Rolul uleiului de măsline în prevenirea demenței. Reduce riscul cu 28%. Efectele sale asupra sănătății neurologice

Consumul de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauze legate de demență, conform unui studiu recent
Un nou studiu a constatat că un consum zilnic de cel puțin 7 grame de ulei de măsline este asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență. Studiul, publicat de JAMA, a examinat date din 1990 până în 2018 și a evaluat consumul de ulei de măsline la fiecare patru ani.
Datele au fost preluate din studiul Nurses' Health a intervievat 92.383 de persoane cu un nivel cognitiv ridicat de funcționare, excluzându-i pe cei cu antecedente de cancer sau boli cardiovasculare, care nu aveau date despre consumul de ulei de măsline sau al căror consum total de energie era „neplauzibil” (sub 500 sau peste 3.500 kcal pe zi pentru femei/ sub 800 sau peste 4.200 kcal pe zi pentru bărbați).
Studiul a constatat 4.751 de decese legate de demență în cohorta de studiu în perioada de 28 de ani. În cele din urmă, spune studiul, consumul a cel puțin 7 grame sau aproximativ o jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență.
Foto: Freepik
Efectul uleiului de măsline asupra sănătății cognitive
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, vitamina E și polifenoli care protejează organismul împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Acesta ajută digestia și susține sănătatea creierului. Structura unică a uleiului de măsline facilitează capacitatea acestuia de a susține funcțiile cognitive.
Consumul unor cantități adecvate de grăsimi mononesaturate sprijină comunicarea adecvată între celulele creierului și ajută la înconjurul și izolarea fibrelor nervoase, permițând transmiterea eficientă a impulsurilor electrice de-a lungul căilor neuronale.
Polifenolii din uleiul de măsline, care sunt antioxidanți puternici, au, de asemenea, efecte neuroprotectoare, protejând neuronii de inflamații și de stresul oxidativ. Nivelurile ridicate de inflamație în creier sunt puternic asociate cu tulburări neurodegenerative precum demența, Alzheimer și Parkinson, conform Healthline.
Ce deosebește uleiul de măsline de alte tipuri de uleiuri vegetale sau de semințe?
Uleiul de măsline, o componentă cheie a dietei mediteraneene, este cunoscut pentru cantitatea mai mare de grăsimi mononesaturate și mai mică de grăsimi saturate. În timp ce uleiurile vegetale și de semințe sunt mai bogate în Omega 6 decât în Omega 3, ceea ce favorizează inflamația, uleiul de măsline este mai bogat în Omega 3, ceea ce poate ajuta la echilibrarea acestor raporturi și la susținerea unei mai bune sănătăți și a longevității.
Oamenii consumă în prezent Omega 6 în proporții mai mari datorită uleiurilor de semințe din alimentele procesate, ceea ce a fost legat de un stres oxidativ mai mare și de bolile legate de inflamații. Uleiul de măsline, cu nivelurile sale mai ridicate de Omega 3, poate ajuta la echilibrarea acestor rapoarte și poate susține o sănătate și o longevitate îmbunătățite.
Uleiul de măsline extravirgin conține, de asemenea, niveluri mai ridicate de antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și degenerarea legată de creier.
Cum alegi uleiul de măsline
Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Clinica Cleveland, explică faptul că uleiul de măsline de înaltă calitate nu trebuie să fie scump. Atunci când alegi un ulei de măsline,ia în considerare factori precum țara de origine, data recoltării și tipul de sticlă. Caută statutul „extra virgin”, cel mai înalt grad de ulei de măsline. Prețurile uleiului de măsline au crescut din cauza preocupărilor legate de aprovizionare legate de climă, așa că este important să eviți soiurile cele mai ieftine, deoarece acestea pot conține elemente procesate care pot dăuna sănătății uleiului.
Diferitele metode de procesare utilizate în producția de ulei de măsline pot proteja sau degrada conținutul său nutritiv. Uleiurile de măsline presate la rece, fără căldură sau substanțe chimice, au cel mai înalt profil nutrițional.
Studiul a constatat că un consum zilnic de peste 7 grame de ulei de măsline reduce riscul de demență cu 28%. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate și polifenoli, care sunt benefice pentru sănătatea neurologică. În ciuda creșterii recente a prețurilor la uleiul de măsline din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, experții recomandă varietățile organice extravirgin sau presate la rece.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Testul simplu care depistează demența. Pune diagnosticul înainte ca simptomele să apară
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Stilul de viață, esențial pentru reducerea riscului de demență, AVC și depresie la vârsta a treia. Ce trebuie să faci
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Ceaiul, asociat cu demența. Care este compusul nociv care îți afectează creierul
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Neurolog: Nu fac niciodată acest gest banal. Poate părea inofensiv, dar îți poate afecta creierul pe viață
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Ce se întâmplă în creier când zicem "Aha". Impactul nebănuit asupra rețelei cerebrale
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Combinația periculoasă care îți devastează creierul
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Primul semn al bolii Parkinson. Apare cu aproape 10 ani înaintea tremorului
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc performanța fizică și cognitivă a adulților vârstnici
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Statul prea mult pe scaun îți poate micșora creierul, chiar dacă faci sport regulat
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.