Piersicile, 6 beneficii neașteptate. Cum le poți consuma
Piersicile au beneficii surprinzătoare pentru organism.
Piersicile sunt o gustare perfectă în perioada verii. Dulci-acrișoare, piersicile au și o serie de beneficii surprinzătoare pentru organism. Piersicile pot fi consumate ca atare, sau pot fi incluse în diferite preparate alimentare.
Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv digestie îmbunătățită, piele mai netedă și ameliorarea alergiilor.
Conținut ridicat de vitamine
În compoziţia piersicilor intra nu mai puţin de 10 vitamine, precum A, C, E şi K şi alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile conţin fibre şi carbohidraţi, o piersică mare conţinând 17 g de carbohidraţi din care 3 g provin din fibre.
Fibrele ajută la prevenirea la tratarea constipaţiei, la menţinerea în cote normale a colesterolului, prin urmare fiind importante în menţinerea unei bune sănătăţi cardiovasculare.
În plus, piersicile sunt necesare și la prevenirea apariţiei cancerului de colon şi a altor afecţiuni la nivelul colonului. În plus, sunt esenţiale pentru o digestive optimă. O femeie până în 50 de ani ar trebui să consume 25 g de fibre în fiecare zi, în timp ce unui bărbat adult până în 50 de ani îi sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.
Vezi și: Căldura, vinovată pentru infecțiile de vară. Și cel mai sănătos organism poate să cedeze
Ajută la digestive
Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă. Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre - dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă. Fibrele insolubile ajută la mișcarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.
Pe de altă parte, fibrele solubile oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași și hrănesc celulele intestinului, potrivit Healthline.
Sursă de antioxidanți
Piersicile sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanții importanţi sunt prezenţi în pulpa şi pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidanţii de seamă din compoziţia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are şi un efect anticancerigen şi antiinflamator.
Astfel, piersicile pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la prevenirea instalării bolilor cronice. Pe de altă parte, licopenul şi luteina conţinute de piersici sunt importante în prevenirea degenerării maculare. Aceste substanţe previn apariţia cancerului şi scad riscul apariţiei bolilor de inimă, mai notează Healthline.
Vezi și: Sfaturi pentru alimentație corectă. Vasi Rădulescu: Detoxul este o strategie de marketing
Optime în diete
Piersicile nu conţin grăsimi şi au foarte puţine calorii. Zahărul din piersici este natural şi nu are efecte adverse asupra sănătăţii. Dacă urmaţi o dietă, consumul de piersici vă poate ţine departe de gustările nesănătoase şi pline de calorii. Ele pot fi consumate crude, coapte, la grătar, sau sote și sunt ușor de încorporat în mâncăruri calde sau reci deopotrivă.
De exemplu, piersicile proaspete fac o gustare foarte bogată în nutrienți și pot fi consumate fie pe cont propriu, fie acoperite cu iaurt și o mână de nuci, mai notează Healthline.
Previn apariţia cancerului
Datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejează împotriva apariţiei cancerului de plămâni, colon, precum şi a cancerelor bucale. În plus, datorită polifenolilor conţinuţi, piersicile pot opri creşterea celulelor canceroase de la nivelul sanului, fără a deteriora celulele sănătoase.
Polifenolii din piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celulelor sănătoase.
Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două-trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu, mai arată Healthline.
Reduc simptomele alergiilor
Piersicile pot reduce simptomele alergiei. Când corpul tău este expus la un alergen, acesta eliberează histamine, sau substanțe chimice făcute de sistemul imunitar pentru a ajuta la a scăpa corpul tău de alergen.
Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului tău şi declanşează simptome de alergie precum strănutul, mâncărimile sau tusea.
Vezi și: Pizza, alimentul cel mai popular. Câte calorii conține și de ce o adorăm
Îmbunătăţesc aspectul pielii
Aceste fructe sunt bogate în vitaminele A şi C, fiind esenţiale pentru sănătatea pielii. Vitamina A hidratează, rezultând o piele suplă şi catifelată. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi.
Acest beneficiu este adus atât de consumul piersicilor, cât şi de aplicarea locală a tratamentelor cosmetice. Este recomandat să aplicaţi direct pe ten piersica proaspătă, pentru a ameliora ridurile şi cearcănele.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
