Renunțare la fumat: o mutație genetică implicată în recădere

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

De ce este atât de dificil să renunți la fumat? De ce unii oameni recidivează după renunțare? Răspunsul l-au găsit oamenii de știință care au demonstrat că o mutație genetică, deja cunoscută ca fiind implicată în sensibilitatea la nicotină joacă, de asemenea, un rol în comportamentul recidivelor după întrerupere a fumatului.

Dependența de nicotină, o afecțiune cronică cu o rată ridicată de recidivă, este principala cauză de deces care poate fi prevenită în țările dezvoltate. Șapte milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun în fiecare an la nivel mondial.

Nicotina, principalul compus psihoactiv din tutun, provoacă această dependență prin legarea la receptorii nicotinici din creier. În acest sens, activează circuitul de recompensă și creează un sentiment de bunăstare. Consumul de tutun al unui individ este, prin urmare, strâns legat de sensibilitatea acestor receptori nicotinici, care sunt compuși din cinci subunități, potrivit Medicalxpress.com.

În ultimii ani, mai multe studii pe scară largă asupra geneticii umane au demonstrat că o mutație în gena CHRNA5, care codifică subunitatea receptorului nicotinic α5, este asociată cu o creștere semnificativă a riscului de dependență de nicotină. Mutația este foarte prezentă în populația generală (aproximativ 35% dintre europeni o poartă și până la 50% din populația din Orientul Mijlociu).

Aceste descoperiri i-au determinat pe cercetătorii de la Unitatea de Neurobiologie Integrativa a Sistemelor Colinergice, de la Institutul Pasteur, în colaborare cu Universitatea Sorbona, să incerce să determine ce etapă a dependenței de nicotină este afectată de această mutație și să înțeleagă mecanismul ei de acțiune.
Oamenii de știință au introdus mutația la un șobolan prin folosirea unei tehnici genetice moleculare recente. Ei apoi au evaluat efectul asupra diferitelor comportamente asociate cu dependența de nicotină și au demonstrat că a dus la un consum mai mare de nicotină în doze mai mari, precum și la o rată crescută de recidivă la comportamentul de căutare a nicotinei după renunțare. Studiul a arătat că acest efect asupra recidivei a fost asociat cu o activare neuronală redusă în nucleul interpeduncular, o structură a creierului cu cea mai mare concentrație de subunități receptor a5 nicotinic.

"Acest studiu ne-a permis să evaluăm impactul acestei mutații asupra diferitelor etape ale dependenței de nicotină cu un grad mai mare de precizie, care ne-a furnizat o explicație inițială a mecanismului său de acțiune care promovează recidiva comportamentului care caută nicotină după renunțarea la fumat", a explicat Benoit Forget, autorul principal al lucrării.

Rezultatele sugerează că un medicament capabil de creșterea activității receptorilor nicotinici care conțin subunitatea α5 ar putea reduce consumul de tutun și ar putea reduce riscul de recidivă după renunțarea la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel