Pătlagina, planta călcată în picioare cu efecte terapeutice. Cum se folosește

Pătlagina este o plantă ale cărei beneficii sunt recunoscute de sute de ani.
Pătlagina este o plantă foarte comună, întâlnită de cele mai multe ori în grădinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor oraşe.
Vindecă rănile
Pătlagina conține o serie de constituenți chimici eficienți, inclusiv flavonoide, alcaloizi, terpenoide, derivați ai acidului fenolic, glicozide iridoide, acizi grași, polizaharide și vitamine care contribuie la exercitarea efectelor terapeutice specifice.
Pătlagina este eficiente pentru a vindeca răni, dar poate fi folosită și ca agent antiulcerativ, antidiabetic, antidiareic, antiinflamator, antinociceptiv, antibacterian și antiviral. De asemenea, combate oboseala și cancerul, este un antioxidant poate îndepărta radicalii liberi.
Frunzele de pătlagină conțin cantități bune de vitamina A și vitamina C. Pătlagina este de asemenea bogată în beta-caroten, flavonoide, polizaharide, acid cafeic, calciu, zinc, magneziu, mangan și potasiu.
Neutrofilele au un rol esențial în vindecarea rănilor și inflamație. Mecanismul lor principal de apărare a gazdei este uciderea agenților patogeni prin producerea de specii reactive de oxigen, notează Science Direct.
Vezi și: Ruptura de menisc, cauze și tratament. Este cea mai frecventă afecțiune a genunchiului
Tratează constipația
Experții în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină și prin consumul unui ceai de pătlagină se pot calma simptomele constipației. Pătlagina are proprietăți laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conțin și multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.
Semințele de pătlagină pot fi înmuiate în apă, pentru a se obține un laxativ similar cu psyllium. Se vor folosi una sau două lingurițe de semințe de pătlagină, care se lasă la înmuiat în două căni cu apă.
Efecte antiinflamatorii
Pătlagina are efecte antiinflamatorii și este folosită și în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.
Cum se consumă
Pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie (ceai), poate fi ingerată sub formă de capsule, există chiar și tinctură de pătlagină, sirop și extract. Se recomandă, însă, ca persoanele care vor să consume pătlagină să consulte un expert în fitoterapie.
Cercetătorii români au studiat efectele plantei
Efecte, antioxidante, antiinflamatoare. Cercetători români au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în țară.
Specialiști de la facultățile de Chimie și Inginerie Chimică, dar și de Biologie și Geologie, din cadrul UBB Cluj, alături de colaboratori de la alte instituții de cercetare, au descoperit proprietățile noii specii identificate sunt, în unele situații, de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.
Este vorba de specia numită Plantago sempervirens Crantz, descoperită în România în urmă cu 6 ani. Planta trăiește trăiește într-un mediu cu umiditate redus. Preferă câmpurile aride, zonele pietroase sau uscate.
O cercetare care a investigat activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii și a dovedit că este un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ față de "surorile" sale.
Analiza fitochimică, adaugă cercetătorii, a arătat că planta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi considerabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită.
"Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule endoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante", explică sursa citată.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.