Sindromul Sweet, afecțiune a pielii, cauze și tratament. Poate fi chiar un semn de cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
sindromul sweet - FOTO: Freepik@savvapanf
sindromul sweet - FOTO: Freepik@savvapanf

Sindromul Sweet este o afecțiune inflamatorie a pielii. Aceasta implică un debut brusc de febră și erupții cutanate dureroase.

Sindromul Sweet, sau dermatoza neutrofilă febrilă acută, este o afecțiune rară a pielii. Numele său provine de la Dr. Robert Douglas Sweet, care a descris pentru prima dată afecțiunea în 1964. Afecțiunea se încadrează în dermatoza neutrofilă, un grup de afecțiuni ale pielii caracterizate prin acumularea de neutrofile în piele.

Ce sunt neutrofilele

Neutrofilele sunt celule albe din sânge care acționează ca prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva infecțiilor.

Sindromul Sweet, simptome

Sindromul Sweet este un tip rar de tulburare inflamatorie a pielii. Persoanele cu sindromul Sweet experimentează o apariție bruscă a umflăturilor delicate, roșii, umflate și dureroase pe trunchi, brațe, față și gât. Febră și creșterea numărului de celule albe din sânge însoțesc adesea leziunile cutanate. O persoană se poate simți, de asemenea, în general bolnavă.

Cele mai multe persoane cu această condiție nu au nici o cauză cunoscută. Uneori, Sindromul dulce poate apărea la persoanele cu cancer sau ca un efect secundar al anumitor medicamente. Este mai probabil să afecteze femelele decât bărbații și începe de obicei între vârstele de 30 și 60 de ani.

Mici, umflaturi dureroase pe braţe, gât, cap, sau trunchi sunt un semn de sindrom Sweet. Umflăturile pot apărea roşii pe pielea mai deschisă la culoare şi negre sau maro pe tonuri mai închise ale pielii. Simptomele primare ale sindromului Sweet sunt bine definite, și de culoare roșie sau albastră sub formă de umflături sau leziuni, potrivit Medical News Today.

Umflăturile cresc încet și, în cele din urmă, se unesc sau se coagulează pentru a forma plăci mai mari. Ele apar roșii, inflamate, în formă neregulată și pot fi plate sau ridicate. Acestea tind să apară în următoarele locuri:

Vezi și: Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

- Brațe

- Picioare

- Trunchi

- Față

- Gât

- Coapse

Persoanele cu sindrom Sweet au adesea alte simptome care însoțesc leziuni ale pielii, inclusiv:

- Stare generală alterată

- Dureri musculare

- Inflamația și durerea articulațiilor

De asemenea, poate afecta alte organe, cum ar fi:

- Ochii

- Sistemul nervos central

- Plămâni

- Oase

- Rinichi

- Ficat

- Pancreas

Sindromul Sweet, cauze și factori de risc

Cauza exactă a sindromului Sweet nu este clară. Cu toate acestea, mai mulți factori, cum ar fi factorii genetici, de mediu și imunologici, pot juca un rol.

- Este mai frecventă la persoanele care poartă markerul genetic HLA-B54.

- Experții consideră că sindromul Sweet este o afecțiune "reactivă" sau alergică. Ei cred că un agent necunoscut, cum ar fi un virus, bacterii, cancer sau medicament, declanșează o reacție alergică din partea unui sistem imunitar hipersensibil sau suprasensibil.

Funcționarea defectuoasă a citokinelor poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea afecțiunii. Citokinele sunt proteine specializate care promovează sau inhibă funcția altor celule ale sistemului imunitar.

Vezi și: De ce să mănânci pâine cu brânză. Bilic: Sunt două tipuri de substanțe care stimulează diferit creierul. Apare miracolul

Sindromul Clasic Sweet

Cauzele sindromului clasic Sweet includ:

- infecții ale tractului respirator superior

- infecții gastro-intestinale

- tulburări inflamatorii și autoimune

- sarcina, prezentându-se în primul sau al doilea trimestru

În unele cazuri, următoarele tulburări autoimune pot juca un rol:

- Sindromul Sjögren

- Boala lui Behçet

- lupus eritematos sistemic 

- boala inflamatorie intestinală 

- Boala Crohn

Sindromul Sweet, asociat malignității

Unii oameni cu sindromul Sweet au suferă de anumite tipuri de cancer. Simptomele sindromului pot apărea înainte, în momentul său după ce o persoană primește un diagnostic de cancer.

Cele mai frecvente tipuri de cancer asociate cu sindromul Sweet sunt cancerele de sânge.

Vezi și: Proteinele, asociate cu reducerea obezității. Cantitatea variază în funcție de vârstă. De câte proteine avem nevoie zilnic

Sindromul sweet indus de medicamente

Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, starea. Cel mai frecvent este factorul de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF), un medicament împotriva cancerului care stimulează producția de neutrofile.

Alte medicamente care pot duce la sindromul Sweet includ:

- medicamente anti-cancer

- anumite antibiotice

- alte medicamente, inclusiv abacavir, furosemid, hidralazină, retinoizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Sindromul Sweet, diagnostic

În general, un dermatolog poate diagnostica afecțiunea pe baza unui istoric detaliat, a evaluării clinice și a observării simptomelor clasice ale sindromului Sweet.

De cele mai multe ori, un medic vă lua o probă de piele printr-o biopsie și o va analiza sub microscop pentru a verifica infiltratele de neutrofile din dermă.

Pentru ca un medic să diagnosticheze o persoană cu sindrom Sweet, trebuie să fie prezente două constatări semnificative: o erupție bruscă de noduli sau plăci delicate, dureroase și infiltrat neutrofil în derm.

Vezi și: Sindromul Hubris sau al orgoliului. Cum te afectează funcția. Cine sunt politicienii care suferă de ”boala puterii”

În plus, cel puțin două dintre următoarele patru criterii trebuie să fie, de asemenea, prezente pentru un diagnostic:

- o temperatură mai mare de 38°C

- o infecție respiratorie sau gastro-intestinală superioară precede afecțiunea sau este legată de o boală inflamatorie, sarcină sau cancer

- un număr crescut de celule albe din sânge cu o predominanță neutrofilă și markeri inflamatori crescuți

- persoana răspunde bine la corticosteroizi

Un medic poate efectua, de asemenea, alte teste pentru a identifica cauza care stau la baza afecțiunii, inclusiv:

- un screening pentru cancer

- o scanare CT toracică, abdominală și pelvină

- un test de sarcină

Leziunile tind să recidiveze la 30% dintre persoanele cu sindrom Sweet. Adesea, reapariția apare la persoanele cu o malignitate subiacentă.

Vezi și: Flatulența urât mirositoare, cauze și tratament. Ce indică mirosul gazelor despre sănătatea intestinului

Următoarele pot ajuta la prevenirea recurențelor și a deteriorării ulterioare a pielii:

- curățarea ușoară a leziunilor și evitarea benzilor adezive pentru fixarea pansamentelor

- evitarea luminii UV, care poate declanşa leziuni

- evitarea supraexpunerii la lumina puternică a soarelui și a șezlongurilor

- folosirea hainelor de protecție și evitarea exteriorului atunci când soarele este cel mai puternic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel