Risc de diabet și infarct miocardic, ce rol joacă forma corpului și genetica

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Se știe de mult timp că un corp în formă de "măr" este asociat cu un risc crescut de diabet și boli de inimă, însă o nouă cercetare pune în lumină genetica specifică legată de această formă a corpului și mecanismele potențiale din spatele riscului crescut. Potrivit oamenilor de știință, variațiile genetice sunt legate de riscul crescut de diabet și infarct miocardic. Aceștia susțin că oamenii cu mai puțină grăsime în jurul șoldurilor sunt expuși unui risc mai mare de diabet sau boli de inimă.

Cercetătorii Departamentului de Medicină al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea Cambridge au studiat profilurile genetice a peste 600.000 de participanți din mai multe mari studii britanice și internaționale și au identificat peste 200 de variante genetice care predispun oamenii la un raport mai mare talie-șold, în formă de măr.

Folosind aceste date, cercetătorii au identificat două grupuri specifice de variante genetice care au crescut raportul talie-șold - unul exclusiv prin intermediul grăsimii  inferioare, la nivelul șoldului, iar celălalt exclusiv prin intermediul grăsimii superioare (abdominale).

,,Am constatat că ambele variante genetice pe care le-am identificat au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat tip 2 și infarct miocardic. Cercetările noastre iau în considerare genetica care modifică în mod specific distribuția grăsimilor și felul în care crește riscul de boală", a declarat dr. Claudia Langenberg, lider al programului de la Unitatea de Epidemiologie MRC, unul din autorii studiului.

Rezultatele cercetării pot ajuta la identificarea mai bine a persoanelor cu risc de a dezvolta diabet și infarct miocardic.

,,Ar putea părea contrar intuiției să credem că unii oameni cu mai puțină grăsime în jurul șoldurilor sunt expuși unui risc mai mare de diabet sau boli de inimă. Credem că acest lucru se datorează unei incapacități determinate genetic de a stoca în siguranță excesul de calorii în regiunea șoldului, spre deosebire de alte părți, ceea ce înseamnă că persoanele cu această zestre genetică stochează preferențial excesul de grăsimi în ficat, mușchi sau pancreas sau în sânge sub formă de grăsimi circulante și zahăr, oricare dintre acestea poate duce la un risc mai mare al bolii ", a explicat dr. Luca A. Lotta, investigator clinic senior la Unitatea de Epidemiologie MRC, autorul principal al studiului.

Pentru a-și valida constatările, autorii au efectuat evaluări detaliate ale distribuției grăsimilor în diferite regiuni ale corpului la 18.000 de persoane folosind DEXA, o scanare cu raze X de intensitate joasă, care poate distinge grăsimea corporală, compoziția oaselor, masa musculară și masa slabă pe tot corpul.

Cercetătorii sugerează că există o proporție mai mare de oameni din populația generală cu forme subtile de lipodistrofie parțială familială, o tulburare genetică rară caracterizată prin incapacitatea de a dezvolta grăsime în brațe, picioare și fese. Cei cu această afecțiune continuă să dezvolte diabetul și complicațiile cardiovasculare.

Echipa din spatele acestei cercetări speră că constatările lor vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care depozitarea grăsimilor în diferite compartimente ale corpului afectează sănătatea metabolică și duce la boală. Ei sugerează că munca lor ar putea îmbunătăți modul în care detectăm și tratăm persoanele expuse riscului.

În opinia oamenilor de știință nu toate formele de mere sunt la fel. Orientările care se concentrează exclusiv pe măsurarea circumferinței taliei pentru a evalua riscurile asupra sănătății nu sunt suficiente. Potrivit Medicalxpress.com, rezultatele acestei cercetări ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente care vizează depunerea de grăsime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel