SALVIA, benefică pentru sănătate, dar și în gastronomie
Salvia are beneficii în rândul femeilor, fiind un bun remediu în perioada menopauzei.
Salvia este o plantă cu proprietăți terapeutice excelente, fiind folosită cu succes atât în fitoterapie, cât și în gastronomie. Administrarea acesteia trebuie făcută însă cu precauție, deoarece poate duce la hipoglicemie în cazul diabeticilor insulinodependenți.
Ce beneficii are salvia
Printre beneficiile pe care le are ceaiul de salvie, potrivit dr. Ruxandra Dragomir, citată de Smartliving, sunt cele cu privire la reglarea ciclului menstrual, cu efect calmant al crampelor specifice acestei perioade, precum și reducerea transpirației în cazul femeilor ajunse la menopauză.
”Echilibrează balanța hormonală și este utilă în caz de tulburări de ciclu, dismenoree, tulburări specifice menopauzei (bufeuri, transpirații, nervozitate, anxietate). Are efect anxiolitic, diminuează stresul, îmbunătățește performanțele cognitive”, a explicat medicul pentru sursa citată.
Remediile pe bază de salvie sunt utile în multe simptome și afecțiuni. Planta are efect tonic, diuretic, scade febra, fiind benefică în perioadele de convalescență, în caz de astenie, slăbiciune, depresie, reumatism, gută, precum și nevralgii. Mai mult decât atât, îmbunătățește circulația, fiind de bază și în probleme digestive.
În ce privește diabetul, salvia s-a dovedit un bun aliat, acest remediu ajutând organismul să utilizeze mai eficient insulina, cu o condiție foarte importantă, aceea de a fi administrat la indicațiile medicului, căci în cazul insulinodependenților poate duce la hipoglicemie.
Ceaiul de salvie este eficient în cazul transpirației intense pe fond nervos (emoțional) sau a bufeurilor cauzate de menopauză, cu precizarea că efectele antiperspirante apar la 3-4 săptămâni de tratament.
Benefic pentru inflamațiile digestive și pulmonare
Printre beneficiile salviei se numără și cele legate de sistemul digestiv, respectiv pulmonar. Planta de salvie susține producerea și eliminarea bilei, combate balonarea și spasmele gastrointestinale și diareea. Totodată, ajută în cazul funcționării defectuoase a ficatului și stimulează pofta de mâncare dacă aceasta lipsește.
În ceea ce privește sistemul pulmonar, în cazurile de astm, bronșită sau sinuzită, salvia este benefică pentru eliminarea secrețiilor abundente.
Salvia, bună și în bucătărie
Salvia și-a dovedit eficiența și în calitatea sa de condiment, fiind foarte potrivită pentru mâncărurile greu de digerat (friptură de porc, vită, gâscă, vânat), acestea devenind nu doar mai gustoase, ci și mai prietenoase cu stomacul.
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
