Remdesivir, noi studii: ce au descoperit cercetătorii te va pune pe gânduri

Angela Sabău / 17 oct 2020 / 09:10
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences

Remdesivir a devenit medicamentul cel mai căutat pentru tratamentul COVID-19. Dar unii cercetători au făcut noi studii pentru a-i verifica eficiența.

Un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral Remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19. Rezultatele studiului sunt diferite de cele ale unui studiu anteror, în urma căruia Remdesivir a devenit un medicament un standard de îngrijire în multe țări.
Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar autorii spun că studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar ele aduc îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.
Medicamentul nu a fost aprobat pentru COVID-19 în SUA, dar a fost autorizat pentru utilizare de urgență după ce studiul anterior a constatat că a scurtat timpul de recuperare în medie cu cinci zile. Este aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19 în Regatul Unit și Europa și se numără printre tratamentele pe care le-a primit președintele american Donald Trump când a fost infectat la începutul acestei luni.
Studiul OMS a implicat peste 11.000 de pacienți din 30 de țări. Aproximativ 2.750 au fost repartizați aleatoriu pentru a fi tratați cu Remdesivir. Restul au primit, fie hidroxiclorochina - medicamentul împotriva malariei, interferonul pentru sistemul imunitar, combinația antiviral lopinavir-ritonavir, fie doar îngrijirea obișnuită. Celelalte medicamente au fost în mare parte excluse din tratamentul pentru COVID-19 de studii anterioare, dar nu și Remdesivir.
Ratele de deces după 28 de zile, nevoia de utilizare a aparatelor respiratorii și timpul în spital au fost relativ similare pentru cei cărora li s-a administrat Remdesivir, față de cei care au primit îngrijire obișnuită.
Rezultatele nu au fost publicate într-un jurnal, nu au fost revizuite de oameni de știință independenți, dar au fost postate pe un site pe care cercetătorii îl folosesc pentru a împărtăși rapid rezultatele, notează huffpost.com

Studiul poate fi găsit aici

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy