SALVIA, benefică pentru sănătate, dar și în gastronomie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
SALVIA, benefica pentru sanatate. FOTO Pexels @ Gary Barnes
SALVIA, benefica pentru sanatate. FOTO Pexels @ Gary Barnes

Salvia are beneficii în rândul femeilor, fiind un bun remediu în perioada menopauzei.

Salvia este o plantă cu proprietăți terapeutice excelente, fiind folosită cu succes atât în fitoterapie, cât și în gastronomie. Administrarea acesteia trebuie făcută însă cu precauție, deoarece poate duce la hipoglicemie în cazul diabeticilor insulinodependenți.

Ce beneficii are salvia

Printre beneficiile pe care le are ceaiul de salvie, potrivit dr. Ruxandra Dragomir, citată de Smartliving, sunt cele cu privire la reglarea ciclului menstrual, cu efect calmant al crampelor specifice acestei perioade, precum și reducerea transpirației în cazul femeilor ajunse la menopauză.

”Echilibrează balanța hormonală și este utilă în caz de tulburări de ciclu, dismenoree, tulburări specifice menopauzei (bufeuri, transpirații, nervozitate, anxietate). Are efect anxiolitic, diminuează stresul, îmbunătățește performanțele cognitive”, a explicat medicul pentru sursa citată.

Remediile pe bază de salvie sunt utile în multe simptome și afecțiuni. Planta are efect tonic, diuretic, scade febra, fiind benefică în perioadele de convalescență, în caz de astenie, slăbiciune, depresie, reumatism, gută, precum și nevralgii. Mai mult decât atât, îmbunătățește circulația, fiind de bază și în probleme digestive.

În ce privește diabetul, salvia s-a dovedit un bun aliat, acest remediu ajutând organismul să utilizeze mai eficient insulina, cu o condiție foarte importantă, aceea de a fi administrat la indicațiile medicului, căci în cazul insulinodependenților poate duce la hipoglicemie.

Ceaiul de salvie este eficient în cazul transpirației intense pe fond nervos (emoțional) sau a bufeurilor cauzate de menopauză, cu precizarea că efectele antiperspirante apar la 3-4 săptămâni de tratament.  

Benefic pentru inflamațiile digestive și pulmonare

Printre beneficiile salviei se numără și cele legate de sistemul digestiv, respectiv pulmonar. Planta de salvie susține producerea și eliminarea bilei, combate balonarea și spasmele gastrointestinale și diareea. Totodată, ajută în cazul funcționării defectuoase a ficatului și stimulează pofta de mâncare dacă aceasta lipsește.

În ceea ce privește sistemul pulmonar, în cazurile de astm, bronșită sau sinuzită, salvia este benefică pentru eliminarea secrețiilor abundente. 

Salvia, bună și în bucătărie

Salvia și-a dovedit eficiența și în calitatea sa de condiment, fiind foarte potrivită pentru mâncărurile greu de digerat (friptură de porc, vită, gâscă, vânat), acestea devenind nu doar mai gustoase, ci și mai prietenoase cu stomacul. 

Vezi și: Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel