Ce este vasculita, boala de care suferă Ashton Kutcher. Afecțiunea distruge văzul și auzul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vasculita - FOTO: Freepick - Instagram@Ashton Kutcher
vasculita - FOTO: Freepick - Instagram@Ashton Kutcher

Actorul de la Hollywood a fost diagnosticat cu vasculită, o boală autoimună rară. 

Ashton Kutcher, celebrul actor de la Hollywood, s-a confruntat cu vasculită, o boală autoimună rară care i-a afectat văzul și auzul. La scurt timp după aceste simptome, Ashton Kutcher a observat că are probleme și la nivelul echilibrului.

”În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată, super rară de vasculită, care mi-a distrus vederea, mi-a distrus auzul și echilibrul”, a declarat actorul într-un episod din seria “Running Wild with Bear Grylls: The Challenge. Mi-am pierdut vederea, auzul şi echilibrul, fiindu-mi foarte greu să merg. Mi-a luat mai mult de un an ca să mă pot reface totul. Nu știu dacă voi mai putea auzi vreodată.”, conform Access Hollywood.

Ce este vasculita

Vasculita presupune inflamaţia vaselor de sânge, ceea ce poate să provoace probleme serioase la nivelul sistemului nervos. Din cauza acestei afecţiuni, pacientul poate avea dureri puternice de cap, poate să piardă în greutate, să aibă transpiraţii nocturne şi să se confrunte cu slăbirea forţei musculare.

De asemenea, pacienţii cu vasculita se pot confrunta cu o scădere bruscă a calităţii vederii, cu furnicături la nivelul mâinilor şi al picioarelor. Diagnosticul poate să fie stabilit de către un medic specialist, în urma unor investigaţii complexe, iar tratamentul se întinde pe o perioadă lungă de timp în majoritatea cazurilor. Din cauza inflamaţiei vaselor de sânge, pereţii vaselor pot să se îngroaşe, să se îngusteze, să se slăbească, fiind şi situaţii în care la nivelul pereţilor pot să rămână cicatrici.

Vasele de sânge care sunt afectate se îngustează, ceea ce duce la scăderea fluxului sangvin. În unele cazuri se poate că vasul de sânge să se rupă şi să genereze sângerări, afectând organele învecinate.

În mod normal, sistemul imunitar răspunde prin inflamaţie în fata infecţiilor şi a leziunilor, acesta fiind felul în care ajuta corpul în lupta cu germenii. În situaţia pacienţilor cu vasculita lucrurile stau altfel, sistemul imunitar fiind cel care atacă vase sănătoase de sânge, determinând umflarea şi îngustarea lor din anumite motive. Este, practic, o agresiune a propriului sistem imunitar, care atacă pereţii vaselor de sânge din greşeală, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Pionefroza, simptome și tratament. Este o complicație a infecției urinare

Vasculita - Factori de risc

Vasculita este o boală care poate să se declanşeze la orice persoană, indiferent de sex sau de vârstă. Cu toate acestea, sunt anumite afecţiuni preexistente care ar putea să crească riscul de apariţie a acestei boli.

Pot să apară complicaţii în situaţia pacienţilor care au anumite afecţiuni auto imune, aşa cum este cazul celor cu lupus, sclerodermie sau artrită reumatoida, dar şi în situaţia persoanelor diagnosticate cu hepatita B sau C. De asemenea, un risc crescut de vasculita a fost observat şi în situaţia pacienţilor cu boli oncologice sau hematologice, aşa cum este leucemia.

Vasculita - Simptome

Simptomele în caz de vasculită pot să fie foarte diverse, având în vedere faptul că boala afectează orice sistem şi orice organ. Atunci când afectează pielea, se pot observa modificări în punct de vedere al culorii, al aspectului sau al texturii.

În situaţia în care aportul sanguin la nivelul nervilor scade, în prima fază ar putea să apară o senzaţie neplăcută, urmată de pierderea sensibilităţii în zona respectivă. Atunci când este vorba despre vasculita cu localizare cerebrală, se poate ajunge la infarct cerebral. Dacă vasculita se manifestă la nivel cardiac, pacientul poate să sufere un infarct miocardic.

La nivel renal, vasculita poate să ducă în timp la declanşarea insuficientei renale cronice. În unele situaţii simptomatologia nu este specifică, putând să avem de-a face cu simptome de tip general, aşa cum sunt febră sau oboseala.

Vezi și: Coaja de lămâie, șapte beneficii. De ce să nu o mai arunci niciodată

Vasculita - Diagnostic

Diagnosticul de vasculită poate să fie stabilit de către medicul specialist, care are la dispoziţie mai multe metode. Este important ca diagnosticarea să aibă loc în clinici de specialitate sau în spitale, pacientului putând să i se recomande analize de sânge sau teste de urină, dar şi examene imagistice, ca de exemplu tomografia computerizată (CT), RMN sau ecografie de artera temporală.

Pentru a confirma diagnosticul este nevoie de o biopsie a peretelui vascular. Această procedură chirurgicală presupune prelevarea unei părţi foarte mici a unui vas din zonă care este afectată, proba care va fi analizată ulterior de către medicul de anatomie patologică. De asemenea, diagnosticarea va avea în vedere simptomatologia curentă, istoricul medical al pacientului, şi va include un examen fizic complet.

O analiză hematologică completă va evidenţia modificările care pot să apară din cauza vasculitei, aceste modificări putând să includă creşterea numărului de leucocite (celule albe) şi declanşarea anemiei, creşterea numărului de trombocite, semne de reacţie alergică sau modificări care sunt specifice afectării renale sau hepatice.

Vezi și: O ciupercă în gât, cauza unei răgușeli inexplicabile. Ce este blastomicoza și cum se manifestă

Vasculita - Tratament

Pentru că tratamentul să fie eficient, este important să se cunoască exact care sunt organele afectate şi cât de mare este gradul de afectare. În situaţia pacienţilor la care vasculita este consecinţa unei reacţii alergice, există posibilitatea ca problema să dispară de la sine, fără să fie nevoie de un tratament anume.

În cazul în care sunt afectate organe vitale, precum rinichii, sistemul cerebral sau plămânii, tratamentul trebuie să fie administrat cu promptitudine şi susţinut cu intensitatea necesară. De asemenea, pentru a trata vasculita, medicii pot să recomande citostatice.

Sunt aceleaşi medicamente ca pentru pacienţii bolnavi de cancer, însă dozele utilizate sunt mult mai mici în situaţia pacienţilor cu vasculită. Motivul pentru care se administrează citostatice este acela că pot să suprime răspunsul imun anormal, adică acela care determină afectarea vaselor de sânge.

Având în vedere faptul că bolile vasculitice sunt afecţiuni grave, de foarte multe ori tratamentul poate să constea în alternative cu efecte secundare destul de periculoase. De aceea este foarte important că diagnosticul şi tratamentul să fie stabilite în urma unui control profesionist, efectuat de către medici cu experienţă. Succesul tratamentului depinde atât de promptitudinea diagnosticării, cât şi de intensitatea tratamentului şi de supravegherea ulterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel