REȚETĂ delicioasă de ciocolată caldă. Dr Mihaela Bilic: este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate
Medicul nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie originile ciocolatei calde.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că ”la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă”, și că, inițial, ”era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr”.
Însă, ”meritul transformării ei într-un produs solid - tableta de ciocolată pe care o știm astăzi - este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția”, notează medicul citat pe rețelele sociale.
”Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante. Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.
Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao. Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut(IG=25). Cat despre calorii nu merită numărate, atâta timp cat porția corectă înseamnă 30g (2-3 pătrățele). Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.
Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.
Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte - laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid. În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel - orice combinație vă face plăcere, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!”, recomandă medicul Mihaela Bilic.
- 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
