Riscul ascuns al excesului de calciu la mesele de seară. Aportul de calciu și bolile cardiovasculare
Un aport adecvat de calciu este esențial pentru sănătatea oaselor, dar excesul de calciu ar putea avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare.
Deși esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, un aport excesiv de calciu, mai ales în mesele de seară, ar putea avea consecințe neașteptate asupra sănătății cardiovasculare. Un studiu extins a identificat o posibilă legătură între consumul excesiv de calciu și riscul crescut de boli cardiovasculare.
Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 36.000 de adulți americani a constatat că un aport excesiv de calciu alimentar în mesele de seară ar putea crește riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că ritmurile circadiene ajută la reglarea absorbției calciului, iar orele de zi sunt, în general, cele mai bune pentru acest proces. Cu toate acestea, prea mult calciu, în special din suplimente, poate duce la probleme cardiovasculare.
Studiul, publicat în BMC Public Health, a examinat aportul de calciu din alimentație a peste 36.000 de adulți americani din cadrul National Health and Nutrition Examination Surveys între 2003 și 2018. Participanții au fost 17.456 de bărbați, 18.708 de femei și 4.040 de pacienți cu boli cardiovasculare. Studiul a exclus persoanele cu vârsta sub 20 de ani, femeile însărcinate, cei care foloseau suplimente de calciu, cei care consumau mai mult de 4.500 de kilocalorii zilnic și cei cu date incomplete.
Cercetătorii au constatat că repartizarea aportului de calciu pe cele două mese a fost cea mai bună modalitate de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, autorii studiului au menționat că dovezile privind relația dintre aportul de calciu din alimentație și riscul de boli cardiovasculare sunt insuficiente și controversate.
Calciul și sistemul cardiovascular
Calciul joacă un rol crucial în organism, în primul rând în formarea și întreținerea oaselor și a dinților, dar reglează și contracția musculară, coagularea sângelui și procesele musculare cardiace. Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, 17,9 milioane de persoane urmând să moară din această cauză în 2019.
Ritmurile circadiene, care controlează modul în care nutrienții sunt absorbiți în organism, pot influența absorbția de calciu și metabolismul. Cercetările sugerează că absorbția calciului ar putea fi ușor mai mare în timpul zilei datorită anumitor hormoni necesari pentru metabolismul calciului, cum ar fi hormonul paratiroidian.
Utilizarea excesivă a suplimentelor de calciu poate fi problematică, deoarece calciul alimentar poate fi dificil de consumat prea mult de unul singur, potrivit MedicalNewsToday. Supraîncărcările toxice sunt mai ușor de realizat prin suplimentarea cu calciu, ceea ce duce la hipercalcemie, care poate contribui la aritmii cardiace, palpitații, leșinuri și probleme cardiace grave.
Un aport ridicat de calciu poate duce, de asemenea, la formarea de depozite de calciu în artere, scăzând fluxul sanguin și crescând incidentele de accident vascular cerebral, hipertensiune sau atac de cord. Suplimentarea excesivă de calciu poate crește inflamația vasculară și stresul oxidativ, ceea ce poate avea un impact asupra dezvoltării unor boli cardiovasculare mai problematice.
Cine ar trebui să ia suplimente de calciu?
Un studiu realizat de Melanie Murphy Richter, dietetician înregistrat, a constatat că decizia de a lua un supliment de calciu depinde de nevoile specifice ale unei persoane și de problemele de sănătate curente. Calciul are și alți factori de risc, iar diferitele tipuri de calciu, cum ar fi citratul și carbonatul, acționează diferit în organism și au cantități diferite de calciu.
Decizia de a lua calciu trebuie să fie atent cântărită în raport cu preocupările și riscurile actuale de sănătate. Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat, încurajează pacienții să discute mai întâi cu medicul lor despre avantajele și dezavantajele calciului și să verifice cele mai recente date și analize de laborator independente ale anumitor suplimente de calciu.
Richter a spus că suplimentarea depinde de factori precum vârsta, genetica și starea generală de sănătate. Persoanele mai în vârstă, în special femeile aflate în peri-menopauză, au o nevoie mai mare de calciu din cauza reducerii producției de estrogen în organism, care poate scădea absorbția calciului. Pentru a preveni pierderea oaselor și boli precum osteoporoza, este înțelept să se suplimenteze cu calciu și să se crească alimentele bogate în calciu în dietă.
Cei care au o dietă bogată în alimente procesate și săracă în legume cu frunze verzi, nuci și semințe prezintă un risc mai mare de deficit de calciu, iar cei care au intoleranță la lactoză și trebuie să evite lactatele, dar nu sunt atenți să înlocuiască alimentele cu legume și semințe, pot fi mai expuși riscului de a avea un nivel scăzut de calciu. În general, dacă se urmează o dietă echilibrată bogată în plante, nuci, semințe și ocazional lactate sau alternative lactate fortificate, este posibil să nu fie necesară suplimentarea.
Cum optimizezi suplimentele de calciu
Suplimentele de calciu ar trebui luate în porții mai mici din cauza răspunsului organismului la calciu. Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului, astfel încât administrarea de calciu dimineața permite expunerea la vitamina D pe tot parcursul zilei.
Cu toate acestea, împărțirea dozei de calciu în porții mai mici luate la mese este benefică, deoarece organismul poate absorbi doar o cantitate limitată la un moment dat. Suplimentele de calciu pot fi, de asemenea, combinate cu magneziu, vitamina D și zinc pentru a spori susținerea oaselor prin creșterea absorbției calciului.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Fluctuațiile de temperatură dimineața cresc riscul de infarct și AVC
Insuficiența cardiacă, în creștere dramatică și periculoasă pentru longevitate
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Primul semn că ai un cheag de sânge în corp. Cum recunoști rapid cu ajutorul STOP
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
EXCLUSIV Metode pentru tratarea inimii și a vaselor mari fără operație. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Orice complicație, rezolvată imediat
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
