Piersicile, 6 beneficii neașteptate. Cum le poți consuma
Piersicile au beneficii surprinzătoare pentru organism.
Piersicile sunt o gustare perfectă în perioada verii. Dulci-acrișoare, piersicile au și o serie de beneficii surprinzătoare pentru organism. Piersicile pot fi consumate ca atare, sau pot fi incluse în diferite preparate alimentare.
Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv digestie îmbunătățită, piele mai netedă și ameliorarea alergiilor.
Conținut ridicat de vitamine
În compoziţia piersicilor intra nu mai puţin de 10 vitamine, precum A, C, E şi K şi alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile conţin fibre şi carbohidraţi, o piersică mare conţinând 17 g de carbohidraţi din care 3 g provin din fibre.
Fibrele ajută la prevenirea la tratarea constipaţiei, la menţinerea în cote normale a colesterolului, prin urmare fiind importante în menţinerea unei bune sănătăţi cardiovasculare.
În plus, piersicile sunt necesare și la prevenirea apariţiei cancerului de colon şi a altor afecţiuni la nivelul colonului. În plus, sunt esenţiale pentru o digestive optimă. O femeie până în 50 de ani ar trebui să consume 25 g de fibre în fiecare zi, în timp ce unui bărbat adult până în 50 de ani îi sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.
Vezi și: Căldura, vinovată pentru infecțiile de vară. Și cel mai sănătos organism poate să cedeze
Ajută la digestive
Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă. Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre - dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă. Fibrele insolubile ajută la mișcarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.
Pe de altă parte, fibrele solubile oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași și hrănesc celulele intestinului, potrivit Healthline.
Sursă de antioxidanți
Piersicile sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanții importanţi sunt prezenţi în pulpa şi pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidanţii de seamă din compoziţia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are şi un efect anticancerigen şi antiinflamator.
Astfel, piersicile pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la prevenirea instalării bolilor cronice. Pe de altă parte, licopenul şi luteina conţinute de piersici sunt importante în prevenirea degenerării maculare. Aceste substanţe previn apariţia cancerului şi scad riscul apariţiei bolilor de inimă, mai notează Healthline.
Vezi și: Sfaturi pentru alimentație corectă. Vasi Rădulescu: Detoxul este o strategie de marketing
Optime în diete
Piersicile nu conţin grăsimi şi au foarte puţine calorii. Zahărul din piersici este natural şi nu are efecte adverse asupra sănătăţii. Dacă urmaţi o dietă, consumul de piersici vă poate ţine departe de gustările nesănătoase şi pline de calorii. Ele pot fi consumate crude, coapte, la grătar, sau sote și sunt ușor de încorporat în mâncăruri calde sau reci deopotrivă.
De exemplu, piersicile proaspete fac o gustare foarte bogată în nutrienți și pot fi consumate fie pe cont propriu, fie acoperite cu iaurt și o mână de nuci, mai notează Healthline.
Previn apariţia cancerului
Datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejează împotriva apariţiei cancerului de plămâni, colon, precum şi a cancerelor bucale. În plus, datorită polifenolilor conţinuţi, piersicile pot opri creşterea celulelor canceroase de la nivelul sanului, fără a deteriora celulele sănătoase.
Polifenolii din piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celulelor sănătoase.
Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două-trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu, mai arată Healthline.
Reduc simptomele alergiilor
Piersicile pot reduce simptomele alergiei. Când corpul tău este expus la un alergen, acesta eliberează histamine, sau substanțe chimice făcute de sistemul imunitar pentru a ajuta la a scăpa corpul tău de alergen.
Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului tău şi declanşează simptome de alergie precum strănutul, mâncărimile sau tusea.
Vezi și: Pizza, alimentul cel mai popular. Câte calorii conține și de ce o adorăm
Îmbunătăţesc aspectul pielii
Aceste fructe sunt bogate în vitaminele A şi C, fiind esenţiale pentru sănătatea pielii. Vitamina A hidratează, rezultând o piele suplă şi catifelată. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi.
Acest beneficiu este adus atât de consumul piersicilor, cât şi de aplicarea locală a tratamentelor cosmetice. Este recomandat să aplicaţi direct pe ten piersica proaspătă, pentru a ameliora ridurile şi cearcănele.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
