Pierderea simțului olfactiv, asociată cu riscul de demență

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Nasul nu e singurul organ de simț al mirosului
Nasul nu e singurul organ de simț al mirosului

Pierderea simțului olfactiv ar putea fi un semn precoce riscului de a dezvolta, mai târziu, demență. Cercetătorii au descoperit asta în urma unui studiu publicat recent.

Pierderea simțului olfactiv pe termen lung ar putea fi un semnal de alarmă în ce privește demența, potrivit unui studiu publicat recent de Jurnalul Societății Americane de Geriatrie.

Aproape 3.000 de adulți în vârstă, cu vârsta cuprinsă între 57 și 85 de ani, care nu aveau demență, au fost rugați să detecteze și să identifice cinci mirosuri cum ar fi menta, pește, portocală, trandafir sau obiecte din piele. Cinci ani mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca aproape jumatate dintre cei care au avut rezultate slabe la testul mirosului (fie au fost incapabili să detecteze mirosurile, fie nu au putut să identifice corect care sunt mirosurile) au fost diagnosticati cu demență. În comparație, 79% dintre cei care au reușit să identifice corect mirosurile, nu au avut demență.

Rezultatele arată doar o asociere între simțul mirosului slab și demența, dar cercetătorii au observat că un test de miros ar putea fi o modalitate simplă de identificare a persoanelor cu risc ridicat de a face mai târziu demență. Nu este clar cum poate fi legat mirosul și demența, dar cercetătorii au speculat că unele cauze care stau la baza demenței, cum ar fi acumularea de plăci de amiloid și încurcări neurofiblrilae în creier, pot afecta, de asemenea, sistemul olfactiv (simțul mirosului).

Cu toate acestea, pierderea mirosului nu înseamnă că veți dezvolta demența, spun cercetătorii, deoarece ar putea fi cauzată de alte probleme, cum ar fi inflamația nasului de la alergii, o afecțiune a sinusurilor sau polipii nazali, toate tratabile.

Textul original poate fi găsit aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel