Schizofrenie, tratament. Legătura cu IQ-ul scăzut și istoricul familial

Adisa Codruț |
Data publicării:
Schizofrenia
Schizofrenia

Oamenii care au avut în familie cazuri de schizofrenie și bărbați cu un IQ scăzut au mai multe probabilități să se lupte cu schizofrenia rezistentă la tratament decât alții cu tulburări mentale.

Schizofrenie, tratament. Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, publicat în revista Molecular Psychiatry, arată că istoricul familial de schizofrenie și un IQ scăzut au fost asociate cu rezistența la tratamentul pentru schizofrenie. Cercetătorii consideră descoperirile lor importante în eforturile de a proiecta noi tratamente medicamentoase care îmbunătățesc cogniția.

Despre schizofrenie

Schizofrenia este o afecțiune mentală care afectează modul în care o persoană crede, se simte și se comportă. Simptomele includ vorbirea și comportamentul anormal, halucinații, dezorientare și alte dificultăți cognitive, potrivit site-ului institutului suedez.
Peste 30% dintre cei diagnosticați cu această boală nu răspund la medicamentele antipsihotice actuale. Acest grup suferă de ceea ce se numește schizofrenie rezistentă la tratament (TRS), o afecțiune care este asociată cu un risc mai mare de suicid și costuri semnificative pentru sănătate. O persoană poate fi diagnosticată cu TRS după ce nu a răspuns la cel puțin două runde de medicamente antipsihotice diferite.

În acest studiu, cercetătorii au urmat peste 24.000 de adulți suedezi, în medie, de 8,5 ani, inclusiv aproximativ 4.800 care au suferit de TRS. Ei au folosit mai multe registre naționale de populație, cum ar fi registrul de pacienți, medicamente prescrise, și registre de recrutare militară pentru a colecta și lega datele. Rezultatele au arătat că cei care aveau mai multe rude cu schizofrenie și bărbați cu un IQ scăzut la vârsta de 18 ani aveau un risc semnificativ mai mare de a avea schizofrenie rezistentă la tratament decât schizofrenia sensibilă la tratament.

Schizofrenie, tratament. Opinia cercetătorilor

„Aceste descoperiri nu au fost asociate anterior cu TRS folosind o cohortă mare, bazată pe populație, de această dimensiune. (...) Constatarea noastră de IQ premorbid mai scăzut în TRS în comparație cu non-TRS este deosebit de interesantă, având în vedere că ar putea fi important în eforturile de a proiecta noi tratamente medicamentoase care să îmbunătățească cogniția, incluzând bărbații, creșterea contactelor de tratament de specialitate, mai multe încercări de suicid și scăderea nivelului educațional", spune Dr. Kaarina Kowalec, cercetător afiliat la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică din Institutul Karolinska.

Într-un set de cazuri cu date genomice extinse, cercetătorii au analizat dacă există vreo legătură genetică între TRS și patru tulburări psihiatrice: schizofrenie, tulburare bipolară, depresie și autism. Ultimele trei au fost anterior corelate genetic cu schizofrenia. Însă, spre surprinderea lor, cercetătorii nu au găsit asocieri genetice, dar subliniază ei, încă este nevoie de studii genetice mai mari privind rezistența la tratament în schizofrenie și să se ia în considerare și factori genetici suplimentari.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel