Pătlagina, planta călcată în picioare cu efecte terapeutice. Cum se folosește
Pătlagina este o plantă ale cărei beneficii sunt recunoscute de sute de ani.
Pătlagina este o plantă foarte comună, întâlnită de cele mai multe ori în grădinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor oraşe.
Vindecă rănile
Pătlagina conține o serie de constituenți chimici eficienți, inclusiv flavonoide, alcaloizi, terpenoide, derivați ai acidului fenolic, glicozide iridoide, acizi grași, polizaharide și vitamine care contribuie la exercitarea efectelor terapeutice specifice.
Pătlagina este eficiente pentru a vindeca răni, dar poate fi folosită și ca agent antiulcerativ, antidiabetic, antidiareic, antiinflamator, antinociceptiv, antibacterian și antiviral. De asemenea, combate oboseala și cancerul, este un antioxidant poate îndepărta radicalii liberi.
Frunzele de pătlagină conțin cantități bune de vitamina A și vitamina C. Pătlagina este de asemenea bogată în beta-caroten, flavonoide, polizaharide, acid cafeic, calciu, zinc, magneziu, mangan și potasiu.
Neutrofilele au un rol esențial în vindecarea rănilor și inflamație. Mecanismul lor principal de apărare a gazdei este uciderea agenților patogeni prin producerea de specii reactive de oxigen, notează Science Direct.
Vezi și: Ruptura de menisc, cauze și tratament. Este cea mai frecventă afecțiune a genunchiului
Tratează constipația
Experții în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină și prin consumul unui ceai de pătlagină se pot calma simptomele constipației. Pătlagina are proprietăți laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conțin și multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.
Semințele de pătlagină pot fi înmuiate în apă, pentru a se obține un laxativ similar cu psyllium. Se vor folosi una sau două lingurițe de semințe de pătlagină, care se lasă la înmuiat în două căni cu apă.
Efecte antiinflamatorii
Pătlagina are efecte antiinflamatorii și este folosită și în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.
Cum se consumă
Pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie (ceai), poate fi ingerată sub formă de capsule, există chiar și tinctură de pătlagină, sirop și extract. Se recomandă, însă, ca persoanele care vor să consume pătlagină să consulte un expert în fitoterapie.
Cercetătorii români au studiat efectele plantei
Efecte, antioxidante, antiinflamatoare. Cercetători români au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în țară.
Specialiști de la facultățile de Chimie și Inginerie Chimică, dar și de Biologie și Geologie, din cadrul UBB Cluj, alături de colaboratori de la alte instituții de cercetare, au descoperit proprietățile noii specii identificate sunt, în unele situații, de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.
Este vorba de specia numită Plantago sempervirens Crantz, descoperită în România în urmă cu 6 ani. Planta trăiește trăiește într-un mediu cu umiditate redus. Preferă câmpurile aride, zonele pietroase sau uscate.
O cercetare care a investigat activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii și a dovedit că este un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ față de "surorile" sale.
Analiza fitochimică, adaugă cercetătorii, a arătat că planta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi considerabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită.
"Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule endoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante", explică sursa citată.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.

