Physalis, efecte asupra sănătății. Combate cancerul și întărește sistemul imunitar

Physalis sunt fructe originare din America de Sud care se găsesc și în magazinele de la noi din țară. Acestea au o serie de beneficii pentru organism.
Fructele de physalis denumite și ”felinarele” chinezești au un conținut ridicat de antioxidanți. Physalis este o boabă, oarecum asemănătoare cu un tomatillo, înfășurat într-o frunză asemenea hârtiei. Acest ambalaj îi conferă aspectul unui mic felinar chinezesc - de aici și porecla. Cu toate acestea, nu provine din Asia. Fructul este originar din țările din America de Sud, inclusiv Brazilia, Peru, Columbia, Ecuador și Chile.
Physalis este un fruct versatil pe care îl puteți mânca crud, gătit sau sub formă de gemuri sau jeleuri. Este o sursă bogată de vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți.
Suport pentru sistemul imunitar
O ceașcă de physalis conține mai mult de 50% din valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja corpul împotriva radicalilor liberi și pentru a vă stimula sistemul imunitar.
De asemenea, joacă un rol în formarea colagenului, care promovează vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește alți nutrienți. Ajută organismul să absoarbă fierul și să facă alți antioxidanți, cum ar fi vitamina E.
Vezi și: Noi restricții în România? Rafila a dezvăluit PLANUL cu masca și școlile
Proprietăți antiinflamatorii și de combatere a cancerului
Physalis conține steroizi care pot ajuta la combaterea condițiilor inflamatorii, cum ar fi artrita, lupusul și boala inflamatorie intestinală, notează WEB.MD.
Steroizii pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea și tratamentul cancerului. Cercetătorii studiază folosind steroizii produși de fructele de psysalis pentru a viza și ucide celulele canceroase specifice.
Mențin sănătatea oaselor
Consumul de fructe physalis vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de calciu. Majoritatea oamenilor ştiu că calciul este esenţial în construirea şi menţinerea masei osoase. Cu toate acestea, calciul joacă, de asemenea, un rol important în funcțiile organismului, cum ar fi:
- Contracția musculară
- Reglarea ritmului cardiac
- Producţia de hormoni
- Suport pentru vasele de sânge sănătoase
- Sănătatea digestivă
Conținutul ridicat de pectină din fructele physalis îl face perfect pentru a face gemuri și jeleuri, dar pectina este, de asemenea, o sursă bună de fibre. Fibrele dietetice ajută la mutarea alimentelor prin intestinul gros (colon) pentru a preveni constipația. De asemenea, absoarbe apa din scaun pentru a o face mai moale și mai ușor de trecut prin sistemul digestiv.
Vezi și: Medicamentul anti-COVID a lui Biden va ajunge în România. Rafila: PATRU antivirale vom avea
Nutriție
Physalis este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și ajută la vindecarea mai ușoară a rănilor. Alte substanţe nutritive găsite în physalis includ beta-caroten și vitamina K.
Nutrienți per porţie
O porţie de o cană de physalis conține:
Calorii: 66
Proteine: 1 gram
Carbohidrați: 15 grame
Fibră: 15 grame
Calciu: 41 mg
Fier: 0,5 mg
Sodiu: 1,5 mg
Vitamina C: 41 mg
Vitamina A: 450 unități internaționale
Dimensiunile porțiilor
O porţie de physalis este de aproximativ o ceaşcă. Physalis este un fruct pe care îl puteți pregăti în multe moduri diferite. Puteți să-l mâncați crud, gătit sau în gemuri sau jeleuri. Aroma să citrică îl face ideal pentru asocierea sau decorarea deserturilor dulci, cum ar fi pavlova, glazura fondant, prăjituri sau brioșe.
Pentru a mânca un fruct physalis, desfaceți carcasa hârtiei și mâncați boabele portocalii strălucitoare din interior. Fructele, tulpinile şi rădăcinile de physalis au proprietăţi care ajuta la vindecarea organismului.
Physalis poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, după îndepărtarea frunzuliţelor protectoare, dar şi sub forma uscată. Se pot adăuga în salata de fructe, dar poate fi folosit şi în diverse preparate precum dulceaţa sau gem.
Cu physalis se pot prepara plăcinte, îngheţată, prăjituri, dulciuri diverse. De asemenea, fructele de physalis pot fi glazurate cu ciocolată şi servite ca atare.
Fructele se pot folosi şi la ornarea anumitor produse de patiserie, torturi, prăjituri.
Fructele trebuie să fie coapte în totalitate
Physalis nu trebuie consumate dacă fructele nu sunt coapte în totalitate, pentru că în stare crudă ele conţin o toxină periculoasă care se numeşte solanină. Aceasta poate afecta sistemul digestiv şi poate provoca crampe şi diaree. În cazurile severe poate duce chiar la deces. Acesta este motivul pentru care physalis trebuie consumat numai în stare coaptă.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.