Risc de diabet și infarct miocardic, ce rol joacă forma corpului și genetica
Se știe de mult timp că un corp în formă de "măr" este asociat cu un risc crescut de diabet și boli de inimă, însă o nouă cercetare pune în lumină genetica specifică legată de această...
Cercetătorii Departamentului de Medicină al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea Cambridge au studiat profilurile genetice a peste 600.000 de participanți din mai multe mari studii britanice și internaționale și au identificat peste 200 de variante genetice care predispun oamenii la un raport mai mare talie-șold, în formă de măr.
Folosind aceste date, cercetătorii au identificat două grupuri specifice de variante genetice care au crescut raportul talie-șold - unul exclusiv prin intermediul grăsimii inferioare, la nivelul șoldului, iar celălalt exclusiv prin intermediul grăsimii superioare (abdominale).
,,Am constatat că ambele variante genetice pe care le-am identificat au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat tip 2 și infarct miocardic. Cercetările noastre iau în considerare genetica care modifică în mod specific distribuția grăsimilor și felul în care crește riscul de boală", a declarat dr. Claudia Langenberg, lider al programului de la Unitatea de Epidemiologie MRC, unul din autorii studiului.
Rezultatele cercetării pot ajuta la identificarea mai bine a persoanelor cu risc de a dezvolta diabet și infarct miocardic.
,,Ar putea părea contrar intuiției să credem că unii oameni cu mai puțină grăsime în jurul șoldurilor sunt expuși unui risc mai mare de diabet sau boli de inimă. Credem că acest lucru se datorează unei incapacități determinate genetic de a stoca în siguranță excesul de calorii în regiunea șoldului, spre deosebire de alte părți, ceea ce înseamnă că persoanele cu această zestre genetică stochează preferențial excesul de grăsimi în ficat, mușchi sau pancreas sau în sânge sub formă de grăsimi circulante și zahăr, oricare dintre acestea poate duce la un risc mai mare al bolii ", a explicat dr. Luca A. Lotta, investigator clinic senior la Unitatea de Epidemiologie MRC, autorul principal al studiului.
Pentru a-și valida constatările, autorii au efectuat evaluări detaliate ale distribuției grăsimilor în diferite regiuni ale corpului la 18.000 de persoane folosind DEXA, o scanare cu raze X de intensitate joasă, care poate distinge grăsimea corporală, compoziția oaselor, masa musculară și masa slabă pe tot corpul.
Cercetătorii sugerează că există o proporție mai mare de oameni din populația generală cu forme subtile de lipodistrofie parțială familială, o tulburare genetică rară caracterizată prin incapacitatea de a dezvolta grăsime în brațe, picioare și fese. Cei cu această afecțiune continuă să dezvolte diabetul și complicațiile cardiovasculare.
Echipa din spatele acestei cercetări speră că constatările lor vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care depozitarea grăsimilor în diferite compartimente ale corpului afectează sănătatea metabolică și duce la boală. Ei sugerează că munca lor ar putea îmbunătăți modul în care detectăm și tratăm persoanele expuse riscului.
În opinia oamenilor de știință nu toate formele de mere sunt la fel. Orientările care se concentrează exclusiv pe măsurarea circumferinței taliei pentru a evalua riscurile asupra sănătății nu sunt suficiente. Potrivit Medicalxpress.com, rezultatele acestei cercetări ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente care vizează depunerea de grăsime.
-
-
7 lucruri despre AVC pe care toată lumea le crede, dar sunt greșite17.12.2025, 13:48
-
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum17.12.2025, 12:20
-
-
3 tipuri de AVC: ischemic, hemoragic, mini-AVC. Care e cel mai periculos17.12.2025, 10:46
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
