Pofta de dulce, cauze emoționale sau psihice. Consilier nutrițional: Sfatul meu este să încerci să înțelegi ce a cauzat excesul

Pofta de dulce este foarte comună. Sunt persoane care simt nevoia de a mânca ceva dulce atunci când sunt stresate.
Pofta de dulce este acum atât de comună încât unii cercetători se întreabă dacă am dezvoltat o cultură care formează obiceiuri atunci când vine vorba de pofta de zahăr. Zahărul este aproape peste tot - adăugat la nenumărate produse.
Oamenii tânjesc după zahăr din mai multe motive - unele dintre ele fiziologice și unele dintre ele psihologice. Deci, dacă vă întrebați de ce, iată câteva cauze posibile de luat în considerare. Consilierul nutrițional Andreea Teodora a explicat în cadrul emisiunii Numai de Bine de la Antena 3 care sunt principalele cauze care ne induc pofta de dulce.
”O bomboană la timpul ei ar putea să ne salveze de mâncatul compulsiv al unei cutii. Mai bine dozezi o bucățică de ciocolată, decât mai târziu să mănânci până scapi controlul și ți se face rău.
Pot cauze psihice sau emoționale. Cauzele psihice sunt cele mai simple. Dacă alimentația este dezordonată, dacă îmi încep ziua cu un croasant cu ciocolată sau o cafea, evident că pofta de dulce va persista.
Atunci când suntem stresați, dulciurile ne liniștesc. Foarte mulți dintre noi simțim o poftă incontrolabilă de dulce, dar nu ne dăm seama că suntem stresați, avem nevoie de o pauză.
M-aș uita cum mănânc prima prăjitură: o mănânc conștient, mă bucur de ea, o savurez sau o mănânc ca și cum o respir. Dacă am mâncat o prăjitură și mai simt nevoia sa mănânc, pot să mă opresc și să zic: ce se întâmplă cu mine acum, care este nevoia mea. Majoritatea persoanelor se simt vinovate. Sfatul meu este să încerci să înțelegi ce a cauzat excesul”, a explicat consilierul nutrițional.
Pofta de dulce - tipare comportamentale
Ceea ce mănânci sau când mănânci se poate transforma în tipare de comportament. Într-o altă analiză a cercetării din 2018, cercetătorii spun că ceea ce îți dorești este rezultatul condiționării clasice: comportamente pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului pentru că se simt pline de satisfacții.
Pe scurt, s-ar putea să tânjești după zahăr pentru că mintea și corpul tău au fost antrenate să-l dorească. O poftă intensă se poate simți foarte mult ca o constrângere sau o experiență de formare a obișnuinței, arată Healthline.
Zahărul și comportamentele de formare a obișnuinței
Alimentele procesate care conțin mult zahăr pot declanșa eliberarea de dopamină în centrul de recompensă al creierului. Mai multă dopamină ar putea însemna mai multe pofte.
Vezi și: Ce fel de părinte ești? Întreținător sau crescător. Psiholog: Aici se întâmplă marea dramă
Îndulcitorii artificiali
Este posibil ca îndulcitorii artificiali, care au o gust mult mai dulce decât zahărul, să schimbe preferințele gustative ale oamenilor în timp. Unii cercetători cred că atunci când oamenii se obișnuiesc cu gustul hiper-îndulcit al îndulcitorilor artificiali, dorința lor de alimente mai dulci ar putea deveni mai puternică.
Într-un mic studiu din 2015, cercetătorii au urmărit dorința de dulciuri într-un grup de 20 de persoane care au renunțat la toți îndulcitorii, atât calorici, cât și noncalorici.
După 2 săptămâni, 86,6% dintre ei au raportat că nu mai au pofte de zahăr. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să spună că medicii ar trebui să recomande ca pacienții lor să participe la o provocare și să nu mai consume îndulcitori timp de două săptămâni.
Stresul
Corpul tău răspunde la stres prin secretarea hormonilor care sunt, de asemenea, legați de poftele alimentare. Într-un studiu din 2019, cortizolul, hormonul stresului, a fost legat de dorința de alimente dulci, de exemplu. Studiul a arătat că hormonul ghrelin, care controlează pofta de mâncare, a fost eliberat atunci când oamenii au fost stresați.
Iar dacă ești expus stresului pe o perioadă lungă de timp, un studiu din 2015 a arătat că vei fi vulnerabil la pofta crescută de alimente gustoase care conțin zaharuri și grăsimi adăugate.
Pofta de dulce și somnul
Relația dintre ceea ce mănânci și modul în care dormi este complexă. Un studiu din 2013 a arătat că persoanele care nu dorm suficient tind să-și dorească alimente care sunt:
- dulci
- sărate
- cu amidon
Acest lucru ppoate fi din cauza faptului că ar dori să crească nivelul lor de energie. O analiză a cercetării din 2017 a arătat că alimentele zaharoase pot interfera cu calitatea somnului, mai arată Healthline.
Mâncarea și băuturile, tot mai dulci în ultimii 10 ani. Dependența de zahăr este o problemă globală
Încercarea de a reduce zahărul din alimentație poate să devină cu adevărat o provocare pentru cei care și-au propus acest lucru. Și nu doar pentru că este destul de dificil, cu efecte și benefice pentru sănătate, dar și cu reacții asemănătoare sevrajului, însă zahărul este prezent în cea mai mare parte dintre alimente și băuturi.
De altfel, consumul de prea mult zahăr are un impact important asupra sănătății, fiind legat de obezitate, diabetul de tip 2 și cariile dentare. Astea pe lângă bolile metabolice și cardiovasculare.
În vremurile actuale, alimentele îndulcite se găsesc cu mare ușurință, sunt foarte ieftine și, mai mult, li se și face multă publicitate, în ciuda apelurilor făcute de către nutriționiști, diabetologi și cardiologi, cu privire la riscurile la care se expune populația printr-un consum excesiv de zahăr.
Acesta este, de altfel, și motivul pentru care producătorii au început să folosească îndulcitori cu aport nutritiv mai redus pentru a îndulci alimentele, iar printre aceștia se află aspartamul, dar și cei proveniți din surse naturale, cum ar fi stevia.
Potrivit unor cercetări recente, cantitatea de zaharuri adăugate și de îndulcitori nenutritivi din alimente și băuturi a crescut foarte mult în ultimii 10 ani, notează Science Alert. Iar acest lucru este valabil mai ales în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India, precum și zona Asia - Pacific, inclusiv în Australia.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.