Rosul unghiilor, onicofagia, riscuri. Poți să te infectezi, dar indică și probleme psihice

Monika Baciu |
Data publicării:
rosul unghiilor - FOTO: Freepick
rosul unghiilor - FOTO: Freepick

Rosul unghiilor te poate îmbolnăvi grav. Mai mult, poți suferi și de probleme psihice dacă ai tendița de a-ți roade unghiile.

Rosul unghiilor, denumit onicofagie, este tulburare poate avea consecinţe atât asupra stării de sănătate, cât şi asupra vieţii sociale.

Ajungi la serviciu și citești prin e-mailurile cu sarcinile de îndeplinit și te apuci să își rozi unghiile cu nervozitate. Specialiștii arată că riscați infecții grave, mai ales dacă tocmai ați mers cu metroul sau o altă formă de transport public infestată cu germeni.

Ce este onicofagia

Onicofagia este numele clinic pentru muşcătura unghiilor. Este un obicei comun legat de stres sau nervos la copii și adulți. Aceasta implică mușcătura unghiilor, și, uneori, ale țesuturilor moi ale patului unghiilor și cuticula, de asemenea.

Unii cercetători cred că mușcătura unghiilor este rezultatul unei întârzieri sau disfuncții în stadiul oral al dezvoltării psihologice, arată Derm Net.

Vezi și: Ce este vasculita, boala de care suferă Ashton Kutcher. Afecțiunea distruge văzul și auzul

Ce probleme psihosociale și/sau fizice provoacă onicofagia

Onicofagia poate provoca suferință, tensiune emoțională sau jenă socială. Este asociată cu alte tulburări. Deși nu le provoacă, onicofagia este asociată cu o varietate de tulburări psihiatrice, inclusiv:

- Tulburare obsesiv-compulsivă

- Deficit de atenție tulburări de hiperactivitate (ADHD)

- Tulburare sfidătoare de opoziție (ODD)

- Tulburare de anxietate de separare

- Sindromul Tourette.

”Obsesiile sunt în primul rând tulburări de gândire. Ele constau în idei, gânduri, reprezentări, amintiri şi impulsuri recurente şi persistente cu caracter neplăcut, care invadează şi parazitează din interior, puternic şi neplăcut conştiinţa. Ele au caracter absurd și exagerat, individul luptând fără succes să le controleze și să le reprime. Pentru a descărca temporar tensiunea internă, disconfortul (anxietatea și furia) care le însoţesc persoana se simte nevoită să recurgă la anumite ritualuri (comportamente voluntare) cum ar fi rosul unghiilor, spălatul pe mâini, închiderea ușilor sau aragazului, scărpinatul, ruptul firelor de păr, etc.

Obsesiile sunt inseparabil legate de anxietate și furie, sentimente de invidie, nedreptate, vinovăție, rușine, insuficiență și incapacitate, neputință, inferioritate. Pe fondul unei personalități obsesiv-compulsive, orice eveniment care implică emoții, implică și nesiguranță, o tendință exagerată către a domina și controla, o tensiune psihică foarte mare. Nevoia de asigurare aduce cu sine apariția ritualurilor auto sau alo-agresive.

Onicofagia face parte din categoria ritualurilor autoagresive, de automutilare. Agresivitatea și furia mascate în exterior dar trăite intens în interior se descarcă prin a-și produce singur rău. Desigur că această tensiune nu poate fi descărcată doar prin acest tic, care o dată generalizat devine insuficient, ci se manifestă și în relațiile sociale, atât la servici, cu prietenii cât și în intimitate”, arată dr. psiholog Elena Harbur, pe blogul său. 

Vezi și: Coaja de lămâie, șapte beneficii. De ce să nu o mai arunci niciodată

Ce stări exprimă

”Aparent un gest inofensiv, rosul unghiilor se trăiește și transmite furie și agresivitate reprimate, sentimente de invidie, ură și neputință, dorința mai mult sau mai puțin conștientă de a face rău sieși și celorlalți. Fiind o tulburare din spectrul psihiatric cu caracter patologic, persoana nu are control pe gesturile sale, nu reușește să se abțină de la astfel de gesturi pentru că altfel toată furia resimțită intern ar trebui descărcată în exterior, ceea ce ar duce la respingere și izolare.

Teama primordială a acestor persoane este de singurătate, respingere și abandon, desi în permanență trăiesc un intens sentiment de alienare și izolare neconform realității. Deși aspectul sănătății fizice este extrem de important privind efectele unui astfel de comportament cum sunt infecțiile, tulburările digestive, ale sistemului respirator, ale dentiției și cavității bucale, dermatitele, etc., impactul cel mai puternic și profund este în sistemul relational social și intim.

Persoanele cu tulburare obsesiv- compulsivă nu pot primi șau oferi siguranță, confort emotional și psihic într-o relație, ca urmare vor căuta relații de dominare și putere în care să poată creea partenerilor sentimentele pe care el însuși le trăiește. Onicofagia este o modalitate de a exprima frica și furia trăite intens în interior și apărute în urma unor evenimente stresante, presante sau care pun în pericol siguranța mediului de apartenență.

Apare de obicei în perioada copilăriei în urma divorțurilor, a conflictelor permanente dintre părinți, în urma morții partenerului de viață, a schimbărilor frecvente de domiciliu, în situațiile în care relația cu părinții și în mod special cu mama este de tip dominare- victimizare”, mai notează medicul.

Vezi și: Piciorul umflat, semn mare de alarmă. Medic: Poate duce la deces sau la insuficiență respiratorie cronică

Riscați infecții

De asemenea, este important să rețineți că mușcăturile unghiilor pot provoca, de asemenea, probleme fizice, inclusiv:

- Infecții ale stomacului care rezultă din înghițirea unghiilor mușcate

- Infecții fungice ale plăcii unghiilor (onicomicoză) și ale pielii înconjurătoare (paronychia)

- Resorbția rădăcinii dinților

- Distrugerea alveolară

- Infecții parazitare intestinale

- Dureri articulare temporomandibulare și disfuncții.

Mușcarea unghiilor și dismorfiile

Deși nu există niciun instrument de evaluare specific onicofagiei în sine, unele cercetări s-au axat pe chestionarul privind punctele forte și dificultățile. Acest instrument de sănătate mintală este capabil să evalueze o varietate de probleme emoționale și de comportament, inclusiv lipsa de atenție și comportamentul hiperactiv, simptomele emoționale, problemele de conduită și comportamentul prosocial.

Dacă este lăsată netratată, onicofagia severă poate duce la probleme dentare dismorfice, inclusiv:

- Malocluzia (poziționarea imperfectă) a dinților din față

- Aglomerarea, uzura și rotația dinților 

- Uzura marginii inciziale a incisivilor mandibulari (dinții frontali inferiori)

- Proeminența incisivilor maxilari (dinții frontali superiori).

- Aceste probleme pot afecta aspectul fizic al individului, dar acest lucru poate fi evitat dacă obiceiul de a mușca unghiile este limitat.

Vezi și: Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Cum se tratează onicofagia?

Tratamentul pentru onicofagie depinde de severitatea obiceiului de mușcare a unghiilor.

- Dermatologii recomandă păstrarea unghiilor scurte sau acoperite pentru a minimiza tentaţia de a le roade.

- Aplicarea compușilor cu gust amar pe unghii pentru a descuraja mușcăturile unghiilor este controversată și nu foarte eficientă.

- Tratamentul de modificare a comportamentului poate fi eficient.

- Orice problemă de sănătate mintală care stau la baza sau tulburare psihiatrică, de asemenea, ar trebui să fie gestionate.

”Având în vedere că este o tulburare somatiformă de spectru psihiatric, tratamentele te tip ojă amară, pansamente sau ardei iute nu funcționează! Un tratament eficient înseamnă cunoaștere și seriozitate, nicidecum ignoranță sau superficialitate. Onicofagia se tratează medicamentos prin recomandarea medicului psihiatru și psihoterapie”, mai explică medicul psiholog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel