Președintele CJ Brăila: Noi încercăm să atragem medici la Spitalul Judeţean, iar alţii denigrează sistemul

Adisa Codruț / 02 oct 2019 / 13:57
Medic
Medic

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Iulian Chiriac, susține că, în timp ce instituţia pe care o reprezintă face eforturi pentru a aduce la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila medici tineri, există unele persoane, inclusiv consilieri judeţeni, care profită de orice ocazie pentru a denigra imaginea unităţii spitaliceşti.

Brăila, medici. Comentariul preşedintelui CJ a fost făcut în contextul în care consilierii judeţeni PNL din Brăila au solicitat public demisia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, pe motiv că unitatea medicală pe care o conduce s-a clasat pe locul al doilea într-un top al mitei, întocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza răspunsurilor pacienţilor din 352 unităţi medicale din întreaga ţară.

"Noi încercăm să atragem medici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, prin alocarea de locuinţe de serviciu, prin relaţii personale, prin alte surse, iar alţii denigrează sistemul medical. Nu vrem să-l ducem acolo unde trebuie, încet, împreună, dând posibilitatea celor care îşi fac treaba să o facă în continuare, iar pe cei care mai greşesc să îi aducem pe calea cea bună", a declarat Chiriac.

Referitor la acest subiect, Iulian Chiriac a mai spus că toţi cei care au fost internaţi la Spitalul Judeţean Brăila de la începutul acestui an, aproximativ 25.000 de persoane, au avut la dispoziţie un "chestionar de satisfacţie a pacientului", unde puteau sesiza aceste situaţii, dar că nu există nicio reclamaţie în acest sens.

Brăila, medici. Topul spitalelor unde se dă șpagă

"Ştiu foarte bine că, la nivelul de spital, există un chestionar de satisfacţie a pacientului. Nu există scris nicăieri aici ca a dat vreun pacient şpagă sau că a fost intenţia de a da şpagă. Eu nu zic că acest fenomen nu există, dar până la urmă şi pacienţii sunt vinovaţi, că ei încearcă să dea mită. Dar dacă medicii condiţionează actul medical prin această suma de bani, vă spun că vom lua măsuri foarte drastice, până la desfacerea contractului de muncă", a declarat Chiriac.

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent un top al mitei în spitalele din România, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Spitalul Judeţean Brăila ocupă locul al doilea în acest top, după ce, în perioada ianuarie - iulie, 147 de pacienţi au declarat că li s-a cerut mită în timp ce erau pacienţi în unitatea medicală respectivă. Pe locul întâi se află Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu 153 de răspunsuri afirmative, iar pe locul al treilea Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan" din Bucureşti, cu 98 de răspunsuri afirmative la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?". Potrivit raportului întocmit de Anti-Bribery Synergy, la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" pusă în cele 352 de unităţi medicale din întreaga ţară, au fost primite aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy