Roșiile țuguiate, crescute forțat și periculoase pentru sănătate. Cum îți dai seama că sunt tratate chimic

Dana Lascu |
Data publicării:
Roșii țuguiate. Foto: Pixabay
Roșii țuguiate. Foto: Pixabay

Roșiile românești au apărut demult pe tarabe, la prețuri piperate. Le cumpărăm încă din luna mai, cu toate că normal ele încep să se coacă abia din iunie. Specialiștii spun că roșiile, mai ales cele țuguiate, se coc forțat, fiind tratate cu tot felul de substanțe chimice. Iată cum le recunoști

Unele dintre tomatele timpurii sunt mici și au moț pronunțat – adică sunt țuguiate-, despre care vânzătorii lor spun că este o caracteristică a soiului, Prekos, adus din Bulgaria. 

„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, citat de Adevărul.ro 

Specialiștii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roșii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv, notează sursa citată.  

„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, a mai spus Vânătoru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel