Riscul ascuns al excesului de calciu la mesele de seară. Aportul de calciu și bolile cardiovasculare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
exces de calciu Foto: Freepik @yarunivstudio
exces de calciu Foto: Freepik @yarunivstudio

Un aport adecvat de calciu este esențial pentru sănătatea oaselor, dar excesul de calciu ar putea avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare.

Deși esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, un aport excesiv de calciu, mai ales în mesele de seară, ar putea avea consecințe neașteptate asupra sănătății cardiovasculare. Un studiu extins a identificat o posibilă legătură între consumul excesiv de calciu și riscul crescut de boli cardiovasculare.

Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 36.000 de adulți americani a constatat că un aport excesiv de calciu alimentar în mesele de seară ar putea crește riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că ritmurile circadiene ajută la reglarea absorbției calciului, iar orele de zi sunt, în general, cele mai bune pentru acest proces. Cu toate acestea, prea mult calciu, în special din suplimente, poate duce la probleme cardiovasculare.

Studiul, publicat în BMC Public Health, a examinat aportul de calciu din alimentație a peste 36.000 de adulți americani din cadrul National Health and Nutrition Examination Surveys între 2003 și 2018. Participanții au fost 17.456 de bărbați, 18.708 de femei și 4.040 de pacienți cu boli cardiovasculare. Studiul a exclus persoanele cu vârsta sub 20 de ani, femeile însărcinate, cei care foloseau suplimente de calciu, cei care consumau mai mult de 4.500 de kilocalorii zilnic și cei cu date incomplete.

Cercetătorii au constatat că repartizarea aportului de calciu pe cele două mese a fost cea mai bună modalitate de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, autorii studiului au menționat că dovezile privind relația dintre aportul de calciu din alimentație și riscul de boli cardiovasculare sunt insuficiente și controversate.

Vezi și: Ce este tromboza și cum apar cheagurile de sânge în corp. Tratamente minim invazive și metode de prevenție

Calciul și sistemul cardiovascular

Calciul joacă un rol crucial în organism, în primul rând în formarea și întreținerea oaselor și a dinților, dar reglează și contracția musculară, coagularea sângelui și procesele musculare cardiace. Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, 17,9 milioane de persoane urmând să moară din această cauză în 2019.

Ritmurile circadiene, care controlează modul în care nutrienții sunt absorbiți în organism, pot influența absorbția de calciu și metabolismul. Cercetările sugerează că absorbția calciului ar putea fi ușor mai mare în timpul zilei datorită anumitor hormoni necesari pentru metabolismul calciului, cum ar fi hormonul paratiroidian.

Utilizarea excesivă a suplimentelor de calciu poate fi problematică, deoarece calciul alimentar poate fi dificil de consumat prea mult de unul singur, potrivit MedicalNewsToday. Supraîncărcările toxice sunt mai ușor de realizat prin suplimentarea cu calciu, ceea ce duce la hipercalcemie, care poate contribui la aritmii cardiace, palpitații, leșinuri și probleme cardiace grave.

Un aport ridicat de calciu poate duce, de asemenea, la formarea de depozite de calciu în artere, scăzând fluxul sanguin și crescând incidentele de accident vascular cerebral, hipertensiune sau atac de cord. Suplimentarea excesivă de calciu poate crește inflamația vasculară și stresul oxidativ, ceea ce poate avea un impact asupra dezvoltării unor boli cardiovasculare mai problematice.

Citește și: Cum să îți protejezi ochii pe măsură ce îmbătrânești. Prevenirea și tratarea problemelor oculare legate de vârstă

Cine ar trebui să ia suplimente de calciu?

Un studiu realizat de Melanie Murphy Richter, dietetician înregistrat, a constatat că decizia de a lua un supliment de calciu depinde de nevoile specifice ale unei persoane și de problemele de sănătate curente. Calciul are și alți factori de risc, iar diferitele tipuri de calciu, cum ar fi citratul și carbonatul, acționează diferit în organism și au cantități diferite de calciu.

Decizia de a lua calciu trebuie să fie atent cântărită în raport cu preocupările și riscurile actuale de sănătate. Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat, încurajează pacienții să discute mai întâi cu medicul lor despre avantajele și dezavantajele calciului și să verifice cele mai recente date și analize de laborator independente ale anumitor suplimente de calciu.

Richter a spus că suplimentarea depinde de factori precum vârsta, genetica și starea generală de sănătate. Persoanele mai în vârstă, în special femeile aflate în peri-menopauză, au o nevoie mai mare de calciu din cauza reducerii producției de estrogen în organism, care poate scădea absorbția calciului. Pentru a preveni pierderea oaselor și boli precum osteoporoza, este înțelept să se suplimenteze cu calciu și să se crească alimentele bogate în calciu în dietă.

Cei care au o dietă bogată în alimente procesate și săracă în legume cu frunze verzi, nuci și semințe prezintă un risc mai mare de deficit de calciu, iar cei care au intoleranță la lactoză și trebuie să evite lactatele, dar nu sunt atenți să înlocuiască alimentele cu legume și semințe, pot fi mai expuși riscului de a avea un nivel scăzut de calciu. În general, dacă se urmează o dietă echilibrată bogată în plante, nuci, semințe și ocazional lactate sau alternative lactate fortificate, este posibil să nu fie necesară suplimentarea.

Cum optimizezi suplimentele de calciu

Suplimentele de calciu ar trebui luate în porții mai mici din cauza răspunsului organismului la calciu. Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului, astfel încât administrarea de calciu dimineața permite expunerea la vitamina D pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, împărțirea dozei de calciu în porții mai mici luate la mese este benefică, deoarece organismul poate absorbi doar o cantitate limitată la un moment dat. Suplimentele de calciu pot fi, de asemenea, combinate cu magneziu, vitamina D și zinc pentru a spori susținerea oaselor prin creșterea absorbției calciului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel