Scorțișoara, efect asupra organismului. Poate menține sănătatea creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
scortisoara - FOTO: Freepik@Racool Studio
scortisoara - FOTO: Freepik@Racool Studio

Scorțișoara are o serie de beneficii pentru sănătate. Poate preveni apariția unor boli, dar nu este tratament pentru acestea.

Scorțișoara poate fi benefică pentru sănătate. De-a lungul timpului s-a spus că acest condiment ar putea reprezenta un tratament pentru pacienții cu Alzheimer. Cele mai recente studii arată, însă, contrariul. Scorțișoara, deși îmbunătățește funcțiile creierului, nu poate fi folosită ca tratament Alzheimerului și demenței. Mai mult decât atât, consumată în cantități mari poate deveni toxică. 

Scorțișoara, condiment utilizat în medicină

Nu există dovezi științifice care să susțină afirmația că scorțișoara poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer. Scorțișoara este un condiment care a fost folosit de secole în medicina tradițională. Unele studii au arătat că scorțișoara poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și îmbunătățirea controlului zahărului din sânge. Cu toate acestea, nu există dovezi disponibile că scorțișoara poate ajuta la tratarea sau prevenirea bolii Alzheimer. 

Scorțișoara poate fi toxică dacă este consumată în cantități mari. Simptomele de toxicitate scorțișoară includ greață, vărsături, și diaree. Dacă aveți aceste simptome după ce ați consumat scorțișoară, încetați să o luați și discutați cu medicul dumneavoastră. 

Vezi și: Reconstrucția mamară, condiții. Medic: Ministerul Sănătății îl decontează prin sistemul de asigurări. Indicația se pune de medicul oncolog

Scorțișoara nu tratează demența, dar poate menține sănătatea creierului

Deși s-au făcut studii cu privire la posibilitatea scorțișoarei în prevenirea demenței, studiile clinice sunt necesare pentru a evalua efectul acesteia asupra persoanelor cu demență. Scorțișoara nu este recomandată ca prevenție sau tratament pentru boala Alzheimer sau demență, deoarece poate fi toxică, notează Alzheimer Society.

Nivelurile de scorțișoară pe care o persoană ar trebui să le mănânce pentru a reproduce rezultatele multora dintre experimentele care au avut loc ar fi de fapt toxice.

Mai multe studii de cercetare sunt necesare în cazul substanțelor chimice pe care le conține scorțișoara, dar, dacă sunt benefice, acestea vor trebui să fie furnizate într-o formă de medicamente.

Scorțișoara este un condiment obținut din coaja copacului verum Cinnamomum. Din antichitate a avut multe întrebuințări. Medicii medievali au inclus scorțișoara în preparatele lor pentru tratarea artritei și infecțiilor.

Vezi și: Sângerările, cauze și tratament. Cum să oprești hemoragia. Când îți pun în pericol viața

Scorțișoara este metabolizată în benzoat de sodiu. Consumul de scorțișoară ridică semnificativ nivelul benzoatului de sodiu din creier. Un raport recent în Journal of Neuroimmune Pharmacology de către cercetătorii de la Rush University Medical School din Chicago a constatat că benzoatul de sodiu are multe efecte pozitive importante asupra funcției creierului și că consumul de scorțișoară poate preveni o varietate de tulburări neurologice legate de vârstă. 

Benzoatul de sodiu produs în organism după consumul de scorțișoară induce creșteri semnificative ale nivelurilor unei varietăți de substanțe chimice din creier numite factori neurotrofici. Acești factori stimulează nașterea de noi neuroni în creier și încurajează supraviețuirea neuronilor existenți. 

Aceste două procese sunt critice pentru menținerea unui creier sănătos. În ultimul deceniu, multe studii științifice au descoperit că acești factori neurotrofici pot preveni sau încetini foarte mult progresia unei varietăți de boli degenerative ale creierului, inclusiv boala Alzheimer și Parkinson, notează Psychology Today.

Vezi și: Zborul cu avionul, necesitate a vieții moderne. Sfaturi pentru a rămâne sănătos

Scorțișoara, condimentul folosit drept ANTIBIOTIC. Efecte uimitoare pentru diabetici, Salmonella și boli hepatice

Scorțișoara este un condiment benefic pentru diabetici. Studiile arată că acesta reglează nivelul glicemiei și reglează metabolismul.

Potrivit cercetătorilor, scorțișoara poate să reducă rezistența la insulină, ajutând acest hormon să își îndeplinească rolul în organism. Prin faptul că sporește sensibilitatea la insulină, scorțișoara poate să reducă glicemia și are un puternic efect antidiabetic. În cazul diabeticilor, scorțișoara reglează nivelul zahărului din sânge.

Chiar și așa, scorțișoara consumată în cantități mari de către diabetici poate provoca probleme. Condimentul poate accentua efectele medicamentelor sau le poate intensifica reacțiile adverse. De aceea, se recomandă un consum moderat de scorțișoară.

Vezi și: Fracturile de șold, pe primul loc în România. Pană: Din păcate, osteoporoza este o afecțiune tăcută, nu iese în evidență, nu o prea vezi

Reacții alergice

Consumul excesiv de scorțișoară poate provoca reacții alergice precum:

- limba umflată

- senzație de mâncărime sau arsură a cavității bucale

- afte

Efect de sufocare

Inhalată, scorțișoara poate duce la sufocare, prin afectarea gravă a plămânilor. Poate provoca inflamație, urmată de infecție.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel