Sindromul picioarelor neliniștite, noi mecanisme descifrate

Negii plantari se fac pe călcâie sau tălpile picioarelor
Negii plantari se fac pe călcâie sau tălpile picioarelor

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune a sistemului nervos despre care se credea că este cauzată de mecanisme genetice, metabolice și de sistemul nervos central. Pentru prima dată, cercetătorii arată de fapt, că nu doar sistemul nervos central, ci și celulele nervoase care vizează mușchii sunt responsabile de boală.

Mai mult de 80% dintre persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite se confruntă cu impulsul irezistibil de a mișca picioarele în somn. Este o tulburare de mișcare periodică a picioarelor în somn, care se repetă periodic la 15 - 30 secunde.

Cercetarea efectuată de Universitatea din Gottingen în colaborare cu Universitatea din Sydney și Universitatea Vanderbilt a implicat măsurarea excitabilității nervoase a celulelor nervoase motorii ale pacienților care suferă de acest sindrom.

Această nouă cercetare indică faptul că mișcările involuntare ale piciorului în sindromul picioarelor neliniștite sunt cauzate de excitabilitatea crescută a celulelor nervoase care alimentează mușchii din picior, ceea ce duce la un număr crescut de semnale transmise între celulele nervoase. Direcționarea modului în care mesajele sunt trimise între celulele nervoase pentru a reduce numărul de mesaje la niveluri normale poate ajuta la prevenirea simptomelor sindromului. Acest lucru ar putea fi obținut prin noi medicamente care blochează canalele ionice și care sunt esențiale pentru comunicarea dintre celulele nervoase.

,,Mecanismele pentru sindromul picioarelor neliniștite nu sunt încă pe deplin înțelese. Am arătat că celulele nervoase care alimentează mușchii din picior sunt responsabile și astfel poate vom găsi tratamente ce pot viza aceste celule nervoase", a declarat Dirk Czesnik, autorul studiului, potrivit Science Daily.com.

Următorul pas este de a investiga efectul diferitelor medicamente la pacienți și efectul lor asupra sindromului. În prezent, se estimează că 8 - 10 % din populația generală suferă de această afecțiune, fiind de 2 ori mai frecventă la femei.

Probabilitatea de a suferi de sindromul picioarelor neliniștite crește cu vârsta, fiind cel mai des observată la 50 - 65 de ani. Pacienții se plâng de simptome neplăcute, cum ar fi senzația de disconfort la nivelul piciorului, furnicături, arsuri și crampe dureroase.

Acuzele cele mai frecvente pentru care pacienții se adresează medicului sunt: senzația de agitație în picioare la adormire, treziri nocturne frecvente, tulburări de somn, de concentrare, dureri de cap, migrene, tulburări anxio-depresive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel