Risc de diabet și infarct miocardic, ce rol joacă forma corpului și genetica

Se știe de mult timp că un corp în formă de "măr" este asociat cu un risc crescut de diabet și boli de inimă, însă o nouă cercetare pune în lumină genetica specifică legată de această...
Cercetătorii Departamentului de Medicină al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea Cambridge au studiat profilurile genetice a peste 600.000 de participanți din mai multe mari studii britanice și internaționale și au identificat peste 200 de variante genetice care predispun oamenii la un raport mai mare talie-șold, în formă de măr.
Folosind aceste date, cercetătorii au identificat două grupuri specifice de variante genetice care au crescut raportul talie-șold - unul exclusiv prin intermediul grăsimii inferioare, la nivelul șoldului, iar celălalt exclusiv prin intermediul grăsimii superioare (abdominale).
,,Am constatat că ambele variante genetice pe care le-am identificat au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat tip 2 și infarct miocardic. Cercetările noastre iau în considerare genetica care modifică în mod specific distribuția grăsimilor și felul în care crește riscul de boală", a declarat dr. Claudia Langenberg, lider al programului de la Unitatea de Epidemiologie MRC, unul din autorii studiului.
Rezultatele cercetării pot ajuta la identificarea mai bine a persoanelor cu risc de a dezvolta diabet și infarct miocardic.
,,Ar putea părea contrar intuiției să credem că unii oameni cu mai puțină grăsime în jurul șoldurilor sunt expuși unui risc mai mare de diabet sau boli de inimă. Credem că acest lucru se datorează unei incapacități determinate genetic de a stoca în siguranță excesul de calorii în regiunea șoldului, spre deosebire de alte părți, ceea ce înseamnă că persoanele cu această zestre genetică stochează preferențial excesul de grăsimi în ficat, mușchi sau pancreas sau în sânge sub formă de grăsimi circulante și zahăr, oricare dintre acestea poate duce la un risc mai mare al bolii ", a explicat dr. Luca A. Lotta, investigator clinic senior la Unitatea de Epidemiologie MRC, autorul principal al studiului.
Pentru a-și valida constatările, autorii au efectuat evaluări detaliate ale distribuției grăsimilor în diferite regiuni ale corpului la 18.000 de persoane folosind DEXA, o scanare cu raze X de intensitate joasă, care poate distinge grăsimea corporală, compoziția oaselor, masa musculară și masa slabă pe tot corpul.
Cercetătorii sugerează că există o proporție mai mare de oameni din populația generală cu forme subtile de lipodistrofie parțială familială, o tulburare genetică rară caracterizată prin incapacitatea de a dezvolta grăsime în brațe, picioare și fese. Cei cu această afecțiune continuă să dezvolte diabetul și complicațiile cardiovasculare.
Echipa din spatele acestei cercetări speră că constatările lor vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care depozitarea grăsimilor în diferite compartimente ale corpului afectează sănătatea metabolică și duce la boală. Ei sugerează că munca lor ar putea îmbunătăți modul în care detectăm și tratăm persoanele expuse riscului.
În opinia oamenilor de știință nu toate formele de mere sunt la fel. Orientările care se concentrează exclusiv pe măsurarea circumferinței taliei pentru a evalua riscurile asupra sănătății nu sunt suficiente. Potrivit Medicalxpress.com, rezultatele acestei cercetări ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente care vizează depunerea de grăsime.
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!