Semnul demenței care poate fi observat în timp ce te speli. Nu este vorba de pierderea memoriei

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@gpointstudio
dementa - FOTO: Freepik@gpointstudio

Semnul demenței care poate fi observat în timp ce te speli. Nu este vorba de pierderea memoriei.

Oamenii ar trebui să acorde o atenție deosebită la semnele timpurii ale demenței, și nu numai la pierderea memoriei. Potrivit unei cercetări realizate la Universitatea din Chicago, un simptom important poate fi observat în timpul unei activități aparent banale - dușul.

Cercetătorii au descoperit că o scădere abruptă a simțului mirosului poate fi un indicator precoce al demenței, deoarece memoria este esențială pentru recunoașterea mirosurilor. Această descoperire ar putea reprezenta o modalitate inovatoare de a identifica și interveni în stadiile incipiente ale bolii.

Lipsa mirosului, semn al demenței mai puțin cunoscut

Pierderea memoriei este unul dintre cele mai recunoscute semne ale demenței, dar un alt simptom ar putea fi observat în timpul unui duș. Un diagnostic timpuriu al demenței poate deschide ușa către îngrijiri și tratamente viitoare, iar identificarea simptomelor este crucială în acest sens. În prezent, nu există un remediu pentru demență, dar aceasta poate fi gestionată mai eficient dacă se caută intervenție medicală și sfaturi în stadiile incipiente.

Cauza cea mai frecventă a demenței este boala Alzheimer, urmată de demența vasculară, demența cu corpuri Lewy și demența frontotemporală. NHS (Serviciul Național de Sănătate) menționează că simptomele demenței pot include probleme cu pierderea memoriei, viteza de gândire, claritatea și agilitatea mentală, starea de spirit și dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Dar aceste simptome binecunoscute nu sunt singurele semne de care ar trebui să fim atenți - pierderea mirosului ar putea fi, de asemenea, un avertisment posibil.

Simptomul ar putea identifica condiția în stadiile incipiente, conform cercetărilor, și ar putea fi observat în timpul unui duș. Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Chicago a descoperit o scădere bruscă a simțului mirosului ca fiind o indicație timpurie a demenței. Acest lucru se datorează faptului că memoria este vitală în ceea ce privește capacitatea unei persoane de a recunoaște mirosurile, potrivit Express.

Demența - FOTO: Freepik@zinchevych

Scăderea simțurilor, semn al bolilor neurodegenerative

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat simțul mirosului la 515 adulți mai în vârstă, în speranța de a dezvolta teste de miros similare testelor de vedere și auz.

Cercetătorii sugerează că aceste teste ar putea fi utile pentru a încuraja oamenii să fie atenți la posibilele semne de avertizare, care ar putea include o capacitate redusă de a mirosi șamponul și gelul de duș în timpul baie.

Autorul principal, Jayant M. Pinto, profesor de chirurgie la Universitatea din Chicago, care studiază bolile olfactive și ale sinusurilor, a explicat că alterarea simțurilor poate fi un semn al bolilor neurodegenerative.

"Acest studiu oferă un alt indiciu despre cum o scădere rapidă a simțului mirosului este un indicator foarte bun al ceea ce se va întâmpla structural în anumite regiuni ale creierului.

Am reușit să arătăm că volumul și forma substanței cenușii din zonele creierului asociate mirosului și memoriei ale persoanelor cu o scădere rapidă a simțului mirosului erau mai mici în comparație cu persoanele care aveau o scădere mai puțin severă a simțului mirosului", a spus Jayant M. Pinto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel