România, ultimul loc în clasamentul inovației. Gabriel Dina: Noi 0,2%, UE 9,9%. Dacă ni se pare că inovația e scumpă, ar trebui să ne uităm la costurile bolilor

EXCLUSIV
Inovatie medicala - Foto: Freepick @dcstudio
Inovatie medicala - Foto: Freepick @dcstudio

"Dacă ni se pare că intervențiile medicale și inovația sunt scumpe, ar trebui să ne uităm la costurile bolilor".

Se vorbește de parteneriat strategic între societatea românească și industria farma, iar Dr. Gabriel Dina, Corporate Affairs Manager Pfizer România ne-a explicat că nu putem vedea un viitor fără aceste parteneriate.

"Cred că nici nu ne putem imagina un viitor în care să reducem această povară în absența parteneriatelor, iar exemplele recente ne arată că atunci când lucrăm împreună, industria inovativă, comunitate medicală academică, comunitate academică clinică, asociații de pacienți și parteneriatul cu instituțiile publice, cu Guvernele, putem să avem niște rezultate spectaculoase de care avem mare nevoie. Mă refer aici la pandemie.

Cred că avem nevoie de o schimbare a paradigmei actuale. Dacă ni se pare că intervențiile medicale și inovația sunt scumpe, ar trebui să ne uităm la costurile bolilor. Studii publicate în SUA arată că dacă nu am fi reușit împreună, cu toții, aceste realizări excepționale dezvoltarea de vaccinuri, de medicamente, de diagnostice împotriva pandemie, costurile ar fi fost uriașe.

În America, 2 milioane și jumătate au fost prevenite în primul an de când vaccinurile au fost disponibile, 17 milioane de spitalizări și costuri medicale directe în valoare de 900 de miliarde de dolari.

Sigur, nu avem încă date economice asupra valorii inovației în România, este un domeniu la care trebuie să lucrăm împreună în viitor, tocmai pentru a ne orienta în privința politicilor de intervenție și de a stimula aceste parteneriate. S-a pomenit aici despre prețuri și cred că e foarte important să discutăm și acest aspect, pentru că prea mult timp a fost considerat un obstacol și cred că ceea ce este important să realizăm este că creșterea accesului depinde foarte mult de includerea în compensarea medicamentelor, iar grija ar fi trebuit să fie mai degrabă legată de prețul net pe care-l plătește plătitorul, Casa de Asigurări și contribuția pacientului.

Industria este deschisă, suntem deschiși la astfel de parteneriate pentru a promova inovația în condițiile economice din fiecare țară, inclusiv în România.

Noi cunoaștem foarte bine la Pfizer puterea parteneriatelor, pentru că am fost compania care a reușit să treacă prima linia de sosire, prin dezvoltarea unor vaccinuri pe o platformă inovativă, vaccinuri care inițial au fost aprobate condiționat, iar între timp, din luna septembrie a acestui an, ca urmare a unui profil excelent beneficiu - risc, am primit aprobările atât în UE, cât și în America. La fel de mult ne preocupă accesul echitabil la nivel mondial, tot prin parteneriate, reușind să punem la dispoziție omenirii 6 miliarde de doze în mai puțin de 2 ani, pe care o mare parte, peste 1 miliard de doze au fost oferite pentru țările cele mai vulnerabile economic.

De curând am anunțat un alt parteneriat pentru care întregul nostru portofoliu de medicamente sunt oferite celor mai sărace 45 de țări la prețuri fără profit. Deci există o deschidere mare, nu ne interesează doar să venim cu medicamente spectaculoase, cu medicamente transformaționale, ci ne interează la fel de mult și aspectul de echitate, astfel încât, în toată lumea să fie create condițiile unui acces rapid", a declarat Dr. Gabriel DINA, Corporate Affairs Manager Pfizer România, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor".

Sute de milioane de euro ar putea fi reduse doar prin vaccinare

 

"Aș vrea să remarc și dezvoltările din ultimii doi ani și jumătate. Un lucru extraordinar, tocmai în pandemie, am găsit cu toții un filon de reziliență și dacă în 2008 - 2015 niciun medicament inovativ nu a intrat, cu excepția câtorva pentru bolile rare, iată că rata a crescut, iar în ultimii trei ani rezultatele sunt foarte pozitive.

În 2020 au fost două revizuiri de listă, în 2021 au fost două, iar anul 2022 vine cu un record care să sperăm că ridică ștacheta la minimum trei revizuiri anuale.

Asta ar fi despre eforturile noastre în privința cercetării și dezvoltării. Parteneriate, oportunități există. Să sperăm că vom vedea și strategia națională 2021 - 2027, care ne arată că principalele patologii, din punct de vedere al poverii medicale, economice și societale, dar chiar și în absența acestora avem statistici europene care ne arată că bolile cardiovasculare, cerebro-vasculare, prevenibile prin vaccinare reprezintă unele dintre principalele arii de realizare a parteneriatelor.

Boli infecțioase, transmisibile și care pot fi prevenite prin vaccinare, iată, în anul pre-pandemic 2019, au fost înregistrate 236 de mii de externări din spitale, cu diagnosticul de pneumonie, în bună parte acestea pot fi prevenite prin vaccinare.

La o durată medie de spitalizare de 8 zile și un cost mediu de 200 de euro, vorbim de o povară de sute de milioane de euro care poate fi redusă prin introducerea în programele naționale de vaccinare și a unor vaccinuri pentru populația adultă. Aici ar dori să remarc inițiativa Guvernului, Ministerului Sănătății de a introduce vaccinuri inclusiv pentru populația adultă în compensare", a mai spus el.

România, ultimul loc în clasamentul UE al inovației

 

"Pe partea de cercetare clinică, aici vorbim de un element de valoare și cred că este o oportunitate extraordinară pentru Guvernul României, pentru societate, de a promova aceste investiții când vorbim de cercetare și dezvoltare clinică. În urmă cu o lună și jumătate s-a publicat clasamentul inovației în UE, unde, din păcate, un numai că ocupăm un ultim loc, dar și progresul înregistrat în ultimii 10 ani este dezamăgitor. Doar 0,2% creștere, în timp ce media Uniunii Europene a crescut cu 9,9%.

De aceea, eu sper ca și datorită acestui trend pozitiv, în care autoritățile se uită la industria inovativă farmaceutică, să asistăm la un parteneriat mult mai extins pentru că e mult mai facil de obținut decât orice alt sector aș spune. Toate corporațiile mari din lume sunt prezente în România și sunt convins că nu trebuie niciun efort pentru a atrage investiții importante, în primul rând pentru a ajunge acolo unde am fost odată și mai apoi să ne creștem aportul la aceste eforturi globale care însumează cifre de peste 200 de miliarde de dolari anual, din care prea puține ajung în România.

Suntem într-un moment de inflexiune, momentul este pozitiv și să ținem aproape în aceeași atmosferă deschisă de dialog și colaborare cum am constatat cu toții chiar și în vremurile acestea cele mai grele, în vremurile pandemice", a conchis Gabriel Dina.

Vezi mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel