Pătlagina, planta călcată în picioare cu efecte terapeutice. Cum se folosește

Pătlagina este o plantă ale cărei beneficii sunt recunoscute de sute de ani.
Pătlagina este o plantă foarte comună, întâlnită de cele mai multe ori în grădinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor oraşe.
Vindecă rănile
Pătlagina conține o serie de constituenți chimici eficienți, inclusiv flavonoide, alcaloizi, terpenoide, derivați ai acidului fenolic, glicozide iridoide, acizi grași, polizaharide și vitamine care contribuie la exercitarea efectelor terapeutice specifice.
Pătlagina este eficiente pentru a vindeca răni, dar poate fi folosită și ca agent antiulcerativ, antidiabetic, antidiareic, antiinflamator, antinociceptiv, antibacterian și antiviral. De asemenea, combate oboseala și cancerul, este un antioxidant poate îndepărta radicalii liberi.
Frunzele de pătlagină conțin cantități bune de vitamina A și vitamina C. Pătlagina este de asemenea bogată în beta-caroten, flavonoide, polizaharide, acid cafeic, calciu, zinc, magneziu, mangan și potasiu.
Neutrofilele au un rol esențial în vindecarea rănilor și inflamație. Mecanismul lor principal de apărare a gazdei este uciderea agenților patogeni prin producerea de specii reactive de oxigen, notează Science Direct.
Vezi și: Ruptura de menisc, cauze și tratament. Este cea mai frecventă afecțiune a genunchiului
Tratează constipația
Experții în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină și prin consumul unui ceai de pătlagină se pot calma simptomele constipației. Pătlagina are proprietăți laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conțin și multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.
Semințele de pătlagină pot fi înmuiate în apă, pentru a se obține un laxativ similar cu psyllium. Se vor folosi una sau două lingurițe de semințe de pătlagină, care se lasă la înmuiat în două căni cu apă.
Efecte antiinflamatorii
Pătlagina are efecte antiinflamatorii și este folosită și în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.
Cum se consumă
Pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie (ceai), poate fi ingerată sub formă de capsule, există chiar și tinctură de pătlagină, sirop și extract. Se recomandă, însă, ca persoanele care vor să consume pătlagină să consulte un expert în fitoterapie.
Cercetătorii români au studiat efectele plantei
Efecte, antioxidante, antiinflamatoare. Cercetători români au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în țară.
Specialiști de la facultățile de Chimie și Inginerie Chimică, dar și de Biologie și Geologie, din cadrul UBB Cluj, alături de colaboratori de la alte instituții de cercetare, au descoperit proprietățile noii specii identificate sunt, în unele situații, de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.
Este vorba de specia numită Plantago sempervirens Crantz, descoperită în România în urmă cu 6 ani. Planta trăiește trăiește într-un mediu cu umiditate redus. Preferă câmpurile aride, zonele pietroase sau uscate.
O cercetare care a investigat activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii și a dovedit că este un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ față de "surorile" sale.
Analiza fitochimică, adaugă cercetătorii, a arătat că planta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi considerabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită.
"Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule endoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante", explică sursa citată.
-
-
-
-
-
Durerile articulare, tot mai frecvente odată cu scăderea temperaturilor16.10.2025, 15:40
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.