Posibil tratament pentru Alzheimer, găsit în pământul din jurul plantelor de ginseng

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ginseng. Foto: Pixabay
Ginseng. Foto: Pixabay

O bacterie care trăiește în solul din apropierea rădăcinilor de ginseng produce o substanță capabilă să dizolve plăcile de beta-amiloid și tau caracteristice bolii Alzheimer. 

Rizolutin, o clasă nouă de compuși cu un cadru triciclic, disociază semnificativ agregatele proteice asociate bolii Alzheimer atât in vivo, cât și in vitro, arată cercetătorii, într-un studiu publicat în jurnalul Angewandte Chemie (link direct studiu).

Zona din jurul rădăcinilor de ginseng este un ecosistem complex, cu numeroase interacțiuni între plante și diverse microorganisme. Așa-numita rizosferă a fost neglijată, până acum, în căutarea de noi medicamente, deși are multe de oferit, spun cercetătorii. O echipă care lucrează la Universitatea Yonsei, Incheon, Coreea de Sud și la Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud, a identificat acum o substanță naturală numită rizolutină care poate oferi o bază pentru tratamente noi pentru boala Alzheimer. Rizolutina este produsă de o tulpină Streptomyces care crește în zona rădăcinii plantelor de ginseng. Ginsengul este o plantă asiatică utilizată în medicina tradițională, despre care se spune că este un tonic.

Prin cultivarea într-un mediu îmbogățit cu pulbere de ginseng, cercetătorii au reușit să crească de zece ori producția de rizolutină a bacteriilor. Acest lucru le-a permis să determine structura acestui nou compus, care se dovedește a fi un cadru unic format din trei inele legate împreună (o dilactonă 7/10/6-triciclică flancată de un inel lactonic cu șapte membri și un inel lactonic cu șase membre).

Prin intermediul unei varietăți de experimente in vitro și in vivo, echipa a reușit să demonstreze că rizolutina duce la disocierea clară a agregatelor insolubile de beta-amiloid și tau. În culturile de celule neuronale și gliale, rizolutina a reușit să reducă semnificativ procesele inflamatorii și moartea celulară cauzate de beta-amiloid. Rizolutin a fost, de asemenea, capabil să disocieze în mod semnificativ plăcile beta-amiloid prezente în creierul cobailor cu Alzheimer. Procesul pare a fi similar cu îndepărtarea proteinelor pliate incorect prin imunoterapie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel