Pătlagina, planta călcată în picioare cu efecte terapeutice. Cum se folosește

Monika Baciu |
Data publicării:
patlagina - FOTO: Freepick
patlagina - FOTO: Freepick

Pătlagina este o plantă ale cărei beneficii sunt recunoscute de sute de ani.

Pătlagina este o plantă foarte comună, întâlnită de cele mai multe ori în grădinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor oraşe.

Vindecă rănile

Pătlagina conține o serie de constituenți chimici eficienți, inclusiv flavonoide, alcaloizi, terpenoide, derivați ai acidului fenolic, glicozide iridoide, acizi grași, polizaharide și vitamine care contribuie la exercitarea efectelor terapeutice specifice.

Pătlagina este eficiente pentru a vindeca răni, dar poate fi folosită și ca agent antiulcerativ, antidiabetic, antidiareic, antiinflamator, antinociceptiv, antibacterian și antiviral. De asemenea, combate oboseala și cancerul, este un antioxidant poate îndepărta radicalii liberi.

Frunzele de pătlagină conțin cantități bune de vitamina A și vitamina C. Pătlagina este de asemenea bogată în beta-caroten, flavonoide, polizaharide, acid cafeic, calciu, zinc, magneziu, mangan și potasiu. 

Neutrofilele au un rol esențial în vindecarea rănilor și inflamație. Mecanismul lor principal de apărare a gazdei este uciderea agenților patogeni prin producerea de specii reactive de oxigen, notează Science Direct.

Vezi și: Ruptura de menisc, cauze și tratament. Este cea mai frecventă afecțiune a genunchiului

Tratează constipația

Experții în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină și prin consumul unui ceai de pătlagină se pot calma simptomele constipației. Pătlagina are proprietăți laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conțin și multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.

Semințele de pătlagină pot fi înmuiate în apă, pentru a se obține un laxativ similar cu psyllium. Se vor folosi una sau două lingurițe de semințe de pătlagină, care se lasă la înmuiat în două căni cu apă.

Efecte antiinflamatorii

Pătlagina are efecte antiinflamatorii și este folosită și în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.

Cum se consumă

Pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie (ceai), poate fi ingerată sub formă de capsule, există chiar și tinctură de pătlagină, sirop și extract. Se recomandă, însă, ca persoanele care vor să consume pătlagină să consulte un expert în fitoterapie.

Vezi și: Sosul tzatziki, benefic pentru organism. Bilic: Combinați bacteriile lactice din iaurt și smântână cu cele din murături! Merg de minune împreună

Cercetătorii români au studiat efectele plantei

Efecte, antioxidante, antiinflamatoare. Cercetători români au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în țară.

Specialiști de la facultățile de Chimie și Inginerie Chimică, dar și de Biologie și Geologie, din cadrul UBB Cluj, alături de colaboratori de la alte instituții de cercetare, au descoperit proprietățile noii specii identificate sunt, în unele situații, de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.

Este vorba de specia numită Plantago sempervirens Crantz, descoperită în România în urmă cu 6 ani. Planta trăiește trăiește într-un mediu cu umiditate redus. Preferă câmpurile aride, zonele pietroase sau uscate.

O cercetare care a investigat activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii și a dovedit că este un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ față de "surorile" sale.

Analiza fitochimică, adaugă cercetătorii, a arătat că planta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi considerabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită.

"Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule endoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante", explică sursa citată.

Vezi și: Superbacteriile, o problemă mondială. OMS: Există un decalaj major în descoperirea tratamentelor inovatoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel