Pubertatea precoce, asociată cu pandemia: Expunerea la lumina albastră, suficientă pentru a modifica nivelul de melatonina

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pubertatea precoce asociata cu pandemia. FOTO: Freepik @master1305
pubertatea precoce asociata cu pandemia. FOTO: Freepik @master1305

Pubertatea precoce a fost asociată cu pandemia și expunerea excesivă la lumina albastră, arată un studiu.

Pubertatea include perioada de creștere rapidă a oaselor și mușchilor, modificări ale formei și dimensiunilor corpului, precum și dezvoltarea capacității organismului de a se reproduce. Pubertatea precoce este succesiunea de evenimente apărute timpuriu, prin care organismul unui copil devine cel al unui adult, iar în ultimii ani vârsta este tot mai scăzută. Dacă în urmă cu 30 de ani, pubertatea se manifesta la 12-14 ani, cu un deceniu în urmă aceasta a mai scăzut, până la 10 ani, la fete.

Pubertatea precoce a ajuns acum să se manifeste și mai devreme, înainte de 8 ani la fete, respectiv la 9 ani la băieți. Cercetătorii au asociat pubertatea precoce cu pandemia, arată cel mai recent studiu, potrivit Science Alert.

Astfel, pe lista problemelor de sănătate pe care Covid le-a provocat, una dintre cele mai perplexe ar putea fi o creștere a numărului de fete care se confruntă cu ceea ce specialiștii numesc pubertate precoce idiopatică, adică pubertate anormal de timpurie.

Mai multe studii au observat o creștere bruscă a numărului de cazuri în primele luni ale pandemiei, subliniind o legătură posibilă între virus și un factor declanșator al pubertății precoce.

Un studiu recent, ce a fost prezentat la reuniunea anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică de la Roma, sugerează că această creșterea s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu infecția, ci cu perioada de izolare, ce a fost la nivel mondial, la începutul pandemiei, în special cu timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice, știut fiind faptul că toate cursurile s-au ținut în formatul online.

Pubertatea precoce și lumina albastră

Cercetătorii de la Universitatea Gazi și de la Spitalul Municipal Ankara din Turcia au expus 18 șobolani femele imature la un spectru de lumină emis predominant de ecranele noastre cu LED-uri pentru perioade relativ scurte sau lungi în fiecare zi, descoperind că cele scăldate în lumina cu tentă albastră pentru perioade mai lungi au prezentat semnele maturității mai devreme decât restul.

”Am descoperit că expunerea la lumina albastră, suficientă pentru a modifica nivelurile de melatonină, este, de asemenea, capabilă să modifice nivelurile hormonilor de reproducere și să provoace apariția mai devreme a pubertății în modelul nostru de șobolan.

În plus, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât debutul este mai precoce”, spune endocrinologul și autorul principal Aylin Kilinç Uğurlu de la Universitatea Gazi.

Vezi și: Menstruația, mituri și adevăruri. La ce trebuie să fii atentă la ”ciclu”

Pubertatea precoce, alte cauze ale apariției

Biologia pubertății este foarte complexă, motiv pentru care există o varietate de cauze care o pot influența.

Pubertatea precoce centrală, care este dependentă de gonadotropine (hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant – care reglează procesele de ovulație și menstruație la femei), constă în maturizarea precoce a axului hipotalamo-hipofizar, cu întregul spectru de modificări fizice și hormonale ale pubertății.

Astfel, procesul de apariție a pubertății începe mai devreme, decât e mod normal. Pentru majoritatea copiilor cu această afecțiune, nu există nicio cauză specifică pentru pubertatea timpurie.

În cazuri rare, pubertatea precoce de cauză centrală poate fi cauzată de:

- tumori cerebrale,

- traumatisme cerebrale,

- hidrocefalie (acumularea în exces de lichid cefalorahidian la nivelul creierului)

- iradiere craniană,

- hamartom,

- sindromul McCune-Albright (boală genetică rară care afectează oasele și culoarea pielii, însoțit de tulburări hormonale),

- hiperplazia suprarenală congenitală (un grup de tulburări genetice la nivelul glandelor suprarenale care constă în producția anormală de hormoni),

- hipotiroidism, notează Mayo Clinic.

Pubertate precoce periferică este declanșată de producerea în exces a hormonilor estrogeni și testosteron, independent de acțiunea hormonilor gonadotropi.

Vezi și: Pubertatea precoce, declanșată de autism. Medic: Trebuie constant evaluați endocrinologic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel