Postul intermitent, cum slăbești și scapi de boli. Dr Mihail Pautov explică

Dana Lascu |
Data publicării:
În postul intermitent alimentele trebuie consumate la anumite intervale orare
În postul intermitent alimentele trebuie consumate la anumite intervale orare

Dr Mihail Pautov, chirurg la Institutul Clinic Fundeni și blogger, spune că postul intermitent (intermittent fasting) aduce beneficii pentru sănătate dacă e făcut cum trebuie.

„Deși mulți cred că este vorba despre o dietă, postul intermitent reprezintă, mai degrabă, un pattern alimentar. Mai exact, nu există o lista cu alimente permise și interzise, ci intervale de timp în care este sau nu indicat consumul de alimente" explică dr Mihael Pautov, într-un post pe blogul său.

Modele de post intermitent

Cea mai utilizată variantă, continuă chirurgul, este cea 16/8 – numită și Protocolul Leangains – „în care o persoană sare peste micul dejun și mănâncă, de exemplu, doar în intervalul 13:00-21:00. Cu alte cuvinte, 8 ore sunt alocate mâncatului normal, iar 16 ore sunt dedicate postului".
O a doua variantă des abordată este cea a postului extins, „în care persoana nu mănâncă două din cele șapte zile ale săptămânii. În restul timpului, ea poate consuma oricâte mese dorește, la orice oră". Atenție, însă, cele două zile de post nu sunt consecutive.

„Intermittent fasting este un regim care poate fi adaptat cu ușurință stilului de viață. Indiferent ce ore alegi, trebuie doar să te asiguri că respecți regulă esențială: un interval de minimum 12, preferabil 16 ore în care să nu consumi decât apă, ceai sau cafea, lăsând organismul să activeze procesul de autofagie", subliniază medicul.

Beneficiile medicale dovedite ale postului intermitent

Scăderea în greutate: „Probabil că acesta este principalul motiv pentru care majoritatea persoanelor încep postul intermitent. Pentru aceia dintre voi, avem vești foarte bune! Eficacitatea intermittent fasting în ceea ce privește slăbirea este dovedită prin numeroase cercetări (aici și aici).

Mulți sunt de părere că slăbirea are loc datorită numărului scăzut de calorii implicat de post. Cu toate acestea, metodă nu presupune omiterea completă a unei mese, ci doar decalarea ei, astfel încât corpul să poată avea un interval de repaus alimentar.

Prevenirea și controlul afecțiunilor cardiovasculare: „Diferite studii (aici, aici și aici) arată că postul intermitent are mult mai multe avantaje, în afară de reducerea greutății corporale. De exemplu, acesta poate echilibra tensiunea arterială, poate reduce nivelul de trigliceride și poate diminua stresul oxidativ. Astfel, o persoană predispusă la afecțiuni cardiovasculare își poate proteja sănătatea prin adoptarea postului intermitent", arată dr Mihail Pautov.

Prevenirea diabetului tip 2: „În prezent, 90% dintre persoanele ce suferă de diabet tip 2 sunt supraponderale sau obeze. În plus, indivizii cu probleme mari de greutate au o predispoziție mult mai mare de a dezvoltă diabet la un moment dat în timpul vieții. Când vine vorba despre tratarea bolii, majoritatea medicilor recomandă, încă de la început, pierderea în greutate. Pentru acest lucru, o dietă bazată pe restricționarea caloriilor ar putea funcționa la fel de bine că postul intermitent, însă acesta din urmă poate ajută și în alte moduri". Medicul arată că mai multe studii au evidențiat că postul intermitent poate să scadă reziența la insulină și că poate ține în frâu diabetul, ba chiar „diminua sau elimina complet nevoia de medicamentație".

Prevenirea anumitor tipuri de cancer. „Majoritatea tipurilor de cancer pornește de la un fel de celule defecte; organismul le recunoaște și le elimină, adesea folosind procese autofage. (...) Autofagia scade odată cu înaintarea în vârstă, deci înseamnă că celulelor care nu mai funcționează sau ne pot face rău li se permite să se multiplice. Un alt studiu (aici) spune că femeile supraponderale cu risc de cancer mamar care au ținut post intermitent (2 zile de post pe săptămână, timp de 6 luni) au reușit să reducă stresul oxidativ și inflamația din corp, factori aflați în strânsă legătură cu dezvoltarea bolii", arată dr Mihail Pautov.

Ce se întâmplă în organism atunci când ții post intermitent și cum poți să-ți faci propriul plan de post intermitent aflați AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel