Pastilele de slăbit, primul pas spre tulburări alimentare
Pastilele de slăbit și laxativele sunt primul pas spre tulburările alimentare. Potrivit unui studiu, persoanele care le folosesc au șanse aproape de două ori mai mari să sufere o astfel de...
Femeile tinere fără un diagnostic de tulburare alimentară, cele care utilizează pastile și laxative pentru controlul greutății au o șansă mai mare de a primi un diagnostic ulterior de tulburare alimentară în decurs de la unu, până la trei ani, față de cele care nu au raportat utilizarea acestor produse. Aceasta este concluzia unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan și Spitalul de copii din Boston.
„Știm că pastilele și laxativele dietetice atunci când sunt utilizate pentru controlul greutății pot fi substanțe foarte nocive. Am vrut să aflăm dacă utilizarea acestor produse ar putea conduce la un diagnostic de natură alimentară”, a declarat autorul principal S. Bryn Austin, profesor la Departamentul de Științe Sociale și Comportamentale de la Școala Harvard Chan și director al STRIPED (Inițiativa Strategică de Pregătire pentru Prevenirea Tulburărilor Alimentare). "Descoperirile noastre sunt paralele cu ceea ce am știut despre tutun și alcool: începerea consumului de substanțe nocive poate determina la tineri o agravare a problemelor, inclusiv tulburări grave de abuz de substanțe", potrivit Science Daily.
Studiul este publicat online în American Journal of Public Health (AJPH).
Efectul pastilelor de slăbit fără rețetă
Utilizarea de pastile sau laxative pentru dieta fără rețea nu este recomandată de furnizorii de servicii medicale ca un mod sănătos de a gestiona greutatea și poate avea consecințe severe asupra sănătății, inclusiv hipertensiunea arterială și leziuni ale ficatului și rinichilor.
Cercetătorii au analizat datele de la 10.058 de femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 36 de ani, care au participat la Studiul Growing Up Today Study (GUTS) din SUA, din 2001 până în 2016.
Ei au descoperit că în rândul participanților fără tulburări de alimentație, 1,8% dintre cei care au folosit pilule alimentare în ultimul an au raportat că au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară până în următorii trei ani, comparativ cu 1% dintre cei care nu au folosit produsele. Ei au descoperit, de asemenea, că dintre acești participanți, 4,2% dintre cei care au folosit laxative pentru controlul greutății au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară ulterioară, comparativ cu 0,8% dintre cei care nu au utilizat aceste produse pentru controlul greutății.
De ce ar trebui limitat accesul la astfel de produse
Cercetătorii au solicitat politici care să restricționeze accesul la aceste produse, inclusiv interzicerea vânzării pastilelor alimentare minorilor. Ei scriu că utilizarea acestor produse pentru controlul greutății poate servi drept „poartă” către practicile alimentare în continuare dezordonate prin dereglarea funcției digestive normale și favorizarea dependenței de metodele nesănătoase și ineficiente de coping.
"Descoperirile noastre reprezintă un semnal de alarmă cu privire la riscurile grave ale acestor produse. Instagram a făcut un pas în direcția corectă recent, prin interzicerea reclamelor pentru minori pentru pastile de dietă fără rețetă și ceaiuri de detoxifiere, care sunt adesea laxative", a declarat primul autor Jordan Levinson, asistent de cercetare clinica, Divizia de Medicina Adolescenților, Spitalul de Copii din Boston. "Este timpul ca retailerii și factorii de decizie să ia în serios pericolele acestor produse și să ia măsuri pentru a proteja tinerii."
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
