Pronostic boli renale, în special cele cronice: Nu sună precum cancerul, dar sunt asemănătoare

Scutaru Cristina |
Data actualizării: | Data publicării:
doctor
doctor

Prof. dr. Mircea Penescu, șeful Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, a vorbit despre pronosticul bolile renale, în special cele cronice.

"Din păcate, bolile renale, în special cele cronice, deși nu sună precum cancerul, ca pronostic, sunt asemănătoare. Odată amorsată o boală renală cronică drumul ei este, aproape fără excepție, ascendent. Indiferent de eforturile noastre, marea majoritate a lor avansează. Sunt chestiuni de matematică. (...) Inoxerabil ne ducem spre temuta uremie. La orizontul fiecărei boli renale, chiar dacă este depistată recent, noi putem prevedea drumul către acest final nu tocmai roz.

Este drept că există o serie de boli care până acum scăpau. (...) Vasculitele renale - patologia aceasta microvasculară, de curând pusă în evidență prin tot arsenalul de teste imunologice la care se adaugă examenul histopatologic, aici este un domeniu în care altă dacă puteam să pierdem pacienți, acum sunt recuperați, iar unii dintre ei sunt recuperați spectaculos restitutio ad integrum. Acest lucru nu se întâmplă în marea majoritate a bolilor renale despre care vă spuneam că sunt sortite drumului spre uremie", a spus profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel