GREU

La ce perioadă se recomandă o ecografie, un control?

 

"Fiecare dintre noi ar trebui să meargă la medic o dată pe an și să-și facă o ecografie abdominală și să-și recolteze niște analize de sânge. Există o baterie de teste de sânge care pot fi orientative mai departe pentru continuarea investigațiilor, atunci când semnalează modificări", a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel